Lemezismertetők

THULCANDRA – Ascension Lost

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.thetruethulcandra.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Melodic Black / Death Metal

Brief Sum: I could write a calm review, but the songs are still rampaging in my head and demand a re-listening. It’s just simply great! We could argue about Dissection disappearing completely from the songs, or popping up here and there, but I see no point. Thulcandra’s formula is becoming more and more unique and it works great. The acoustic interludes, the northern riffs, the black influences and the speed conjures an exciting world around the listener. It is an oftentimes calm music with heavy metal elements, which they reached with perfectly fitting melodic solos. I think this move gives a strong uniqueness to the band. But the most important things are the nicely composed powerful songs, from which they managed to create just an album-ful!

 

Annak idején a Thulcandra első lemezére, a 2010-es The Fallen Angel’s Dominion-ra, rásütöttem a Dissection jelét, amit a csapat sem tagadott. Ennek ellenére megfogott az anyag, északi dallamaival, izgalmas hangszerelésével és a remekül felépített, emlékezetessé érő nótáival. A folytatásra nem kellett sokat várni, főleg mivel az első lemez dalai 2004 körül íródtak. Az Under The Frozen Sun 2011-ben jelent meg. Nem volt rossz anyag, de az előző lemez remek dalaihoz nem érhettek fel, ugyanakkor érezhető volt egy Dissection közeli, mégis egyéni zenei közeg kialakulása.

Elérkeztünk 2015-be, a harmadik anyaghoz, az Ascension Lost-hoz. A külsőségekben változást nem, inkább koncepció kialakulását lehet felfedezni. A kék különböző árnyalataiban természet és a lepelbe burkolózott csontváz alak. Számomra ez elkötelezettséget és szigorú elveket sugall, vagyis az előzőleg kijelölt iránytól nem fognak eltérni, és az első hallgatás bizony ezt is mutatta.

Torzított és akusztikus gitár párosa vezeti fel a lemezt, de mielőtt ellazulhatnánk, kellemes északi riffek a hátukra kapnak és megkezdődik a vad száguldás az éjszakába. A dal annyira jól össze van rakva, a riffek, a dallamok, hogy érezzük, ezzel a lemezzel bizony nem foghatunk mellé. A folytatás egy ünnepélyesen hömpölygő verzéből és egy gyors refrénből áll. A verze a kulcsa az egésznek. Mintha egy funeral doom dalt középtempóra gyorsítanánk.

Egy erős refrénű, száguldozásra hajlamos dal hátán elérünk a Demigod Imprisoned-hez. Ne vezessen félre a gyönyörű akusztikus felvezető! Ez egy garantált headbang beindító darab, ha nálad nem érne célt, nézesd meg magad doktorral! Hatalmas lendület egy dallamos refrénre! A legütősebb párosítás! Gyengéim az ilyen típusú dalok, így valószínüleg az érdekemben lett utána beiktatva egy akusztikus átkötés, hogy össze tudjam szedni magam a lemez második felére, mert mint utólag kiderült, szükségem is lesz rá.

Az Exalted Resistance nagy lendülettel kezd a második felvonásba, bár a refrénnél visszafogja magát. A komor, lassú gitárfüggönyök, mint hóesés ami eltakarja az éjszakai tájat.

Szigorú középtempós gitárral kezdődik a The Second Fall. Annyira erős refrénnel, hogy a vége felé egy kiállást is kap. Mikor pedig még az akusztikus gitár is megszólal közben, végképp elvesztem. Nem viszik túlzásba, de az a pár beszúrt hang el van találva.

A Sorrow of The One megint megtévesztő hangulatteremtés után csap a lovak közé. A ritmus a száguldás és a laza középtempó között váltakozik.

A címadó tipikus Thulcandra dal, remekül ötvözi az eddig hallott elemeket. Dobhártyán dübörgő sebesség, emlékezetes kórus. Mintha az előző két dal refrénjénél is ezt a kórus megoldást akarták volna alkalmazni, de csak itt érett meg rá igazán a helyzet, vagy csak eddig kellett várni, hogy annyi bátorságot merítsenek, hogy egyértelműen kihangsúlyozzák ezt a megoldást.

Ezek után már csak a regenerálódást segítő akusztikus gitár van hátra. Mint már mondtam, ismét szükséges!

Írhatnék egy higgadt összefoglalót, de a dalok még kavarognak a fejemben, és a lemez újrahallgatást követel. Egyszerűen zseniálisan sikeredett az anyag! El lehet vitatkozni, hogy a Dissection teljesen eltűnt-e a dalokból, vagy itt-ott megmutatja magát, de ennek nem látom értelmét. A Thulcandra egyre egyedibbé váló receptje remekül működik. Az akusztikus betétek, az északi riffek, a black hatás, a száguldás izgalmas világot varázsol a hallgató köré. Sok helyütt nyugis, heavy metalos elemekkel gazdagított lett a zene, ezt a hangulathoz remekül passzított dallamos szólókkal érték el. Azt hiszem, ennek a fogásnak az erőteljes használata ad egyediséget a csapatnak. A legfontosabb pedig a jól kitalált, erős dalok, amikből pont egy lemezrevalót sikerült megkomponálniuk!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The First Rebellion
2. Throne of Will
3. Deliverance in Sin and Death
4. Demigod Imprisoned
5. Interlude
6. Exalted Resistance
7. The Second Fall
8. Sorrow of the One
9. Ascension Lost
10. Outro

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

THULCANDRA – A Dying Wish

Georgius

Thulcandra –„The Second Fall“ videópremier!

KMZ

Thulcandra – „Exalted Resistance” premier

KMZ

Thulcandra közelgő albumának részletei

KMZ

THULCANDRA – Under a Frozen Sun

Menegroth

Hot News – Napalm Records news: Saltatio Mortis – Skálmöld – Thulcandra

KMZ

Thulcandra Interjú

Saint-Savin

THULCANDRA – Fallen Angel’s Dominion

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek