Lemezismertetők

THRESHOLD – March of Progress

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.thresh.net

Kiadás éve: 2012

Stílus: Progressive Metal

Brief Sum: The United Kingdom’s number one prog-power (for lack of a better term) band is finally back with a new album after five years, bringing back original singer Damian Wilson. Intelligent, catchy, compelling and engaging – as always. RIP  Andrew „Mac” McDermott.

 

Az angol Threshold indulásakor, illetve felfutásakor terjedt el szélesebb körben is a „progresszív rock / metal” címke alkalmazása. A dologgal alapjában véve egyetlen nagy gond volt, nevezetesen hogy idővel pusztán a bonyolult dalfelépítésekre és pengés hangszerkezelésre építő, ám gyakran csupán a tényleges újítókat koppintó és / vagy az öncélú virtuozitásban elvesző önjelölt zseniket kezdték jelölgetni vele a valóban egyedi és előremutató muzsikát játszó formációk helyett. No de mindegy, a Karl Groom gitáros vezette társulat már régen megtalálta a saját hangját.

Ebben az sem hátráltatta őket, hogy olykor épp az egyik legmeghatározóbb poszton cserélődtek a tagok: 2007-ben, immár harmadszor a zenekar történetében, ismét Damian Wilson ragadta magához a mikrofont. Arról itt nem kívánok vitát nyitni, ő-e a Threshold igazi énekese vagy Andrew „Mac” McDermott (aki előtte majdnem tíz éven át állt a csapat frontján, és aki tavaly augusztusban elhunyt), hiszen mindkettőjükkel készültek igazi alapművek, sőt imádom a Psychedelicatessent is, amelyen Glynn Morgan hallható. A lényeg, hogy a jól bevált alapképlet – hosszasan, de nem terjengősen kifejtett zenei gondolatok kellően megbonyolított, mégis követhető számszerkezetek között, na meg a karcos gitárriffek és az elegáns billentyűjáték kölcsönhatása – ezúttal sem módosult. Legfeljebb annyi változásról számolhatok be, hogy Damian magasabb fekvésű, finomabb orgánumához igazodva, a March of Progress hangzása is valamivel kevésbé súlyos, mint mondjuk a Mac-kel készült utolsó albumé (Dead Reckoning).

Riadalomra persze semmi ok, a nyitó Ashes rögtön igen intenzív és gitár-orientált, szólókkal alaposan telepakolt tétel, sőt Richard West billentyűs a Staring at the Sunban kerül előtérbe első ízben. Ezen az anyagon is bőven vannak gitár-szinti „párharcok”, a hathúros azonban még a (legalábbis Threshold-viszonylatban) balladisztikus That’s Why We Came-ben is megőrzi dominanciáját. Lírai részek másutt is fellelhetők, de jellemzően egy-egy dalba ágyazva. Összképét tekintve viszont igazán lendületes a March of Progress, nem szólva arról, hogy ebben a stílusban nem sokan képesek fogósabb énekdallamokat írni. A Liberty Complacency Dependancy, a The Hours vagy a Don’t Look Back – legnagyobb kedvencemnek talán ez utóbbit mondanám – egyaránt nyolc perc körüli, tele izgalmasabbnál izgalmasabb téma-és tempóváltással, mégis kerek egész, Wilson pedig a csillagokat is leénekli az égről mindben – amellett, hogy az egész lemezen élete teljesítményét nyújtja szerintem. Mellette hadd emeljem ki külön Johanne James dobost, aki (bármennyire közhelyszerűnek is hat ez) egyszerre játszik ízléssel, mértéktartóan és technikásan.

Ha gondolatébresztő dalszövegekkel párosuló, intelligens és élvezetes muzsikáról van szó, a Threshold mindig biztos pont. Hogy megérte-e a March of Progress a sokéves várakozást? Még szép!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Ashes
2. Return of the Thought Police
3. Staring at the Sun
4. Liberty Complacency Dependency
5. Colophon
6. The Hours
7. That’s Why We Came
8. Don’t Look Down
9. Coda
10. Rubicon

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Threshold az V. Rock On Fest-en!

KMZ

THRESHOLD – Legends Of The Shires

Dehumanizer

KME videók: Threshold, Cats in Space, Terror Empire, Mycelia, Ektomorf, Solution .45

KMZ

KME videók: The Black Dahlia Murder, Enforcer, Bloodred Hourglass, Motor Sister, Children Of Bodom, Threshold, The 3rd Attempt, Huntress, Ektomorf

KMZ

A Threshold novemberben kiadja „European Journey” című élő albumát

KMZ

A Threshold előadja teljes »For The Journey« albumát

KMZ

Threshold – Új dal „Turned to Dust”

KMZ

Threshold – Második „For The Journey” album trailer bemutató

KMZ

Threshold – Első „For The Journey” album trailer bemutató

KMZ

Threshold – Albumborító, számlista és további részletek felfedve a „For The Journey”-ról

KMZ

Hot News: Threshold – studio update posted!

KMZ

Hot News: Threshold – return to the studio!

KMZ

Hot News: Threshold – European Tour Kicks Off On Friday!

KMZ

Hot News: Threshold – Official “Staring At The Sun” Video Clip Premieres on progrockmag.com!

KMZ

Hot News: Threshold – European tour in March! Support bands announced!

KMZ

Hot News: Threshold – On tour through Europe in March 2013!

KMZ

Hot News: Threshold – Definitive Editions Of „Hypothetical”, “Critical Mass” & „Subsurface” Out Now!

KMZ

Hot News: Threshold – Announce Winner Of Fan Video Contest!

KMZ

THRESHOLD – Psychedelicatessen (Definitive Edition)

Dehumanizer

Hot News: Threshold – Definitive Editions Of „Extinct Instinct” & „Clone” Out Now!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek