Lemezismertetők

THY DISEASE – Anshur-Za

Kiadó: Mystic Productions

Weboldal: www.thydisease.com

Kiadás éve: 2010

Stílus: Industrial Death Metal

 

 

 

A lengyel színtér egy újabb nagy múltra visszatekintő, hazájában híres death metal bandájával ismerkedhettem meg. A Thy Disease már 1999 óta aktív, friss anyaguk már az ötödik teljes értékű album a diszkográfiájukban. Zenéjükben keveredik az elektronika és a nyers, brutális death metal, mely első hallásra érdekesnek tűnik, de lássuk, beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

Az Anshur ZA egy industrial hatású intro-val indul be, majd rögtön belekezdenek a kíméletlen, mélyre hangolt zúzdába. A riffek a legdurvább death metal bandákat idézik, a hörgés agresszivitása és direktsége szintén. Az elektronikus effektek sokszor keleties ízt tartalmaznak, de általában sajnos kevésbé fajsúlyos a jelenlétük a számokban. A ritmusszekció valami iszonyatosan energikus, a dob ultragyors és pontos darálásokat visz véghez, a basszusgitár hangzása pedig egyedi, kőkemény torzítást kapott. A szövegek szókimondóak, durvák és mentesek minden jellegű kompromisszumtól. Pusztulásról, halálról, háborúról és az emberi faj ostobaságáról szólnak. Az egész zenét átjárja egy poszt-apokaliptikus hangulat, mely bizonyos egyediséget kölcsönöz ennek a formációnak. Néhány számban előkerül a tiszta vokál a mély hörgés mellett, de ez szerintem abszolút hanyagolható megoldás lehetett volna, mert egyrészt nem illik bele az összképbe, másrészt az énekes Michał Senajko tiszta énekesi képességei eléggé gyengék.

Egy-két hallgatás erejéig szórakoztató az album, főleg a már említett egyedinek mondható hangulata miatt, utána viszont kezdenek feltűnni a nyilvánvaló gyengéi. A szerzemények túlnyomó részben rémesen egyszerű, egyhangú gitártémákra épülnek, és ez egy pár szám meghallgatása után már kezdi untatni a hallgatót. Az elektronika a legtöbb esetben csak a dalok felvezetésében van jelen, utána teljesen háttérbe szorul, pedig sokkal jobban ki lehetne használni ezt az eszközt az egész lemez izgalmasabbá tételére. A 10 saját számon kívül szerepel még két feldolgozás a korongon, melyek szintén nem sikerültek olyan kiemelkedően. A Depeche Mode „Sinner in Me” és Madonna „Frozen”-je zeneileg abszolút a Thy Disease stílusára lett átgyúrva, ami önmagában nem rossz, viszont az ének terén itt hangsúlyos szerepet kap a tiszta hang, ami eléggé lehúzza az egész színvonalát.

Az Anshur ZA mindazoknak tetszeni fog, akik szeretik azt a fajta kemény death metalt, amely inkább a nyers erőt képviseli a technikás megoldások helyett. Szintén az album elvitathatatlan érdeme, hogy rendelkezik valamiféle halvány hangulati világgal. Ezzel együtt nem hiszem, hogy a Thy Disease ezzel a produkcióval ki fogja könyökölni magának a helyet a kemény metal zene hallgatók memóriájában.

Tracklist:

1. Blame
2. Fog of War
3. Rotten Structure
4. Collateral Damage
5. Nightmare Scenario
6. Moral Supremacy
7. Freedom for Anshur-Za
8. Code Red
9. Generals’ Speech
10. Salah-Dhin
11. Sinner In Me (Depeche Mode cover)
12. Frozen (Madonna cover)

Pontszám: 6

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Thy Disease reveals new video clip – Holographic Reality!

KMZ

Hot News: Thy Disease reveals new video clip – Holographic Reality!

KMZ

Hot News: Thy Disease Announce New Album And Reveal Video

KMZ

Hot News: Thy Disease – Working on their 6th studio album

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek