Lemezismertetők

THULNAR – Nightfall In Theros EP

Kiadó:

Weboldal: facebook.com/thulnar

Kiadás éve: 2015

Stílus: Symphonic Black Metal

Brief Sum: Although Thulnar, a solo/duo epic/extreme fantasy metal project from Italy was founded in 2002, they released their debut EP only in 2015. This literally epic, elevated and hymnic but also blackened material is great but Nightfall in Theros would hit much bigger if it was released 10 years ago. On the other hand if Thulnar will release its first full-length album soon, they can make their way to the international scene for sure.

 

A bolognai Thulnar magát extrém fantasy metal bandaként definiálja. Habár 2002-ben indult az olasz projekt, két demófelvételt leszámítva 2015-ig kellett várni hivatalos bemutatkozó anyagukra, a háromdalos Nightfall in Theros EP-re.

A Thulnar afféle szólóprojekt, azonban Darken mint fő dalszerző és multiinstrumentalista már a kezdetekkor maga mellé vett egy állandó vendégénekest, emellett az EP-n több külföldi (görög, amerikai) vendég is közreműködik. A fantasy világából építkező, angol nyelvű dalszövegeket bár sokféle énekstílus adja elő, mégis inkább a zenén van a hangsúly. Darken zenéje pedig a szó legszorosabb értelmében epikus, azaz emelkedett és himnikus. Példának okáért a City of the Golden Halls szinte olyan, mint egy karácsonyi egyházi dal, főként harangjátéka és gitárszólója miatt – persze az is lehet, hogy csak az ünnepek közeledtével jut eszembe ez az asszociáció. Mindenesetre a szinte hangszerként funkcionáló kórusok, a vezető férfi hörgés és női szoprán mellett hatalmas szerep jut a klasszikus hangszíneket hozó billentyűknek és a rézfúvósoknak. A dobok és a hörgések/károgások inkább a black metalt idézik, a gitártémák és a tiszta énekek viszont egyértelműen a power felé viszik el a muzsikát, az i-re a pontot pedig a billentyűk barokk és szimfonikus hangulata teszi fel.

Az ötvözés nagyon jól megoldott, viszont manapság már jó pár hasonló banda létezik. Ami tehát 2002-2004 táján extrémnek és unikálisnak számított volna, az ma már nem igazán újdonság. Ettől függetlenül kellemes hallgatnivaló az EP, viszont úgy érzem, a banda elkésett nagyjából 10 évvel, lemaradva arról, hogy igazán nagyot dobbantson. Viszont ha a nagylemezre nem kell további tizenegynéhány évet várni, még komolyabb sikerek várhatnak e projektre.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Wise Men of Hope
2. Nightfall in Theros
3. City of the Golden Halls

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek