Lemezismertetők

THERION – Live Gothic DVD

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.megatherion.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

DVD-t nézni úgy a legjobb, ha már látta az ember a felvett műsort, netán személyesen ott lehetett a felvételnél. A Therion most megjelent DVD-je lényegében (kis különbséggel) azt a programot tartalmazza, amit Budapesten a Petőfi Csarnokban kétszer is láthatott a magyar közönség. A tavaly februári Therion/Grave Digger párosítás kicsit furcsa volt, de a Therion ott remek műsort adott. Nem sokkal később (2007.06.17-én) Miskolcon az Operanapokon léptek fel kórussal, szimfonikus zenekarral. Akkor mindenki azt hitte, az a műsor lesz a hamarosan megjelenő DVD-n kiadva. Sajnos Miskolcon sem a hangosítás, sem a világítás nem állt a helyzet magaslatán, csodálkoztam volna ha DVD-re került volna a program, mindamellett ez a koncert zeneileg nagy élmény volt a szimfonikus zene és a szimfonikus metál kedvelőinek.

Érdekes volt a műsor utóélete is. Nem sokkal a Miskolci koncert után az a hír járta, hogy korábban, 2006.12.09-én Romániában adott a Therion egy másik koncertet szimfonikus zenekarral, egy darabig azt hittük az lesz kiadva filmen. Nem így történt. A folytatásban a Therion tavaly évvégén (2007.12.12-én) ismét Budapesten koncertezett, komoly apparátussal felvették, de még mindig nem ez a koncert lett a végleges DVD-n, hanem egy lengyelországi felvétel. Azóta vannak olyan hírek (pletykák) miszerint ez a budapesti decemberi koncert majd 2010-ben jelenik meg DVD-n. Hiszem ha látom, addig a Therionnak ismét meg kell újulnia, hiszen ennek a felállásnak a Gothic Kaballah volt az utolsó közös munkája, Christofer Johnsson azóta megvált minden zenésztársától.

A Theriont 1987-ben alapította Christofer Johnsson. Black metal alapokon kezdtek, a korai Celtic Frost volt a példakép, de hamarosan inkább szimfonikus metál lett jellemző egyedi, de egyre könnyebben emészthető, mégis komplex zenéjükre. Azt lehet mondani, sokat fejlődtek :). Nehezen stabilizálódott a tagság, főleg amikor szimfonikusokkal, kórussal rögzített albumokat készítettek. Nem tudták előadni élőben a vastag szimfonikus/kórusos hangzást, így a zenekar úgy átalakult, hogy lényegében csak az alapító tag maradt. A Therion állandó tagcserékkel, sokáig három tagú zenekarnak számított, amibe a projektek idejére énekeseket és vendégzenészeket szerződtettek. Ennek ellenére azt lehet mondani, egyre képzettebb hangok és hangszeresek jelentek meg a zenekarban. A zenekar legutóbbi stabilnak tekinthető felállása – már ha a Therion esetében beszélhetünk ilyenről: Christofer Johnsson – gitár, Kristian Niemann – gitár, Johan Niemann – baszgitár, Petter Karlsson – dob. A tagcserék igen remekül sikerültek. Ebben a műsorban két zseniális férfihangot (Snowy Shaw és Mats Levén), és két nagyszerű klasszikus női éneket (Katarina Lilja, Lori Lewis) hallhatunk.

Maga a koncert az előzetes kavarodástól eltekintve, és attól hogy akár jelen is lehettünk volna a felvételen, zseniális. A színpad és a színpadkép szinte összetéveszthető a Petőfi Csarnokkal. 22 dalt láthatunk, amely nagyjából a Gothic Kaballah műsor anyaga kevés kivétellel. Személyes problémám hogy pont a címadó, és a kedvenc utolsó dalom (Adulruna Rediviva) maradt le erről, de ez utóbbi megbocsátható a fúvósok miatt. Nem ez volt a világ legnagyobb színháza, de volt egy kis hastánc meg egy kis lepketánc benne. A remekül hangszerelt koncerten volt olyan dal, amin három gitár szólt, az énekes Mats Levén ha kellett dobolt és gitározott. Mats Levén rengeteg műsorban szerepelt háttérvokálként, ki tudja miért, hangja a legjobb szólóénekesek közé emelné ha bevállalná.

A két órás DVD után az embernek legfeljebb hiányérzete maradhat. Az igen erőteljes középrészig hallhattuk láthattuk a Birth of Venus-t, és Son of the Staves of Time-t. Ez utóbbi Levén “szólódala” a programban, ahol zseniálisan teljesít. A másik énekes, Snowy Shaw egy extrémállat figura, talán nagyobb a hangterjedelme mint kollégájának, de a magasai nekem már nem tetszettek, egy férfitől nem szívesen hallok ilyesmit egy határon túl. A remek Birth of Venus után az ő “szólódala” következett, a Tuna 1613. Snowy extrém kinézete ellenére sok finomságot tud kiénekelni, nem is értem hogy lehet valakinek ennyire sokoldalú a hangja. Remek, erőteljes blokk volt ez a három dal egymás után.

Nem sokkal e két zseniális szerzemény után dobszóló következett. A Therion jól járt új dobosával, nem csak remekül üt, hanem énekel is. A dobszólóba besegített a két énekes is (mint a PeCsa-ban). A dobszóló után kicsit leült a koncert, de nagyon hangulatos, kevésbé tömény hangszereléssel adtak elő a korábbinál néhány líraibb dalt. A DVD vége természetesen ismét erőteljesre sikeredett. A finálé (és búcsú) után meglehetősen sok ráadásdal következett, amelyből az utolsó (Thor) akár egy Hammerfall dal is lehetett volna normális énekkel :).

Azoknak akik szeretik az énekes extrém metált, ez a DVD nagy élmény akkor is ha élőben még nem volt szerencséjük látni a Theriont.

—————————

ENGLISH VERSION:

Watching a DVD is better if you have seen the performance before on the internet or you could be there on the concert. The latest DVD of Therion includes the performance that has been presentated twice in the Petőfi Hall in Budapest. The Therion / Grave Digger pair seemed a bit strange in last February, but Therion made a great show; after some time (17.06.2007.) the band had a gig on the Opera Days in Miskolc with a choir and a symphony orchestra. At that time everybody thought, that this concert was recorded to publish as a DVD. Unfortunately, the sound and the lights on that gig were not really good, so I would had been very surprised. Anyway, this concert could have been a huge experience for the fanatics of symphonic music and symphonic metal.

The effect of this performance was interesting as well. After the concert in Miskolc there were some pieces of news, according to which a gig on 09.12.2006. in Romania would be recorded and given out on DVD. After that on 12.12.2007. Therion had a concert again in Budapest with a huge band, it was recorded, however this wasn’t the final material, but the one in Poland. Since then there have been some gossips about that the Hungarian concert would be published. Therion needed some refreshment, as the band’s latest work was Gothic Kaballah, and since then Christofer Johnsson leaved the other guys.

Therion was formed in 1987 by the help of Christofer Johnsson. The guys started playing black metal, their role model was the early Celtic Frost, but after that they turned to symphonic metal. Their musical skills developed a lot. There were some changes among the members, especially when they played with symphonic musicians. They couldn’t presentate the music in a live show, so the band transformed – so the only one who stayed was the founding member. Therion with its continous member-problems always were said to be a 3-member band that always get some musicians and singers for the project-processes. In spite of that it can be said that even talented people got into the band. The latest stable line-up: Christofer Johnsson – guitar, Kristian Niemann – guitar, Johan Niemann – bass guitar, Petter Karlsson – drummer. In this show two great male voices (Snowy Shaw and Mats Levén) and two classic female voices (Katarina Lilja, Lori Lewis) appear.

The concert itself – apart from the problems at the beginning – is really good. The stage and the lights are pretty similar to the Petőfi Hall’s. We can hear 22 songs, that are almost the whole show of Gothic Kaballah. My personal problem is that my favourite song (Adulruna Rediviva) doesn’t appear on the DVD. It wasn’t a real play of a theatre , but there were some belly dancers and others.
The sound was great too, and some songs were played by three guitars; the singer (Mats Levén) beat the drums, and if it were needed, he played the guitars. Actually, he was a vocalist in many shows, and he could rise among the best singers if he would want it.

After watching the two-hour-long DVD one can miss only a few things. The middle section of the whole movie is really strong; till then we can hear the Birth of Venus and the Son of The Staves of Time – this is Levén’s solo-song, in which he plays great. The other singer – Snowy Shaw – is a really extreme person; the range of his voice is bigger than his colleges’, but his high tunes are too much for me and I cannot really stand hearing such sounds from men. After ‘Birth of Venus’ his solo-song comes, this is Tuna 1613. In spite of the strange look of Snowy he can play with his voice amazingly; these three songs make a good block on the DVD.

After that a drum-solo comes by the great drummer who can even sing very well. The drum-solo is decorated with the two singers’ voices (as in the Petőfi Hall). It is followed by some lyric songs; the final block is really heavy and there are some pieces, e.g. Thor that can be a Hammerfall-song as well – with human vocals , of course :).

For those, who likes melodic extreme metal, but haven’t seen the band on concert, this DVD can be a nice experience.

Tracklist:

1. Der Mitternachtslöwe
2. Schwartzalbenheim
3. The Blood Of Kingu
4. The Falling Stone
5. An Arrow From The Sun
6. Deggial
7. Wine Of Aluqah
8. The Perennial Sophia
9. The Son Of The Sun
10. Son Of The Staves Of Time
11. Birth Of Venus Illegitima
12. Tuna 1613
13. Drum Solo
14. Muspelheim
15. Rise Of Sodom And Gomorrah
16. Ginnungagap
17. Grand Finale
18. Lemuria
19. The Wand Of Abaris
20. Nightside Of Eden
21. To Mega Therion
22. Thor (The Powerhead)

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Therion, Imperial Age, Null Positiv, Enemy Of Reality – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Therion – Monumentális rockopera-bemutató a Barba Negrában

KMZ

Therion: The Best Of Tour ’16 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Therion, Luciferian Light Orchestra koncertek a Barba Negrában

KMZ

Hot News: Therion –»Theli« Deluxe Edition & »Adulruna Rediviva And Beyond« DVD out now!

KMZ

Hot News: Therion – trailer on »Theli« Deluxe Edition posted! Digital version out today!

KMZ

Hot News: Therion – second live video from »Adulruna Rediviva And Beyond« posted!

KMZ

Hot News: Therion – live video from »Adulruna Rediviva And Beyond« posted!

KMZ

Hot News: Therion – trailer on »Adulruna Redivia And Beyond« posted!

KMZ

Hot News: Therion – release »Theli« Deluxe-Edition & new 3-DVD »Adulruna Redivia And Beyond«

KMZ

Therion, Arkona, Heavenshine, Sound Storm – Koncertbeszámoló

Lothwen

Őszi koncerthírek, Volbeat-Hegyalja jegyakció a Concerto Musicnál

KMZ

THERION – Les Fleurs du Mal

Lothwen

Therion Interjú

Lothwen

Therion – Koncertbeszámoló

Lothwen

Hot News: Therion – Reveals New Album Title: Les Fleurs Du Mal

KMZ

Hot News: Therion – Anniversary Tour Announced!

KMZ

THERION – Sitra Ahra

Gwanath

Therion Interjú

Darkjedi

Therion – Koncertbeszámoló

Lasse

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek