Lemezismertetők

THY CATAFALQUE – Sgùrr

Kiadó: Season of Mist

Weboldal: facebook.com/thycatafalque

Kiadás éve: 2015

Stílus: Avant-Garde Metal

Brief Sum: The music takes you away, it pulsates, lives, and paints pictures in our minds. It is unique, and shows us dimensions that can provide more than our own barren world.

 

 

Kátai Tamás által életre keltett Thy Catafalque munkásságát már a kezdetektől fogva figyelemmel kísérem. Azon ritka zene ambíciók közé tartozik „Kátai” világa, mely már a kezdetektől fogva egyéni mások által nem járt ösvényen halad előre. Elég csak a „Microcosmos”, „Tűnő Idő Tárlat” lemezekre gondolni mely a magyar underground legfényesebben ragyogó ékkövei közé tartoznak. Majd Tamás külföldre való költözése után féltem, hogy megakad zenei pályája, de ez olyannyira nem következett be, hogy később még egy nagykiadós szerződést is sikerült elcsípnie. Előbb azonban a „Róka,Hasa,Rádió” érkezett, mely Bakos Attila közreműködésével egy új dimenzióba emelte a „Thy Catafalque”-t, majd a „Rengeteg” még rá is kontrázott egyet. Ezekkel a lemezekkel Kátai egy olyan szintre emelte zenei kvalitását, mely páratlan a metal világába. Dallamai, szövegei, zenei sokszínűsége és az ezzel együtt érkező mélyen a természet erejéből fakadó atmoszféra hihetetlen egységet alkotva tárul a hallgató elé.

Ennek újabb állomása a „Sgúrr” mely már a hatodik lemez „Kátai” diszkgráfiájába. Egy kicsit féltem a lemeztől, mert gondoltam Bakos úr távozása azért biztos nyomot hagy a lemezen, de nem így lett. Sikerült észrevétlenül közvetíteni a váltást és a lemez hallgatása közben fel sem tűnik az ének hiánya (egyébként nem is sok van a lemezen). Zenei kalandból viszont annál több. Már az „Alföldi Kozmosz” rögtön elvarázsol gyors akusztikus pengetéseivel és gyönyörű hegedű játékával, és ez még csak a kezdet ugyanis hihetetlen zenei értékek várnak felfedezésre az egész lemezen. Tamás még a korai vad black metalos időkig is elkalauzol minket, ami szintén zseniális.

Dalokat lehetetlen is kiemelni mindegyik egy igazi utazás a zordon természet szépségei között. Az egész zene sodor magával, lüktet, él és képeket fest lelki szemeink elé. A muzsika jellege egyedi teljesen más dimenziókat fedezhetünk fel, mely túlmutat önnön magunk silány világán. Nem kell tovább ecsetelnem, ezt hallani kell, átérezni, elmélyülni benne. Év lemeze 2015-ben.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Zúgó
2. Alföldi kozmosz
3. Oldódó formák a halál titokzatos birodalmában
4. A hajnal kék kapuja
5. Élő lény
6. Jura
7. Sgùrr eilde mòr
8. Keringő
9. Zúgó

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

THY CATAFALQUE – Alföld

Herczeg Frigyes

Thy Catafalque – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Thy Catafalque – először élőben Budapesten

KMZ

THY CATAFALQUE – Vadak

Equimanthorn

Thy Catafalque interjú

KMZ

Thy Catafalque – Sirály (Official Premiere)

KMZ

Thy Catafalque – „Jura” dalpremier

KMZ

THY CATAFALQUE – Rengeteg

Black_wizard

Hot News – Thy Catafalque MP3

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Cynic – Thy Catafalque – Generation Kill – Ghost Brigade – Ava Inferi

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Thy Catafalque – Septicflesh – Minushuman – Silent Stream Of Godless Elegy – Ava Inferi

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek