Lemezismertetők

THE VISION BLEAK – Set Sail To Mystery

Kiadó: Prophecy

Weboldal: myspace.com/thevisionbleak

Kiadás éve: 2010

Stílus: Metal

 

 

 

Az egy évtizedet a háta mögött tudó német zenekart nem ismertem eddig, pedig a lemezismertetőm alanya már a negyedik anyaguk. A The Vision Bleak név mögött két zenész, Schwadorf és Konstanz rejlik. Kicsit úgy vannak ők, mint a Satyricon pillérei, Satyr és Frost. Az egyikük a banda arca, hangja, ötletelője, a másikuk pedig formába önti az elképzeléseket és aládolgozik a „főnöknek”. Már csak azért sem áll messze ez a hasonlat a valóságtól, mert napjainkban Satyr-ék is inkább játszanak, gót-dark muzsikát, mint black metal-t. Akárcsak a mindig is ezen az ösvényen járó The Vision Bleak.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én mindig is bírtam a múlt század elején készült sötét, megfakult tónusú képeket felvonultató némafilmeket. Van bennük valami megfoghatatlan, lebilincselő, szorongást kiváltó delejes érintés. Nos, Schwadorf és Konstanz nagyon jó érzékkel idézik meg ezt a vonalat a zenéjükben, nem különben a megjelenésükben. De mit is vár az ember, ha ezek a derék fickók Poe, Lovecraft, illetve Byron műveinek hatása alatt nevelkedtek. Kétség sem férhet hozzá a hangulatteremtéssel nem lesz gond. Túl a többedszeri meghallgatáson, nem hogy elbizonytalanodtam volna, de egyre jobban kikristályosodik bennem a vélemény: egy igazán változatos, erős, korrektül összeállított albumot hoztak össze a mellrichstadtiak.

Az indító nóta, A Curse Of The Grandest Kind, egy prológus, egy irodalomtörténeti mérföldkő, ami felvezeti az albumot, ahogy Konstanz filmzeneszerű alapokon szaval. Byron rajongók előnyben! A Descend Into Maelstrom megtörve az irodalmi utazás okozta lebegést, kemény, dögös riffel indít, s csak a vokálnál szelidül meg kissé, és kapja meg gótikus hangulatát. Persze csak addig, míg Konstanz szinte már black metal-os károgással tovább súlyosítja a dalt. Plusz pont, hogy nem a klisékkel operálnak. Ezt követően egy igazi lírikus, lassan hömpölygő szellemtáncot kapunk. A hallgató egy baldachinos ágyon fekve, a nyitott erkélyajtón bevilágító telihold fényében gyönyörködhet az árnyak táncában. A Romance With The Grave címével ellentétben igencsak nélkülözi a románcot. Persze, ha ez a románc egy sírbolt édes kettesével kecsegtet, akkor már nincs mit csodálkozni egy brutálisan dögös, riffgazdag szerzemény megszületésén. A lemez legslágergyanúsabb dala az Outsider. Amennyiben nagyobb nyilvánosságot kap az album, garantált, hogy ezzel a fülbemászó dallamokkal megalapozott, az agyakba hamar befészkelő dal lesz, amit még visszahallunk innen-onnan. A változatosság jegyében, a következő szám már doom tempóban teszi tiszteltét a nihil ősanyának világában. Dicséretes, hogy még egy doom-balladát is milyen profi szinten tudnak megalkotni. A két utolsó szerzemény pedig megintcsak két durva zúzás gót módra, sötét dallamokkal, (ál)szimfónikusokkal megspékelve. Örömteli érzés, hogy nem durrogtatták el az ötleteiket menetközben, s az album végére is jutott emlékezetes, részletesen kidolgozott alkotás.

A Set Sail To Mystery lemezhosszát is tökéletesen sikerült belőni. A hangzás kitűnően illeszkedik a csapat imidzséhez, akárcsak a borító és a booklet. Nincs olyan érzése az embernek, hogy csak megjátszák magukat, alakoskodnak, ez csak egy pózolás a két srác részéről. Érezhető, hogy otthon vannak a témában és nem valamiféle divathullámot próbálnak meglovagolni. Annál ők természetesebbek. Aki csak egy kicsit is kedveli a ködfátyolos éjszaka, szavakkal leírhatatlan amorf árnyainak feltűnésével járó, erős borzongás okozta heves szívverés dübörgését, annak nincs más hátra, elő a CD lemezt és irány misztériumok tengere!

Tracklist:

1. A Curse Of The Grandest Kind
2. Descend Into Maelstrom
3. I Dined With The Swans
4. A Romance With The Grave
5. The Outsider
6. Mother Nothingness (The Triumph Of Ubbo Sathla)
7. The Foul Within
8. He Who Paints The Black Of Night

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Ketzer, Despite, After All, Tanzwut, J.B.O., Pozvakowski, The Vision Bleak, Dark Suns, Letzte Instanz, Zephyra, Suicidal Angels, The Order

KMZ

The Vision Bleak – The Wood Hag video

KMZ

Hot News: The Vision Bleak – Recording fifth studio album „Witching Hour”

KMZ

Hot News: The Vision Bleak / Saturnus / Dordeduh – Joint European tour in autumn 2013

KMZ

Hot News: The Vision Bleak / Helrunar – „Back From The Dead” tour 2012 to start on Saturday (March 24)

KMZ

Hot News – The Vision Bleak: In concert with The Other at the Halloween Hellnights / the only performances in Germany in 2011

KMZ

THE VISION BLEAK – The Wolves Go Hunt Their Prey

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek