Lemezismertetők

TIAMAT – The Scarred People

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: @ Facebook

Kiadás éve: 2012

Stílus: Dark Rock / Gothic

Brief Sum: This album was like an overdose for me. For the first listening, it’s a little bit too much, with extremly versatile feelings and style in the songs. After loads of re-listening the whole album, i should confess, this is the most impressive and uniqueTiamat album( althought not the best in the discography).

Az évek megállíthatatlanul zakatolnak előre, bandák és trendek bukkanak fel a semmiből majd tűnnek tova. Alapvetően szeretek sodródni ezzel az árral, de vannak bandák, akikhez mindig vissza lehet térni, ha épp beleuntam a folyamatos új ingerek keresésébe. Számomra a Tiamat az egyik örök világítótorony a  zenék folyamatosan örvénylő tengerében. Az első, nyers és gonosz death anyagoktól kezdve a legutolsó, teljesen kiszámíthatatlanul váltakozó alternatív/gótikus/pszichedelikus rock/metal albumig minden lemezt imádok.

Mivel a zenekar már négy éve váratott ezzel a lemezzel, kitörő örömmel fogadtam az első „hivatalos” promo track-et. Bár a Thunder & Lighting nem volt teljesen új anyag, egy régebbi Lucyfire promo anyagon is szerepelt kiforratlanabb formában, a lemez egyik legerősebb dalává nőtte ki magát. Aztán érkezett egy klippel együtt a címadó „The Scarred People”, hogy fokozza a rajongók fájdalmát, hogy még nem tartják kezükben az új CD-t. Közben felkerültek különböző videók, melyekben Johan egy felfújható gumimedencében tervezi a borítót, és hivatalosan is bejelentették, hogy Roger Öjersson immár hivatalos tagja a bandának. A legutóbbi budapesti koncerten láttam a srácot gitározni, és nagyon tetszett a stílusa, kíváncsivá tett, milyen új színt tud hozni a Tiamat-ba.

Novemberben végre megszereztem a saját példányomat. Körülbelül két hét, és rengeteg meghallgatás után rájöttem, hogy megérte várni. Nem akarok kertelni, kellett az a két hét, mire be tudtam fogadni az egész albumot. A kötelező slágeres nótáktól eltekintve (főként az előző bekezdésben említettek) elképesztően változatos dalcsokrot rakott állított össze a zenekar. Mind zenei, mind hangulati szempontból nézve gyakorlatilag minden megtalálható, ami a Tiamat életművét jellemzi (a Wildhoney-tól kezdve), de egyszerre kicsit nagy falatnak bizonyul. Fura választásnak találtam, hogy a második klipes nóta pont az egyik legminimalistább zenei megoldásokat használó 384 lett. De hallhatunk szerelmi balladát, rock & roll riffekkel operáló gót nótát, sőt, még akusztikus szám is került a lemezre. Nem igazán tudok kiemelni egy kedvencet az albumról, de gyengébb pillanatokat sem. Az első hallgatások után a véleményem váltakozott az „ez a legértelmetlenebb lemez”-től az „ez a legjobb Tiamat lemez”-ig. Az igazság valahol a kettő között van, bár a második állításhoz közelebb. Az albumnak nincs egy hangulata, stílusa, ami az egészet globálisan jellemezné, ami eddig az összes lemezre többé-kevésbé igaz volt. Ugyanakkor a számok külön-külön mindent tartalmaznak, amitől a Tiamat zseniális.

Szerencsére volt időm megemészteni a Scarred People-t, és bátran mondhatom, ha valaki rászánja az időt, megtalálja az igazgyöngyöt a kagyló héjában.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Scarred People
2. Winter Dawn
3. 384 – Kteis
4. Radiant Star
5. The Sun Also Rises
6. Before Another Wilbury Dies
7. Love Terrorists
8. Messinian Letter
9. Thunder & Lightning
10. Tiznit
11. Born To Die (Bonus Track)
12. The Red of the Morning Sun
13. Paradise (Bonus track)
14. Divided (Live) (Bonus Track)
15. Cain (Live) (Bonus Track)


Pontszám: 9.5

Kapcsolódó cikkek

Tiamat – Megjelent a „The Astral Sleep” bakelit újrakiadása!

KMZ

Tiamat – „Wildhoney” 20. évfordulós bakelit kiadás

KMZ

Hot News: Tiamat – „Love Terrorists” Clip

KMZ

Hot News: Tiamat – 384

KMZ

Hot News: Tiamat – The Scarred People

KMZ

Hot News – Napalm Records news: Tiamat – Hate

KMZ

Tiamat Interjú

theowina

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek