Lemezismertetők

THRONE OF KATARSIS – An Eternal Dark Horizon

Kiadó: Candlelight Records

Weboldal: www.throneofkatarsis.com

Kiadás éve: 2007

Stílus: Black metal

 

 

 

 

A Throne of Katarsis nevű norvég black metál banda 2003-ban látott napvilágot 2 úriember által (Grimnisse és Vardalv). A cél röviden annyi volt, hogy tiszta és hiteles okkult black metált játszanak a 90-es évek elejéből táplálkozva és közvetítve a gonosz szövegeket zenéjükön keresztül. Verdalv a dobos, Grimnesse pedig a többi feladatot látja el a bandán belül. 2004-ben már hallhattunk egy demo-t a srácoktól (Unholy Holocaustwinds), aztán egy kiadatlan “Blodslakt” is felütötte a fejét szintén még 2004-ben, de az nem került nyílvánosságra. Élőben egyébként 4 fős a brigád, méghozzá plusz gitár és basszus terén, mert Godhate és Lord Imalas is csatlakozott a bandához a koncertek miatt. 2005-ben felvette a banda a debütáló első albumát a Thundra zenekar stúdiójában, majd 2006-ban összeakadtak a Candlelight Records-val és ebben az évben kijöhetett a sokat várt első nagylemez. Egyébként a 2 session zenésznek is elég rendes zenei karrierje van, hiszen például a basszusgitáros Stein Roger Sound egy saját projectje is van Evig Natt néven, ami egy elég érdekes zenével bír illetve olyan bandáknál is zenélt, zenél, mint a Thundra, az Einherjer és még sokan mások. Persze a stúdió is az övé, ahol a TOK lemez lett felvéve, ez pedig a Black Dimension stúdió.

Szóval térjünk rá a lemezre. 5 szám hallgatható meg közel egy órában (55 perc). Ebből gondolom mindenki leszűrte milyen hosszúságú számokkal bírhat eme lemez. Annak ellenére, hogy tényleg hosszúak a számok (12, 12, 11, 10,10) nem lehet beleunni, mert a zenei, hangulati aláfestés tökéletes. Súlyos, színtiszta black metállal találkozhat az, aki beruház erre a lemezre, s szerintem nem fog csalódni benne senki sem, mert minőségi anyagról van szó. Meg kell hagyni, elég sok zenekart tudnék mondani, akik hatottak zenéjükre (pl: Darkthrone, Bathory, hogy csak a nevesebbeket mondjam), de önmagában is van egyedisége a produkciónak, azért, mert arra is törekszik a maga szintjén. A “Funeral moonlight” egy furcsa hangulati beépített intrócska után veszi kezdetét, s onnantól kezdve nincs megállás. Az egész lemezen összetettek a számok, remekül kísérnek a témák egy adott hangulatot, ha kell, akkor monoton középtempó megy, valahol pedig a punkos lendületű témák dominálnak többségben.

Több effektet is használ Grimnesse, amik még sötétebbé teszik a muzsikát. Elég élvezetes a lemez, ha ráérez az ember, s aki meg már ezeket a zenéket, akkor nincs mese, egyből magáévá teheti eme művet. Még csak a második számnál járunk (Under guds hud), de már annyi mindent hallhattunk e 2 szám alatt, hogy az alapján is azt mondhatnám, remek teljesítmény. A “Symbols of winter” hihetetlen durván kezdődik, mert a tél hangulatát is megidéző számban egy alattomos, távolból, akár a mélyből jövő hang sikoltozik eléggé abberált hangon, s közben a tél szele is megcsapja fülünket, eléggé futkároz az ember hátán a hideg eme kezdet hallatán. A honlapon azt lehet olvasni, hogy billentyűs hangszer nincs használva a lemezen, de én mégis hallok beépítve egy pár résznél, mint hangulatfokozó. Lehet, hogy az elektromos keyboard-ra gondoltak, s valószínű, hogy zongora volt használatban ez idő alatt.

Sok elborulós rész van egy adott számon belül, és csak kapkodom a fejemet, mi történik. Azt kell, hogy mondjam, hogy akárki, akármit mond, azért a punk benne van ebben a zenében, de ezzel lehet még az adott előadó sincs tisztában, de sokan blackes körökből / ha mára mi országunkban nem is) tudják, honnan merítkezik ez a stílus (persze nem minden eleme, de sok része). Hallgasd meg az egész lemezt, mert egy utaztatással is felér a gonosz birodalmában, hehe. Na jó nem egészen, de valakinek ezt adja a lemez, másnak meg mást. A lényeg, hogy egy színtiszta black lemezről van szó remek számokkal ötvözve és a csalódás kizárt egy fanatikus részéről, de aki új hallgató, tegyen egy próbálkozást ezzel a koronggal, mert van súlya. Gondolom nem tervezték, hogy Norvégián kívül is nyomuljanak, de biztos jó lehet élőben is ez a produkció. A sound is kellőképpen koszos, de nincs agyon effektezve, hogy na már azért is mocskos legyen, mert black. Abszolút jó minőségben szólalnak meg a dalok, de azért érezni bennük a kellő koszt. Jó lemez.

Tracklist:

1. Funeral Moonlight
2. Under Guds hud
3. Symbols of winter
4. Nattaander
5. An eternal dark horizon

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek