Lemezismertetők

TRAUMA – Rapture And Wrath

Kiadó: Pure Steel Records

Weboldal: www.traumametal.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Power / Speed Metal

Brief Sum: It is a complete, mature, very good material, from old school metallers to old school metallers. If you like it, don’t hesitate to get your hands on Scratch And Scream, either.

 

 

Trauma: azon hatás, melyet hirtelen ható külső okok a szervezet szöveteiben előidézhetnek. Bár legtöbbször mechanikus erők okozzák, lehet mégis a trauma hőhatás, kémikus hatás is. A mechanikus trauma okozza a zúzódásokat és sebeket, a más fajta trauma égési, fagyási vagy kémikus sérüléseket. Azt a bajt, melyet trauma okozott, nevezik traumatikusnak (pl. traumatikus gyulladás, traumatikus ficamodás, traumatikus vérzés, traumatikus bénulás stb.).

Trauma: alakult 1981-ben San Francisco-ban, Kaliforniában. A Bay Area színtér egyik előfutára, mégpedig olyan csapatokkal karöltve, mint az Exodus, az Anvil Chorus vagy a Griffin (előzőleg Sinister Savage). További fontos információk róluk, hogy 1982-ben rögzítették első demójukat, majd még ugyanebben az évben felkerültek a legendás Metal Massacre válogatás második részére a Such A Shame nótával, bemutatkozó korongjuk az 1984-ben, a Shrapnel Records gondozásában megjelent Scrath And Scream volt, 1985-ben rögzítettek még egy demót, majd feloszlottak. Ezenkívül ők azok, akiktől a Metallica elcsaklizta Cliff Burton basszusgitárost 1983-ban. A Ruthless mellett a Trauma visszatérése (egészen pontosan 2013-ban alakultak újjá) jelentette számomra az idei év legnagyobb meglepetését. Az ős tagságból Donny Hillier énekest és Kris Gustofson dobost üdvözölhetjük a fedélzeten, akikhez Kurt Fry gitáros és a Dublin Death Patrolt is erősítő Steve Robello basszusgitáros csatlakoztak, lemezüket pedig ki más adja ki, mint az old school, tradicionális metalt életben tartó Pure Steel Records.

Kellemes, középtempós ritmusokkal és riffekkel megtámogatva kezdődik a lemez a Heart Of Stone-nal. Megfáradásnak, kiégésnek nyoma sincs, értő, tapasztalt kezek művelik a tradicionális, korai Iron Maiden hatásokból táplálkozó heavy/speed/power metalt. A Vas Szűz szelleme teljesen átjárja a korongot, a When I Die (nagyjából Seventh Son éra), vagy a Under The Lights (Piece Of Mind korszak) egyértelműen bizonyítják eme tételt, de a legegyértelműbb bizonyíték, Donny Hillier Bruce Dickinsonra kísértetiesen hasonlító hangja. Nem gyorsítanak a középtempók, a közepesen gyors témák fölé, nem lépik át a sebesség határt, a korongnak egyenletes húzása van, amelyről egyrészt a kiváló nóták, másrészt a mai, modern, kompakt hangzás gondoskodik. Felvillantják lírai oldalukat is (The Long Way Home – eleje és vége, Pain – Iron Maidenre hajozó galoppozós riffekkel, harmóniákkal, szólókkal is megspékelve), a lemez leghúzósabb, legsúlyosabb, Black Sabbath befolyásról tanúskodó szerzeményében (The Walking Dead) pedig az ember szinte várja, hogy belépjen a kolomp. Odafigyeltek a „veteránok” a megjegyezhető refrénekre, fogós dallamokra is, ezekből sem szenvedünk hiányt.

Minden tiszteletem és elismerésem a Trauma-é, akiknek eszükben sincs abból megélni, hogy egykoron Cliff Burton a mi bőgősünk volt. Mert való igaz, ha Cliff annak idején nem igazol át Hetfieldékhez, akkor most a Trauma tartana ott, ahol a Metallica. Ez egy kerek, kiforrott, nagyon jó alkotás old school metalosoktól old school metalosoknak. Ha tetszik, ne habozd beszerezni a Scratch And Screamet sem.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Heart Of Stone
2. When I Die
3. The Long Way Home
4. Pain 5. The Walking Dead
6. Kingdome Come
7. Egypt
8. Under The Lights
9. Don’t Tread On Me
10. Too Late

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Trauma Interjú

Dr. Feelgood

Trauma – „Rapture And Wrath”

KMZ

Hot News: Trauma Signed A Worldwide Deal with Pure Steel Records

KMZ

Hot News: New Trauma album already available for pre-order! „Karma Obscura” to be released on 26th June!

KMZ

Hot News – Witching Hour news: Lost Soul, Witchmaster, Voidhanger, Trauma

KMZ

TRAUMA – Scratch And Scream

Dr. Feelgood

TRAUMA – Archetype Of Chaos

gradU

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek