Lemezismertetők

THE UNHALLOWED – Chaingenesis

Kiadó: Aural Music

Weboldal: facebook.com/TheUnhallowedOfficial

Kiadás éve: 2013

Stílus: Rock / Metalcore

Brief Sum: I did not expect a generic material after I catched Damien T.G’s name among the line-up, and indeed, it’s weird as fuck. He implanted a bunch of influence of his personal black metal project and his remarkable guitar playing, mixed with a freshly joined female voice and also with both clean and harsh male vocals. It may sound pretty good at first look, but the problem is that the result is far too snoofy, the switches between the styles are too sharp without any reasonable coherence and it easily kills the album’s character. There’s not really a target audience, it feels like if they were writing this album only for themselves while jamming in the rehearsal room and the product is not ready yet to publish. It’s abstract, meditative – hell, just call it progressive – and definitely will remain a stable piece of under the underground.

Emotional metalcore – állt a promó listánkban a csapat neve mellett. Veszélyes kombó ez, nem pont a legjobb ómen épp a metalcore kapcsán érzelgősségről olvasni, hisz kinek ne a BFMV-féle alibi keménykedős nyálgépek jutnának eszébe e címkét stírölvén, még ha alapjáraton nyilván nem is hátrány, ha nem lelketlen a zene. Amiért viszont mégis esélyt adtam a korongnak, az egyrészt a WormHoleDeath kiadó iránti végtelen bizalmam, másfelől a női ének, mindezeket szem előtt tartva pedig már nem is tűnt annyira ijesztőnek az öndefiniálás.

Tekintve, hogy ezt megelőzően bizonyára nem sokan hallottak még a társaságról, azt javaslom, essünk túl egy rövid gyorstalpalón. A legbeszédesebb tény talán, hogy a zenekart az a Damien T.G alapította (Maxim Ermola nevű zenésztársával) 2003-ban, kinek egyszemélyes, Stielas Storhett-re keresztelt BM projectjéről már a The Way Of Purity tavalyi lemezének kapcsán is említést tettem. A belbecs érzelmi telítettsége tehát messze nem a klasszikus slágerességre, hanem tényleg egy mélyebb mondanivalóra utal, bár nálam ezzel egy kicsit átestek a ló túlsó oldalára, az eredmény így számomra erősen sznob-gyanús. Már az anyaghoz mellékelt biográfia is hemzseg a magasztos kifejezésektől, a bekategorizálhatatlan zenéről már nem is beszélve, melynek minden percéből süt a különbözni akarás. Lényegében ez persze jó dolog, a stílusok közti váltások azonban túl élesek, gyakorlatilag nulla következetességgel, ez a mindent egybeöntök felfogás meg egyszerűen megöli az album potenciális karakterét.

Aztán itt van még nekünk Polina Larsen, aki alighanem frissen csatlakozott a srácokhoz, mivel a 2011-es debütön még női ének nélkül szólt a nóta. Az ominózus albumhoz ugyan nem volt szerencsém, de látatlanban is le merem írni, hogy a hölgy jelenléte sokat puhít a muzsikán, és bár hangja nem túl egyedi, még csak nem is játszik vele eleget, mégis jó döntésnek tűnik az implantáció, ha mást nem, már csak a célközönség kiterjesztése végett is – már ha van egyáltalán bármilyen célközönsége a murmanski hatosfogatnak. Mi így szűk, családi körben maradjunk annyiban, hogy progresszív zenéről van szó, melyben itt-ott azért erősen érződik Damien black metalos hajlama (ld. Martial Prophet), de ugyanígy Polina szinte már singer-songwriter-t idéző betétjei is, szintén például az említett Martial-ban vagy mondjuk a Crystal Bond elszállós intermezzojánál. Ezen felül, elvétve akad még dallamos férfi ének is a felejthető kategóriából, szóval tényleg nem igazán van egy kijelölt sáv, amin végig megy a lemez, hanem mindenki áll feltartott kézzel, a hallgató meg kapaszkodjon amibe tud (vagy akar).

Mindezek ellenére egyébként egyáltalán nem rossz anyag a Chaingenesis, csak rettentően zavaró, hogy minden egyes szegletére konstans módon, görcsösen oda kell figyelni ahhoz, hogy élvezhető legyen. Egyetlen szám tudott úgy igazán, ösztönből megfogni az albumon, mégpedig a hármas Crumpled, mely elsősorban újfent Damien érdeme, aki gitárja mellett a bőrök mögött is hallatja magát a szerzeményekben. A játékidő jelentős része viszont simán elmegy mellettem, a továbbiakban inkább már csak üdítő momentumokat tudnék kiemeleni komplett dalok helyett, mondjuk a Squashboxborder vagy a When The Sands Talk keretein belül, negatív szempontból viszont csípőből beugrik a Top Of The World öncélú művészkedése és a tökéletesen semmitmondó, fölöslegesen elnyújtott Spiral Sea is.

Kicsit elvont, kicsit merengős agymenés az egész, amiről sokadik hallgatás után is egyre inkább az a véleményem, hogy a zenekar elsősorban saját magának írta ezt a lemezt a próbateremben jammelve, a produkció pedig nem igazán érett meg arra, hogy az under the underground-on túl bárkit is komolyabban érdekeljen. Beszédes tény talán, hogy noha (papíron) már 2012-ben elkészült a cucc, a WormHoleDeath-es szerződés dacára mai napig nem került kereskedelmi forgalomba a Chaingenesis – hozzáteszem, ahhoz is a világháló legmélyebb bugyrait kellett feltárnom, hogy úgy egyáltalában borítót szerváljak az albumhoz, mert sem az általunk kézhez kapott promóciós anyag, sem a kiadó és ismertebb netes felületek még csak hírből sem igen hallottak ilyesmiről. Nem tudom, végül mi lesz majd a sorsa kritikánk tárgyának, a sikert illetően mindenesetre szkeptikus vagyok. A reménytelenségtől nagyon távol áll a csapat, de garantáltan nem lesz világszenzáció ez a próbálkozás.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Ropes
2. Squashboxborder
3. Crumpled
4. Martial Prophet
5. Pilleus
6. Top of the World
7. Crystal Bond
8. When the Sands Talk
9. Venus Calling
10. Spiral Sea

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Hot News: The Unhallowed sign with Wormholedeath/Aural Music Group

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek