Lemezismertetők

THYRIEN – Hymns Of The Mortals – Songs From The North

Kiadó: Massacre Records

Weboldal: facebook.com/Thyrien

Kiadás éve: 2014

Stílus: Melodic Folk / Death Metal

Brief Sum: Thyrien’s main strength lies in its speed and the added great tunes. The first half of the album caught more of my attention than the second half, because it shows more of the previously mentioned merits. The band is also great in not cluttering up the songs with the folk parts, for while they really go down to the basics, they add color to death metal rather than swamping it. I’m very interested about the path they continue with the next album; will this fine ratio stay?

A finn zenekar 2005 óta működik, 2007-ben kiadtak egy EP-t, ami lényegben a most megjelent lemez felét le is fedi. Vajon mit csináltak a következő 7 évben, miért csak most jött össze a bemutatkozó anyag, nem tudom. Talán ez a zeneipar nagy rejtélye marad, vagy a mulatozás közben elfogyasztott erjesztett nedűké.

A borító rendelkezik az összes klisévelf, amit elvárható, szerencsére zeneileg sokkal izgalmasabb művel van dolgunk. Nagyzenekari intró után a szélsebes Vengeance Through My Soul nyitja a lemezt, hatalmas refrénnel van felvértezve úgyhogy biztos lehetsz benne, hogy elsöpör. A dobok néha eszetlen sebességgel pörögnek, de nem öncélúan, hanem a nóta dinamikájába illeszkedve. Ez a dobbepörgetős trükk többször is alkalmazva van, nevezhetjük védjegyüknek.

Ének tekintetében két marcona hang váltja egymást. A fő vokalista inkább csak érdes hangú a másikhoz képest, aki már hörgésszerű, de továbbra is dallamos éneket produkál.

The Eternal Journey bedurvított Dalriádának tűnik. Előtérbe kerülnek az eddig csak jelzés értékű folk elemek. Ezután a lendület alább hagy, a The Frozen North már középtempójú, meg mindenféle leállásokkal tűzdelt. Ennek ellenére a refrénje nagyon eltalált, hatalmas hangulata van. A folytatás sem hozza vissza a sebességet, a My Victory rendesen darabol, de nem siet vele, a két énekhang párbeszéde itt a legerősebb. A Forest elég kaotikus a többi szépen vezetett dalhoz képest. A refrénben egyszerűen elszabadul, mintha valami eddig elfojott feszültség találna magának utat.

A Natur’s Rage-ig kell várnunk, hogy visszatérjünk ahhoz a száguldáshoz, amiben szerintem a legjobbak. A záró When the Horizon Burns megint a lassabb erejére épít.

Ki kell emelnem a hangzást, a gitárok kellemesen tömören szólnak, olyan mint a friss hó, jó hallani, ahogy roppan a talpad alatt. A szólók kellően öblös megszólalással rendelkeznek, így jól adják vissza a dallamok hangulatát. A billentyűs hangszer, mert az is van, a háttérben marad.

A végére felkerült egy feldolgozás Janne Hurme-től. Kellően átformálva saját képükre, de még bőven a felismerhetőségi határon belül. Ismerve karácsonyi próbatermi felvételüket, ez valamiféle poén lehet. Személy szerint nem tartom annyira jó fogásnak, mert túlzott dallamosságával kitűnik a lemezről és emiatt kitörli a saját dalaik nyomait a fejből, amik azért ennél izgalmasabbak. Olyan mint Onkel Tom Angelripper thrash mulatósai.

A Thyrien fő erőssége a sebességben és a hozzá kapcsolt nagyszerű dallamokban rejlik. A lemez első fele jobban megfogott, mint a második, mert erősebben domborodik az előbb említett erény. Abban is nagyszerű a csapat, hogy a folkos részek többnyire nem telepednek rá a dalokra, bár alapokig nyúlnak, mégis inkább színezik a death metalt, mint elnyomnák. Kíváncsi vagyok milyen irányba folytatják a következő lemezen, meg tud vajon maradni ez a remek arány?

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Far Beyond Midgard
2. Vengeance Through My Soul
3. Deathwish
4. My Victory, My Defeat
5. The Frozen North
6. The Eternal Journey
7. Forest Is My Throne
8. Nature’s Rage
9. When The Horizon Burns
10. Tinasormus (Janne Hurme Cover)


Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Thyrien Interjú

Saint-Savin

Hot News: Pre-Listening – Elysion, Stormwarrior, Thyrien

KMZ

Hot News: Massacre Records – Announce the signing of Thyrien from Finland!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek