Lemezismertetők

THYRFING – De Ödeslösa

Kiadó: NoiseArt Records

Weboldal: www.thyrfing.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Viking Black Metal

Brief Sum: “De Ödeslösa” requires several listenings. Still, one can easily discover it’s values and realize, Thyrfing made one of the best discs of the past few years.

 

A svéd Thyrfing az egyik kedvenc zenekarommá lépett elő úgy 1999 tájékán, hisz az akkor megjelent „Valdr Galga” egyike a legjobb viking\black metal lemezeknek. A zenekar alakulása 1995-re tehető tehát nagyjából a stílus felfutásának kezdetére, mikor is olyan bandák bukkantak fel, akik a mai napig meghatározó elemei a színtérnek. Például Ensiferum, Moonsorrow és nem sokkal később a Finntroll is a csatamezőre lépett. De az igazi az áttörés a Thyrfing-nek valahogy nem nagyon jött össze pedig egy enyhe stílusváltással olyan (számomra) alapművet készítettek el, mint „Vansinnesvisor„ A dúdolható harcba hívó szinti témákat a marcona riffek váltották fel, és ezen a korongon a csatahimnuszok helyett egy sötétebb tónusú zenei világ érkezett, ami kétségtelenül a mai napig meghatározza a zenekar arculatát. A kialakult stílusuk egyébként már messziről felismerhető, mert úgy sikerült a zenei képet formálni, hogy ez erő és a düh előtérbe kerülésével az alapvető zenei váz megmaradjon. A későbbi lemezek is aztán ennek szellemében készültek, de már nagyon vártam az új „De Ödeslösa” érkezését, hisz az ezelőtti szintén jóra sikerült „Hels Vite” óta már öt év is eltelt.

Nagy izgalommal ültem le végighallgatni a lemezt és már az első hangtól megnyugodtam, ugyanis a stílus maradt továbbra is a már említett kemény riffekre épülő, ám rengeteg billentyűs témát is rejtő zenei koncepció. Melyet még megfejel a 2007-ben csatlakozott „Jens Rydén” hihetetlenül erős orgánuma is. A sebesség továbbra sem a kenyerük bár a címadóban akadnak azért gyors részek. A hangulat és a korong egész atmoszférája a már említett „Vansinnesvisor” album óta jelen lévő világot idézi. A jól megírt nótákban (annak ellenére, hogy változatosak) továbbra sem a témák halmozása volt a fő szempont, inkább a hangulat és a közben felbukkanó kitörölhetetlen dallamok megtestesítése. Melyek nem csak a billentyűs hangszerből, hanem a gitárosok kezei alól is előszeretettel bukkannak fel. A lemezen ismét a legjobb ötleteket és témákat vonultatják fel a „Thyrfing” eszköztárából. A nyitó dalban is például minden van, akusztikus kiállás, dallamos ének. S nem feledkezhetünk el a riffekről sem, melyek szintén erősre sikerültek szinte mindegyik tételben, de főleg „Fordom”-ban, mely akár a már említett „Vansinnesvisor” albumra is felkerülhetett volna.

Ami egy kicsit megijesztett az elején, hogy most nehezebben nyílt meg előttem ez a lemez. Többszöri hallgatást igényel a „De Ödeslösa”. Ám az ember hamar felfedezi az értékeit és rájöhet, hogy az utóbbi évek egyik legjobb lemezét készítette el a Thyrfing.

SAMPLE:
Soundcloud link

Tracklist:

1. Mot Helgrind
2. Fordom
3. Veners förfall
4. Illvilja
5. Kamp
6. Relik
7. Vindöga
8. De Ödeslösa


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

THYRFING – Vanagandr

Georgius

Hot News: Thyrfing – official album trailer available! Album release tomorrow!

KMZ

Hot News: Thyrfing – New song “Mot Helgrind” online!

KMZ

Hot News: Thyrfing – New song “Veners förfall” online!

KMZ

Hot News: Thyrfing – Release date announced! Album cover and tracklisting unveiled!

KMZ

Thyrfing Interjú

Morhguel

THYRFING – Hels Vite

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek