Lemezismertetők

THY DARKENED SHADE – Liber Lvcifer II: Mahapralaya

Úgy gondolom megérte ennyit várni. Semjaza pokoli műhelyében ugyanis olyan minőségi metal anyag született, ami ritkaság a mostani underground dömpingben. Az Ördög – mint tudjuk – a részletekben rejlik, s mint zenei entitás, a hellén Thy Darkened Shade új lemezére ez hatványozottan igaz. Rendkívül sűrű, nehezen áthatolható anyagot rejt a Liber Lvcifer II – Mahaprayala, elsőre szinte lehetetlennek tűnik egész valójában befogadni. Sőt azt mondhatom, sokadik hallgatásra sem adja könnyen magát. Nem evilági súllyal telepszik az ember tudatára és lelkére, érződik, hogy más gondolati sík szülötte. A görögök kifejező-eszköze továbbra is a gnosztikus tematikájú black metal, abból pedig a tradicionálisabb ösvény, viszont a Thy Darkened Shade szofisztikált személyisége ezt beragyogja és még szignifikánsabbá teszi.

A Mahaprayala a harmadik manifesztum a sorban (ha az egyéb split kiadványokat nem számolom) és az előző lemez, a Liber Lvcifer I – Khem Sedjet folytatásának tekinthető. Újabb aspektusokból világítja meg a Fényhozó történetét, mely most különböző vallásokon / ősi mitológiákon keresztül nyilvánul meg: a szövegeket mélyebben tanulmányozva lesz csak teljes a kép. Hermetikus, okkultista tanok éppúgy szerves részei ennek az esszenciának, mint a jellegzetes hangulatú muzikális elemek. Olykor modern / progresszív témákkal vagy éppen szokatlan praktikákkal is találkozhatunk ebben az órányi játékidőben, de a sodró black metal feeling végig domináns marad. Valahol úgy érdemes ezt az albumot felfogni / kezelni, mint egy szónikus grimóriumot, amit „bármikor” elővehetünk és használhatunk, mindez csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki belőle. Ami szimpatikus, hogy nincs túlmisztifikálva: sötét fekete fém szélviharhoz hasonlatos, nincs mellébeszélés. Nem egy fröccsöntött műanyag, amit sorszalagon gyártanak, hogy „mennyire menő dolog manapság az Ördögről nótázni és nyomni a sátánista rock and roll-t”, hanem nagyon is érződik rajta az elhivatottság és, hogy Semjaza (a Thy Darkened Shade mögött álló individuum) komolyan gondolja, amit csinál. Ugyanolyan lényegre törő / direkt a mondanivaló mint a zene, és ez azonnal lejön.

9 tételből áll a Mahaprayala időtlen teste, eléggé összetett kompozíciókból épül fel, helyenként erős Dødheimsgard behatást érezni. Ezt, mint pszichés párhuzamot említem meg, a norvégok is hasonlóan komplex számszerkezetekben és atmoszférában gondolkoznak. A Thy Darkaned Shade esetében az avantgárd nem annyira jelentős, mégis találni benne előremutató részeket. A hihetetlenül sokszínű vokálok (van két mélyebb tónusú károgás: The A és Semjaza illetve Herc aki a kórusokért felel) sokat hozzátesznek a hangulat katarzisához, leheletnyi tébollyal a tetején. Dinamikus és pontos pusztítás. Magas oktánszámon pörögve, többnyire blastbeat ütemek szakítják szét a hallójáratokat, lassabb tempókat elvétve találni, a dobmunka egy szóval: könyörtelen. HG dobolása death metal bandák súlyosságával vetekszik (a ritmikai törései bestiálisak) úgyhogy aki az old school BM vonalra esküszik, az lehet, hogy csalódni fog. Csodálatosan kikevert hangzással dübörög a kétlábgép, a tamok, mellkason szúr a pergő, olykor a tuka-tuka is előkerül, sőt kimértebb részek is vannak, de minden okkal történik, nem csak a végtelen brutalizálás volt a cél, hogy most „egy minél keményebb black metal anyag szülessen”. Néhol érezni némi Satyricon ízt is a számokban, a gitártémák fanyarságánál tapasztalom ezt, de mint már az elején is kifejtettem, a Thy Darkened Shade saját magát adja az utolsó hangig. Ha már a húrosoknál tartok, érdemes kiemelnem a basszusgitárt. Semjaza nem csak a gitárokat játszotta fel, hanem a basszus részeket is. De még hogy! Bődületes munka. Főleg, hogy black metal berkekben egyáltalán nem divat ennyire előtérbe tolni ezt a hangszert, általában valahol betorzítva szól a háttérben és ennyivel el is van intézve. Kápráztatóan hangulatos témákat hoz (csodásan csilingelnek azok a húrok) mellyel tovább emeli a produkció muzikalitását, végtelenül zenei az egész lemez. Az előző kiadványokhoz képest a progresszió tagadhatatlan. A gitármunka is átlagon felüli, olyan mintha izgalmas történeteket mesélne el Semjaza a hangszerein keresztül. A dallamok / virgák / riffek logikai sorrendben követik egymást, nem csak úgy oda lett „dobva” minden. Főleg a basszustémákkal együtt hallgatva, iszonyatos energiák szabadulnak fel. Ismétlés nem sok van. Rég hallottam ilyet. Az operaszerű kórusok is ezt a furcsa, emelkedett hangulatot hívatottak erősíteni, de még véletlenül sem hajlik át giccsbe vagy teátrálisba. Olyasmi ez, mint amikor King Diamond vizionál egy koncepcionális sztorit és a Mercyful Fate keretein belül azt létrehozza. Emiatt van egy kellemes 80-as évekbeli heavy metal utózöngése is a Mahaprayala flashnek, ami egy őszinte fejhajtás a dicső metal korok istenségei előtt.

Rengetegszer lement az album, még most is emésztem, próbáltam szétbontani, de nem akarom. Ha mégis dalokat kellene kiemelnem, akkor az Into Eerie Catamcombs és az Acausal Current Of Thanatos hagyott nagyobb nyomot bennem, de a Veneration of the Fireborn King hagyományosabbnak tűnő dallamvezetése is magával pusztító / ragadó. Olyan ez, mint egy hatalmas örvény: észre sem veszed, de már a rabja vagy, beszippantott. Véged van. Még valami: monumentalitásában közelítünk az Emperor felé is (mint ahogy zeneileg is észak felé megyünk) a háttérben megbúvó „qliphotic ambience” tesz róla, hogy a kívánt hatás érvényesüljön. A lemezborító grandiózusra sikeredett, Vamperess Imperium kezének köszönhetjük. A teljes artworköt nem láttam, de el tudom képzelni, hogy hasonlóan igényes az is.

Aki figyelemmel követi a jelenlegi európai black metal színteret, vagy szereti a fent említett bandák valamelyikét, annak mindenképpen ajánlott hallgatnivaló a Liber Lvcifer II. Kíváncsi vagyok, legközelebb merre visz a Thy Darkened Shade hajója, és hogy nem kell majd ennyit várni a következő opusig.

Kiadó: W.T.C. Productions
Kiadás éve: 2023
Stílus: Gnostic Black Metal
Webfacebook.com/profile.php?id=100063789570420

Tracklist:

  1. Luciftias
  2. Sacrosanct Pyre
  3. Into Eerie Catacombs
  4. Sathanastasis
  5. Qelippot Epiphany
  6. Acausal Current of Thanatos
  7. Veneration for the Fireborn King
  8. Noxious Witchery of the Titans
  9. Typhonian Temple

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek