Lemezismertetők

TOMBSTONES – Year Of The Burial

Kiadó: Soulseller Records

Weboldal: myspace.com/tombstonesoslo

Kiadás éve: 2012

Stílus: Doom / Stoner

Brief Sum: An average doom / stoner album from an Oslo based three-piece band. A few decent riffs here and there are simply not enough to make the songs really memorable.

 

Valahonnan ismerős a név? Nos, ez a norvég trió is tiszteletét tette a nyár végén az egybenyitott Vörös és Kék Yukban a Wall Of Sleep és a Stereochrist tízéves születésnapi buliján. Aki viszont most olvas először róluk, ennyiből már következtethet is arra, hogy itt nem holmi habkönnyű muzsikáról lesz szó…

Sötét és súlyos doom metalt művel a csapat, stoner / sludge érzéssel bőven átitatva. Na meg az ehhez illő természetes, nyers és koszos hangzással; az ember a lelki szemeivel szinte látja maga előtt a srácokat a lepukkant próbateremben vagy éppen egy kis klub színpadán, amint kellően hangulatba hozzák magukat, majd iszonyatos elánnal feszülnek a hangszereiknek… A Year of the Burial a harmadik anyaguk. Leginkább talán olyan neves, nagy múltú bandákkal lehetne párhuzamba állítani őket, mint az Electric Wizard vagy a Yob. Vagyis az album hallgatása közben nem a gyorsan rögzülő témákban és fogós énekdallamokban tobzódunk (az ének itt eleve inkább csak háttérszerepet tölt be), hanem riff-mocsárba süppedünk.

A baj csak az, hogy a zömmel hat-hét perc körüli számokat nem sikerült valódi tartalommal megölteni. Ígéretesen indul a lemez, de hosszabb távon túlságosan kevés az izgalmas, jól elcsípett ötlet ahhoz, hogy a figyelem ne lankadjon. Az album közepe táján végre fel-felkapja a fejét a hallgató, mert a Quintessentialban dierkt Black Sabbath hatásokat hordozó riffek törnek elő, a hangsúlyos bőgőjátékra épülő Egypt pedig teljes nótaként is működőképes. Ebben az éneket is sikerült eltalálni. Máskor viszont a kelleténél gyakrabban sülnek el ugyanazok a zenei poénok, egyes témákat tovább nyüstölnek, mint ameddig szerintem érdemes lenne. (És a lemez hossza így is alig éri el a negyven percet!..)

Ezért aztán egy „nem rossz, de semmi különleges” minősítésnél többre részemről sem futja ezúttal.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Unveiling
2. Silent Voice
3. Quintessential
4. Egypt
5. Year of the Burial
6. Sabbathian


Pontszám: 6

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Phantasma, Mortiis, Demonical, Mansion, Masterplan, Tombstones, Abbath, Upon Shadows

KMZ

Hot News: Tourdates – Tombstones

KMZ

TOMBSTONES – Red Skies And Dead Eyes

Dehumanizer

Hot News: Tombstones – “Red Skies and Dead Eyes” (CD / lim.LP / Digital)

KMZ

Hot News: Tombstones – New songs and video streaming

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek