Lemezismertetők

THYRFING – Vanagandr

Az 1995-ben alakult svéd vikingeket már a kezdetektől nagyon megkedveltem és azóta is nagy figyelemmel kísérem minden egyes albumukat. Minden egyes albumuk másféle, persze ehhez hozzájárultak a tagcserék is az évek során, de a viking-feeling erősen jelen van mindegyik produkciójukban.

2001-ben írtam nekik egy rövidke levelet és rá egy hétre válaszként el is küldtek egy dedikált Thyrfing-fotót.

A kezdeti felállásból mára Patrik Lindgren gitáros és Joakim ’Jocke’ Kristensson (1995 és 2012 között dobos, majd 2012-től basszusgitárra váltott) maradt meg, Jens Ryden énekes (ex-Naglfar) 2007-től, Fredrik Hernborg gitáros 2008-tól, Dennis Ekdahl dobos pedig 2012-től a tagja a marcona alakulatnak.

A teljes diszkográfiájukat nem sorolnám most fel, 8 nagylemezt adtak ki 1995 óta, a ’Vanagandr’-ot is beleértve. Az új Thyrfing majdnem 50 perces, de egyetlen unalmas részt sem találtam rajta, nem is tudom, hányszor hallgattam meg egyfolytában a hét folyamán. Nagyon igényesen megkomponált 8 szerzeményt hallhatunk, Jocke káprázatos billentyűfutamai a masszív viking muzsikát még korhűbbé teszik, aki imádja a skandináv mitológiát és szereti a svéd nyelvű pogány metalt, mindenképpen érdemes megismerkednie a ’Vanagandr’-ral.

A Vanagandr amúgy Fenrir farkas alternatív neve, a Ván folyó szörnye, amihez kiválóan illeszkedik a hátborzongatóan szép borító, Niklas Sundin mester alkotása, aki többek között a régebbi Dark Tranquillty gitárosaként lehet ismerős sokak számára.

Először a teljes LP linkjét akartam csatolni, de időközben meggondoltam magam: a Thyrfing meglepő módon eddig nem készített hivatalos videoklipet, az új anyaguk kapcsán gondolták úgy a svéd harcosok, hogy eljött az ideje. A pazar végeredmény önmagáért beszél, érdemes megnézni! (a teljes ’Vanagandr’ fenn van amúgy a YouTube-on, rá lehet keresni)

Kedvenc számot itt sem említek, mindegyik tetszik, egyben érdemes az egészet végighallgatni úgy, ahogy van.

Nem is húzom tovább az időt, egy pogány nagy 10-es a pontszám, Hail Thyrfing!

Kiadó: Despotz Records
Kiadás éve: 2021
Stílus: Viking / Black Metal
Weboldal: facebook.com/thyrfingofficial/

Tracklist:

  1. Döp dem i eld
  2. Undergångens länkar
  3. Rötter
  4. Fredlös
  5. Järnhand
  6. Håg och minne
  7. Träldomsord
  8. Jordafärd

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

THYRFING – De Ödeslösa

Menegroth

Hot News: Thyrfing – official album trailer available! Album release tomorrow!

KMZ

Hot News: Thyrfing – New song “Mot Helgrind” online!

KMZ

Hot News: Thyrfing – New song „Veners förfall” online!

KMZ

Hot News: Thyrfing – Release date announced! Album cover and tracklisting unveiled!

KMZ

Thyrfing Interjú

Morhguel

THYRFING – Hels Vite

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek