Lemezismertetők

TRAUMA – Archetype Of Chaos

Kiadó: Witching Hour Prod.

Weboldal: www.trauma.art.pl

Kiadás éve: 2010

Stílus: Death / Thrash Metal

 

 

 

 

A Trauma 1992-ben alakult a lengyel Elblag városában. Eredetileg Thanatos néven alapította a bandát Jaroslaw „Mister” Misterkiewicz gitáros és Wojciech „Bubi” Sukow basszer, akik közül a jelenlegi felálláshoz már csak Mister maradt hírmondóként.
A debütanyagnak számító „Invisible Reality” című demó 1992-ben jelent meg, még a megalakulás évében. A debütálást követően elég sok időnek kellett eltelnie, mivel 1996-ban jelent meg csak az első nagylemez. Innentől viszonylag rendszeresen jelentkezett hanghordozóval a Trauma, másfél-két éves periódusokban.
Az ismertető tárgyát képező „Archetype Of Chaos” a hatodik stúdiólemez, időközben azonban egy live album is napvilágot látott 2001-ben, valamint egy EP 2006-ban. Ezektől függetlenül meghatározott ütemben dolgozott a Trauma legénysége.

Az „Archetype Of Chaos” idén jelent meg a Witching Hour Productions gondozásában, ami a minőségre máris remek ajánlólevél, hiszen számos remek anyag jelent meg a kiadó égisze alatt a közelmúltban. A megjelenés máris hibátlannak tekinthető, a csomagolás, a booklet, mind profizmusról árulkodik. De lássuk, mit rejt a lemez pontosan…
Kilenc tétel, háromnegyed órában, death metal körítésben. A stílus zsigeribb oldalát ragadta meg a Trauma, beteg szövegeikkel, súlyos körítéssel előadva. Technikás Death/Thrash Metalról beszélünk, ami kellő szigorral van előadva: a lemezt nyitó „Intro (White Architect)” dalt követő „Cortex Deformation” színtiszta Death/Thrash manifesztáció. A hangzás remek, a hangszerek jól elkülönülnek egymástól, mégis egyben van az egész produkció. Artur „Chudy” Chudewniak mély hörgése nagyon illik a zenébe, súlyos mondanivalóját hat láb mélyről adja elő. Ez a zene nem nélkülözi a színes megoldásokat, hiszen a gyomrozó kétlábgéptől kezdve sok minden felbukkan: gyors blastbeat-ek, thrash-es kalapálások, kimunkált szólók, brutális riffek. Nem igazán lehet unatkozni, mindig jön valami, amire önkéntelenül is bólogatni kezd a hallgató.

Személyes kedvenceim közé tartozik az „A Dying World”, elszállós, kántálós része és többször felbukkandó thrash-ízű riffjei miatt. A tradícionális, gyors Death Metalnak sincs híján az album: a „War Machine” kíméletlen gyalulása igen szép pillanatokat jelent. A háromnegyed órás játékidő ellenére nem fullad unalomba a lemez, kellő változatosságot tartalmaz ahhoz, hogy kellemes hallgatnivaló legyen az extrém zenék kedvelőinek.
A lemez vége felé a kevésbé direkt témák is előtérbe kerülnek, több industrial jellegű zaj is felbukkan, amik még titokzatosabbá teszik a végeredményt. Személy szerint nekem ezek a témák jönnek be inkább: a hagyományos megoldásokat több bandától, ezerszer hallottuk már, és üdítő, ha újdonságot tud nyújtani egy zenekar – itt pedig ezt érzem, hogy a törekvés megvan erre. A kivitelezés pedig az én véleményem szerint sikerült is.

Szövegileg a banda nem lépett túl az evilági dolgokon, de azt hiszem, ezúttal ez nem is nagy baj. Gyilkolás, halál, gyilkosok, haldokló világ víziói, recept egy remek Death Metal zenekar dalszövegeihez.
Összegezve, azt tudom elmondani, hogy a Death és Thrash hívek bátran próbálkozzanak meg a Trauma anyagával. A csalódás esélye kicsi.

Tracklist:

1. Intro (White Architect)
2. Cortex Deformation
3. A Dying World
4. War Machine
5. The Slime
6. The Truth Murder
7. Tabula Rasa
8. Portrait Of The Lies
9. Destruction Of The Demented World

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

TRAUMA – Rapture And Wrath

Dr. Feelgood

Trauma Interjú

Dr. Feelgood

Trauma – „Rapture And Wrath”

KMZ

Hot News: Trauma Signed A Worldwide Deal with Pure Steel Records

KMZ

Hot News: New Trauma album already available for pre-order! „Karma Obscura” to be released on 26th June!

KMZ

Hot News – Witching Hour news: Lost Soul, Witchmaster, Voidhanger, Trauma

KMZ

TRAUMA – Scratch And Scream

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek