Lemezismertetők

TOSCREW – Kolonc EP

Kiadó: –

Weboldal: http://toscrew.uw.hu/

Kiadás éve: 2008

Stílus: Symphonic Extreme Metal

 

(scroll down for English Version)

 

Mindig jó látni, ha egy csapat tudatosan törekszik a saját fejlesztésére, és nem riad vissza a keményebb változtatásoktól sem, ha a cél eléréséről van szó. Nos, a budapesti Toscrew zenekar pontosan ilyen tudatos csapat. A Kolonc EP már második hangzóanyaguk, de míg a Dögvész demo egy lelkes amatőr csapatot mutatott, addig ez már vérbeli profi munka kívül is, belül is. Ráadásul volt alkalmam a zenekarnak két fellépését fél év eltéréssel elcsípni, így az összehasonlítást minden téren el tudtam végezni. A fél évvel ezelőtti koncerten nem csupán a demo hagyott kívánnivalókat maga után számomra, hanem bizony a fellépésük sem a legmeggyőzőbbre sikeredett – ezt már kitárgyaltam a Viper Room-os koncertjük beszámolójában -, viszont azóta dobost cseréltek, ami határozottan jót tett a zenekarnak, sokat gyakoroltak, ami pedig összeszokottabbá tette a csapatot, és a jelenlegi kiállásuk alapján össze sem lehet hasonlítani a mostani formációt a félévvel ezelőtti Toscrew-val.

Már az EP külseje is igazán igényesre lett megtervezve, igaz, semmi extra, egyszerűen csak tetszetős a színvilága. A lemezen található számok közül három új szerzemény (egy instrumentális intro és két új dal), valamint a demo újra felvett számai találhatóak, melyek közül a “Pover” munkacímmel bíró tétel rendes címet kapott: “Fejvesztve, értelmetlenül”. Már egyébként magukból a számcímekből is kitűnik, hogy nem éppen vidám tónusú a lemez, és igazából ez a komor, sötét atmoszféra az, ami a leginkább el lett találva, és ami kiemeli a bandát a sok hasonló együttes közül. Magát a zenét nehéz lenne bekategorizálni, ami egyrészről jó is, más részről kevéssé. Jó azért, mert egy-egy csipetnyi található benne a különféle stílusokból, így néha black-es, néha dark-os, néha középtempós melodeath-es néha pedig a modern metalból vesz egy-egy elemet, és valahogy az egyveleg egy sajátos egészt alkot. Ami negatívum, hogy a témákat én még nem mindenhol érzem nagyon kiforrottnak, kidolgozottnak, sokszor inkább a stíluskeverés miatt tűnik egyedinek egy-egy dal, és van mikor ez bőven elég, van amikor kevéssé. Az újabb számok határozottabban erősebbek, mint a demosak, talán a már említett “Fejvesztve, értelmetlenül” az, ami sokkal jobb, összeszedettebb lett mint az eredeti. Az alig félórás anyag a “Hullámok” című instrumentális számmal kezdődik, amely a hangulatot kellően megteremti, de maradjunk annyiban, hogy a kedvencem nem ez lesz, a szintetizátorfutamtól bizony a “hallottam már” érzés kerített hatalmába, de ezt jól oldja a dob- és a basszusjáték, ami bekapcsolódik. Mindenesetre jobb, mintha egy felesleges introval kezdődne.

Ezt követően már nincs okom a panaszra, korrekt és jó számok sorakoznak egymás után, a lemez vége felé egyre erősödő színvonallal. A stílusok közötti lavírozás közben viszont én azt érzem, hogy az irány már nagyjából megvan, a saját hang még szerintem kevéssé, de az is alakul. Vannak fogós részek, mint például a Szemfényvesztés szintetizátorjátéka, a “Seherezádé” vége vagy éppen az “Elmúlás hajnala” melankolikus témája. (Ez utóbbi nekem egyből megnyerte a tetszésemet, ugyanakkor észrevettem, hogy simán rá lehet énekelni Delhusa Johnny “Nika se perimeno” című örökzöld slágerét, én speciel első hallásra koncerten azt hittem, hogy azt dolgozták fel. Persze nyúlásról szó sincs, maximum csak a hasonlóságig vonható párhuzam.) Ebben a dalban egyébként Mátyás tiszta énekhangját is kiereszti, ami szintén teljesen rendben van. Apropó vokál, nekem néha ez a magas hangszín elég kemény, karcos, de néha kissé egysíkúnak tűnik, pedig sokszor hallható, hogy Mátyás ennél többszínű hangra is képes lenne. Egyébként mindenki megfelelően teljesít a posztján, és a remek hangzás csak segít abban, hogy minden apró finomságot kihalljunk. A banda az anyagot egyébként a Hungarosoundban vette fel Patkányéknál (Baskíria), az eredményt pedig Moles (Teurgia) keverte meg, le a kalappal előttük, jó munkát végeztek!

Mivel nagyon szimpatikus a csapat, ezért kicsit elfogult vagyok velük szemben, éppen ezért kompenzálásképp megpróbáltam kicsit szigorúbban elemezni az anyagot. Összességében elmondható, hogy az alig fél órás anyag komoly előrelépés a banda életében, igaz nem csupán pár percnyi hosszkülönbség választja el őket még az első albumtól. Ugyanakkor, ha ilyen tempóban fejlődnek, nem tartom kizártnak, hogy jövő év első felében már nagylemezzel jelentkeznek. A stíluskeverések illetve a stíluskorlátok figyelmen kívül hagyása már jól megy – nálam ez mindenképpen jó pont -, az atmoszféra megteremtését maximálisan érzik a srácok, technikailag már abszolút rendben van a csapat, és a hozzáállás is megfelelő. Ha még egy kicsit jobban kidolgozzák, fogósabbra csiszolják a kevéssé komplex témákat is, akkor elég hamar az élmezőnyben találhatják magukat, de a Kolonc így is ígéretes, igényes alkotás. Aki teheti, szerezze be az EP-t, ha jól emlékszem, koncerten lehet megvásárolni a zenekartól, a tartalomhoz képest szemtelenül alacsony áron. Támogassátok őket, megérdemlik!

————————–

ENGLISH VERSION:

It”s always good to see when a band is really motivated in developing itself and they can make radical changes if they must to achieve their goals. Well, the Budapes based band Toscrew is such a band. A year ago they released their first demo “Dögvész” (it means “Pestilence”) which showed an enthusiastic but amateur band, but for now with “Kolonc” EP (“Kolonc” means “Cod”) they have surpassed this status, this is surely a professional work. Beside listening to their records, I had the chance to see them on stage twice, so I was able to made a comparison including a new aspect. I saw them about half a year ago first at a mini core/metal festival and their show wasn”t good. The drummer was imprecise, the synthesizer was weak and had a terrible sound and they were nervous, however, their songs had promising themes. After a few harsh criticism the line-up changed a bit and it was a well-made decision. The original drummer Gergely Házy left and was replaced by Ákos Kovács who was the friend of the band. The keyboardist bought a new (normal) synth, and since then, they have rehearsed a lot, they played a lot of gigs, and at last but not at least, they have recorded this EP. Last time I saw them was about two weeks ago, and this Toscrew is completely different than what I”ve seen before.

The lookout of this EP is really nice, I really like it”s colour, however, it”s nothing really special. The record contains three new songs – one instrumental intro and two new songs – and the three re-recorded tracks of the “Dögvész” demo. The previously unnamed track temporarily titled “Pover” was reconsidered and now it”s titled as “Fejvesztve, értelmetlenül” (it means something like “Pointlessly, Unintelligibly”). The tracklist and the lyrics shows that the tone of the songs is everything but not happy, and this gloomy dark atmosphere is the record”s real strength. It is hard to find a certain genre for this music which is good but also has its downsides. They mix the genres and musical styles well, so we can find some black, dark, mid-tempo melodeath or modern metal elements in it, but it is still coherent. Sadly, there are still some “half-baked” themes, sometimes they seem to be special because of the interesting mixture of the musical styles but sometimes they don”t. The newer songs are better than the older ones from the demo, but the earlier mentioned song “Fejvesztve, értelmetlenül” is really cool in its new form. This almost half-an-hour-long record starts with an instrumental track “Hullámok” (it means “Waves”), which sets up the atmosphere, but I don”t think that it would be one of my favourites because it”s basic melody is really mediocre and usual. Well, it”s not a simple genre rip-off because the drummer and the bassplayer makes this track nice, and it”s a way better than starting with a pointless intro.

For the rest of this release I have no reason to complain, each song is either correct or really good. I think, they found their way while they were standing off and on the various genres, but I do not mean that they”ve found their own voice either. But I”m sure, they”ll find it too. There are some really catchy parts, for instance, the keyboard themes of “Szemfényvesztés” or the ending of “Seherezádé” or the melancholic theme of “Elmúlás hajnala”. (I like this song, but it reminds me of an old song “Nika se perimeno” by Delhusa Johnny who was a popular singer in Hungary in the 80s. It”s certainly not a rip-off, but it”s really similar to that evergreen song.) In this track Mátyás features his clean vocal style which is absolutely okay. By the way, his high-pitched harsh vocal is heavy and raspy but it”s also monotone a bit. But as we can hear, he can vary his vocal style and he should do that more often. Anyway, each of them handles his instrument well, and the great sound also supports them. The release was recorded at Hungarosound engineered by Patkány (from Baskíria) and mixed by Moles (from Teurgia). Nice job, guys!

To tell the truth, I have a soft spot for them because they are so sympathetic for me, so I tried to be more strict than usual as a compensation. All in all, I can say that this release is a step forward within the band”s life, however, they still got to do many things before releasing their first full-length. Besides, I wouldn”t be surprised if they release their debut next year. They only have to keep the same attitude, mentality and the tempo and efficiency of self-development and they will get the chance soon. They mix the genres well, they don”t care about the boundaries of the styles, and they know how to write atmospheric songs. They only have to focus on writing more original or more complex themes, and if they succeed, they could easily find themselves in the elite of the Hungarian underground soon. Besides, “Kolonc” is still a promising work, so if you can get it, do not hesitate! If I”m right, you can buy it directly from the band at their shows, it”s cheap and worthwhile. Support them, they deserve it!

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Hullámok (Intro)
2. Szemfényvesztés
3. Seherezádé
4. Fejvesztve, értelmetlenül
5. Kolonc
6. Elmúlás hajnala

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

Toscrew – Choices were made (2013) lemez

KMZ

Toscrew – Crawl

KMZ

Toscrew hírek

KMZ

Toscrew klip

KMZ

Toscrew Interjú

TJ

Darktempered, Blood of Nessus, Toscrew, Rectal Injection – Koncertbeszámoló

Morhguel

Metal And Core Fest Vol I. – Koncertbeszámoló

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z