Lemezismertetők

THY CATAFALQUE – Rengeteg

Kiadó: Season of Mist

Weboldal: www.thycatafalque.hu

Kiadás éve: 2011

Stílus: Avantgarde Metal

Brief Sum: Magic journay with Tamas Katai in solo. Who bought their tickets should prepare for a very long journey, which would be a shame to miss. Strongly suggested to all metalheads!

 

Kátai Tamás. Egy név, ami tulajdonképpen sokak agyába berögzült. A Thy Catafalque egyet jelent számomra Tamással. A Róka hasa rádió c. lemez egy olyan élményt adott, egy olyan utazásra invitált, amit bezony nem sok zenekar tudott biztosítani számomra. Tamás gyermekkorával tudtam azonosulni, és a szövegvilága teljesen elringatott. Elmélyültem olyannyira, hogy nem is akartam kiszabadulni. Megvallom, hatással volt rám. Nagyobb hatással, mint bármelyik más lemeze. Ez volt 2009-ben. Idén kijött a várva várt lemez. Tamás egyszemélyessé vált zenekara bizonyította, hogy lehet hozni a minőséget.

A minőség gyakorlatilag ugyanaz, ami eddig volt, tán még azt is megmerem kockáztatni, hogy az a bizonyos léc feljebb került. Elfogultságnak tűnhet mindez, de ezek a tények. A korong tíz dalt tartalmaz, vannak hosszabb és rövidebb szerzemények. A népzenei hatás kellően dominál, és erős hatással van az album egészére. Természetesen semmi tucatba illő, Tamás bátyánk érdekesen használja fel ezeket a motívumokat, és ahogy operál vele… (lásd: Trilobita) zseniális. Persze itt is akadnak olyan szerzemények, ami nem metál kategória, de természetesen helytáll, és lebilincsel. Nagyon sok track inkább átvezetőnek tűnik. Viszont ha már így említést nyertek a motívumok, olykor előfordulnak bizony monumentális elemek, amik eléggé odavágnak. A vonós megoldás is teljesen jól bizonyít, pl: Kő koppan c. nótában. Vannak vendégzenészek is, érdekességképp megjegyezném, hogy károgás annyira nem fedezhető fel a zenében, inkább a tiszta ének, amit Bakos Attila szolgáltat nekünk és Tóth Ágnes (őt a The Moon and the Nightspirit-ből ismerhettek).

A „Vashegyek” c. dalban egyszerre szerepel Ágnes, Attila, és Tamás, 14 percben súlyos sötét hangulatot zúdítanak ránk, kellően fűszerezve Kátai szósszal.

Rengeteg mindent lehetne mondani a lemezről, de azt semmiképp sem, hogy unalmas. Kátai Tamás igencsak termékeny zenésze korunknak, és szárnyal, csak szárnyal. Megemlíteném Simkó-Várnagy Mihály nevét, kinek csellójátékát a Kék ingem lobogó c. nótában felfedezhetjük magunknak.

Lehetne regélni az új lemezről, bőven. Viszont nem hinném, hogy bonyolultabban elemezgetnünk, boncolgatnunk  kellene, inkább be kellene rakni a lejátszóba, megnyomni a play gombot, kényelmesen elhelyezkedni, és várni, hogy utazásunk kezdetét vegye. Én ezt tettem. Viszont még nem érkeztem meg, és még egy darabig eltart, amíg megérkezem.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Fekete mezők
2. Kel keleti szél
3. Trilobita
4. Kő koppan
5. Vashegyek
6. Holdkomp
7. Kék ingem lobogó
8. Az eső, az eső, az eső
9. Tar gallyak végül
10. Minden test fű

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Thy Catafalque – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Thy Catafalque – először élőben Budapesten

KMZ

THY CATAFALQUE – Vadak

Equimanthorn

Thy Catafalque interjú

KMZ

Thy Catafalque – Sirály (Official Premiere)

KMZ

THY CATAFALQUE – Sgùrr

Menegroth

Thy Catafalque – „Jura” dalpremier

KMZ

Hot News – Thy Catafalque MP3

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Cynic – Thy Catafalque – Generation Kill – Ghost Brigade – Ava Inferi

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Thy Catafalque – Septicflesh – Minushuman – Silent Stream Of Godless Elegy – Ava Inferi

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek