Lemezismertetők

THRESHOLD – Psychedelicatessen (Definitive Edition)

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.thresh.net

Kiadás éve: 2012

Stílus: Progressive Metal

Brief Sum: Re-issue of Threshold’s second album, enriched with extensive bonus material (the way all the remaining Threshold works from the pre-Nuclear Blast era are going to be re-released also), including some of the band’s earliest recordings and the entire material of Livedelica.

 

Az idei albuma kapcsán nemrég már méltatott Threshold és a Nuclear Blast kiadó 2007 óta tartó együttműködése a jelek szerint annyira gyümölcsöző, hogy a lemezcég a zenekar korai anyagait is érdemesnek tartja az újbóli megjelentetésre. Az első két album új, felturbózott verziója még szeptemberben látott napvilágot, novemberre pedig a 2004-es Subsurface-szel bezárólag a teljes addigi katalógus sorra kerül majd.

Az eredetileg 1994-es kiadású Psychedelicatessen az angol formáció második lemeze. Az 1970-es évek meghatározó brit progresszív rock bandáinak hatása alatt álló, ám gitár-gazdagabb hangzással operáló és a korszerű megoldásokra is nyitott társulat egy évvel korábbi bemutatkozásán (Wounded Land) már érett, egyéni elképzeléseket bőven tartalmazó muzsika volt hallható, a folytatás pedig ugyancsak jelentős előrelépést hozott. A csapat és Damian Wilson énekes útjai elváltak (hogy aztán ismét keresztezzék egymást, hiszen hosszabb-rövidebb kitérők után ma ismét az ő kezében van a mikrofon), jött a karcosabb torkú Glynn Morgan, és új dobos is érkezett Nick Harradence személyében. A velük készül Psychedelicatessen feszesebbre, riff-orientáltabbra sikeredett elődjénél – egyébként is a legkeményebb Threshold albumok között tartjuk számon –, de azért nem jelentett eltávolodást a Wounded Landdel kijelölt irányvonaltól sem.

Már akkor is nyilvánvaló volt, hogy a Threshold nem vég nélküli hang-és témahalmozásként értelmezi a progresszivitást, noha a hangszerkezelés és a szólók náluk is mesteriek. A Psychedelicatessen számaira éppúgy jellemzőek a követhető szerkezetek, mint a kimagasló refrének, csak éppen a Karl Groom (gitár) – Richard West (billentyűsök) szerzőpáros kifejtősebben fogalmaz, és a leghosszabb szerzeményekhez is képes valami különleges pluszt adni. Így még a lemez egyik hangulati tetőpontjának számító Into the Light tíz perce is pillanatok alatt száll tova, pedig ebben aztán van minden a lírai kezdésből kibontakozó bombasztikus refréntől az ultrasúlyos (Glynn itt alaposan kiereszti a hangját!) és helyenként a bólogatós tempókig gyorsuló középrészig.

Senki ne gondolja azonban, hogy a korong csupa „dagályos” dalmonstrumból áll! Rögtön az előbb említett gyöngyszem után a majdnem pont feleolyan hosszú Will to Give egyenesen direkt heavy metal nótának is tekinthető, az anyag második felében meg a Babylon Rising és a He Is I Am kettőse képviseli az igazi súlyt, még ha lassabb, málhás ütemek formájában is. A két végletet az izgalmas tempóváltásokra épülő A Tension of Souls és az Under the Sun akusztikus balladája jelenti, és ha már itt tartunk, a banda legelső klipje szintén egy lassú nótára, az Innocentre készült. Ennek érdekessége, hogy négy évvel később a Morgan-féle Mindfeed trió második lemezén is felbukkant.

A további dalok közül átmentettek ide néhányat a Threshold korai zsengéi közül, valamint a Lost című akusztikus darabot is a Psychedelicatessen japán kiadásáról. A banda jellegzetes zenei világa leginkább az Interventionben ismerhető fel, viszont a változatosságra való törekvés ezeken a régi felvételeken is érződik. No és itt az ötszámos Livedelica koncertanyag (Glynn Morgan búcsúja) is 1995-ből, az első két album nótáival.

A történeti hűség kedvéért meg kell említeni, hogy a lemeznek 2001-ben már megjelent egy átkevert változata (maguk a zenekari tagok voltak elégedetlenek annak idején az eredeti sounddal). Ilyen bőséges újbóli kiadása viszont még biztosan nem. A régi rajongóknak adott a lehetőség, hogy ismét átéljék a múltat, a később érkezettek pedig igazi korai klasszikust felfedezhetnek fel.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Sunseeker
2. A Tension Of Souls
3. Into The Light
4. Will To Give
5. Under The Sun
6. Babylon Rising
7. He Is I Am
8. Innocent
9. Devoted
10. Lost
11. Intervention
12. Fist of Tongues
13. Half Way Home
14. A Tension of Souls (live)
15. Sanity’s End (live)
16. Innocent (live)
17. Surface to Air (live)
18. Paradox (live)


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Threshold az V. Rock On Fest-en!

KMZ

THRESHOLD – Legends Of The Shires

Dehumanizer

KME videók: Threshold, Cats in Space, Terror Empire, Mycelia, Ektomorf, Solution .45

KMZ

KME videók: The Black Dahlia Murder, Enforcer, Bloodred Hourglass, Motor Sister, Children Of Bodom, Threshold, The 3rd Attempt, Huntress, Ektomorf

KMZ

A Threshold novemberben kiadja „European Journey” című élő albumát

KMZ

A Threshold előadja teljes »For The Journey« albumát

KMZ

Threshold – Új dal „Turned to Dust”

KMZ

Threshold – Második „For The Journey” album trailer bemutató

KMZ

Threshold – Első „For The Journey” album trailer bemutató

KMZ

Threshold – Albumborító, számlista és további részletek felfedve a „For The Journey”-ról

KMZ

Hot News: Threshold – studio update posted!

KMZ

Hot News: Threshold – return to the studio!

KMZ

Hot News: Threshold – European Tour Kicks Off On Friday!

KMZ

Hot News: Threshold – Official “Staring At The Sun” Video Clip Premieres on progrockmag.com!

KMZ

Hot News: Threshold – European tour in March! Support bands announced!

KMZ

Hot News: Threshold – On tour through Europe in March 2013!

KMZ

Hot News: Threshold – Definitive Editions Of „Hypothetical”, “Critical Mass” & „Subsurface” Out Now!

KMZ

Hot News: Threshold – Announce Winner Of Fan Video Contest!

KMZ

Hot News: Threshold – Definitive Editions Of „Extinct Instinct” & „Clone” Out Now!

KMZ

Hot News: Threshold – Chart Success + 2nd Lyric Video Online!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek