Lemezismertetők

THEOCRACY – Theocracy (Re-issue)

Kiadó: Ulterium Records

Weboldal: www.theocracymusic.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Melodic Metal

Brief Sum: Sometimes I can feel that the songs are a bit „bumpy”, and they wanted a bit too much for their first try, which was at the expense of quality. Still, this first album is certainly not bad, it’s just that less would have meant more this time.

 

Emlékszem számomra szinte a semmiből bukkant elő az amerikai csapat úgy 2008 tájékán egy bizonyos „Mirror is Souls” című lemezzel. Igaz akkor már túl voltak egy korongon s már vagy 6 éve léteztek. Az igazi áttörést azonban a 2011-es „As the World Bleeds” jelentette, mely rendesen felkavarta a zenekar állóvizét, bár szerintem ennél többet is érdemeltek volna. No, de a lényeg, hogy a Matt Smith vezette zenekar tökéletesen ötvözte az amerikai és európai heavy\speed\power metalt, melyet egy csöppnyi progresszióval is megbolondítottak. S az egészet egy nagyon kreatív és változatos zenei megoldásokkal keverve, bődületes jó dallamokat megírva egy igazi ragadozóvá fejlesztettek ki. A kemény riffek mellett a szólók és remek harmóniák sem hiányoztak a repertoárból, szóval szinte tökéjre fejlesztették zenei tárházukat, mely ugyan újdonságokat távolról sem rejtettek, viszont jó dalokat annál inkább.  Az idő sem tudta elmulasztani a lelkesedésemet ugyanis  a már említett 2011-es korongot még ma is stílusának egyik legjobb lemezének tartok.

A lényeg viszont, hogy sajnos ez még nem az új Theocracy lemez! Hanem az a bizonyos 2003-ban született első album, melyet most egy kicsi javítgatás után tárnak a hallgatók elé. Végighallgatva a több mint egy órás lemezt elmondható, hogy kreativitásban már akkor sem szenvedtek hiányt. Sok témából építkeztek és az a bizonyos progresszív él már akkor is érzékelhető volt. A legtöbb fejlődést viszont Matt hangja érte el az idők folyamán ő most már sokkal jobban teljesít, mint ezen a lemezen igaz nagy gond már akkor sem volt vele. Zeneileg is sokat fejlődtek most már folyékonyabban tudnak témákat alkotni és nem utolsó sorban jóval fogósabb megoldásokat alkalmazni. Néha egy kicsit „akadozottnak” érzem még ezeket a dalokat és egy kicsit túl sokat akartak így első nekifutásra, ami a minőség rovására ment. Ám így sem nevezhető rossznak az első lemez, csak a kevesebb most lehet többet ért volna. Nótákat feleslegesnek tartok kiemelni, mert aki ismeri a Theocracy-t az tudja mire számítson, aki meg nem az ne itt kezdje az ismerkedést bár ha ez bejön neki a többi óriási hatással lesz rá. A hangzáson hallani, hogy nem mostani produkció, de teljesen korrekt ez a felturbózott változat. A pontozástól most eltekintek és talán kicsit enyhíti ez a kiadvány a várakozást az új lemez kapcsán. Remélem, nem kell sokat várni.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Prelude
2. Ichthus
3. The Serpent’s Kiss
4. Mountain
5. Theocracy
6. The Healing Hand
7. Sinner
8. New Jerusalem
9. The Victory Dance
10. Twist of Fate


Pontszám: –

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek