Lemezismertetők

TREAT – Ghost Of Graceland

Kiadó: Frontiers Records

Weboldal: facebook.com/treatofficial

Kiadás éve: 2016

Stílus: Hard Rock

Brief Sum: Attitude and melody, coupled with brilliant songwriting ability, diversity and crystal clear production. A release that any fan of traditional AOR / hard rock should get into instantly, and yet forward-thinking enough to gain new audience for these Swedish veterans.

 

A svéd Treat a dallamos hard rock hívei által nagy becsben tartott zenekar, ugyanakkor a műfaj egyik be nem váltott ígérete. Egy időben a honfitárs Europe komoly vetélytársaként emlegették őket, a hőn áhított nagy áttörést azonban nem tudták véghezvinni, és voltaképp ez vezetett a feloszlásukhoz 1993-ban. (Igaz, minden relatív, hiszen azért nekik is termett babér anno a 80-as években: megvoltak az aranyat érő koncert-és turnélehetőségeik, illetve az ismert sikerszámaik, amelyek közül a World Of Promisest az In Flames is feldolgozta.)

Az ezredforduló táján kirobbant újjáalakulási láz persze őket is elérte. Becsületükre válik viszont, hogy egyrészt nem holmi „vásári” nosztalgia-bandaként léteznek – jelenlegi kiadójuk saját szervezésű fesztiválján a friss szerzeményeiket játszották nagyobb arányban hiteles források alapján –, másrészt mind a hat évvel ezelőtti Coup de Grace, mind pedig az idei album becsületes munka.

Az alapító tagok közül ma Anders Wilkström gitáros és Robert Ernlund énekes viszi tovább a nevet (sőt, Pontus Egberg basszert leszámítva a többiek is megfordultak már itt régebben), és ahogy ők sem lesznek fiatalabbak, úgy a zene is érettebb lett a három évtizeddel ezelőttihez képest. Kikoptak a korai anyagokra jellemző direkt amerikai aréna-rock (KISS, Bon Jovi stb.) hatások, így jellegzetes skandináv hard rock muzsikáról beszélhetünk finom dallamokkal, ízléses és elegáns hangszerkezeléssel. Az egészben ott van a nagy csavar, hogy a hajdan Europe-kópiának is bélyegzett Treat lényegesen többet tudott megőrizni eredeti énjéből, mint a hol alteresen melankolikus, hol bluesos, hol meg a 70-es éveket idéző irányban nyújtózkodó Joey Tempesték a saját egykori önmagukból a visszatérésük óta (nem megszólva őket ezért).

A Ghost Of Gracelandre sem jellemzőek a kikacsintások a modern irányzatok felé, habár a megszólalás a legkevésbé sem hat porosnak. Kellemesen hallgatható, élvezetes nóták sorjáznak végig, amelyekben a billentyűnek is meghatározó szerep jut. Wilkström szólói mellett egy-két harapósabb riffre (I Don’t Miss The Misery, Nonstop Madness, House On Fire) is fel-felkapja a fejét az ember, a mérleg mégis inkább a könnyedebb hangvétel felé billen. Ernlund dallamai néhol egyenesen poposan fogós jelleget adnak a számoknak. Jó példa erre mindjárt a címadó, amely visszafogott tempója miatt nem a legszokványosabb nyitódal, mégis sikerült olyan karakteresre faragni, hogy méltán került ennyire előre a sorban. A refrén érdekes módon a John Farnham-féle mega-giga-slágert, a You’re The Voice-t juttatta eszembe, különös tekintettel az „óóó”-zásra. A zongorás Do Your Own Stuntsban pedig ahhoz is megvan a potenciál, hogy a torzított gitároktól alapból idegenkedő átlagfogyasztók fülébe befészkelje magát, ugyanakkor minden szempontból ezerszer tartalmasabb a pusztán ilyen indíttatással készülő nagyüzemi dolgoknál. Nem tartanám elhibázott lépésnek az ez irányú próbálkozást, akár a Together Alone-nal sem, főleg mivel az előző korongról a Roar történetesen a számítógépes játékok, illetve Facebook-os alkalmazások világában vált ismertté.

A súlyosabb témákat vagy a markáns groove-okat kedvelőknek meg ott van még a Better The Devil You Know, az Alien Earthlings, vagy egyik személyes kedvencem, az Endangered, ahol a „cowboy feelinget” árasztó intro után igencsak belendül a banda, a himnikus refrént pedig bizonyára a Frontiers feszten is együtt harsogta az egész terem. A tipikus rágógumi-refrént felvonultató Inferno képében egy ízig-vérig AOR darab is helyet kapott a lemezen.

Íme 2016 egyik nem várt meglepetése. Ha világot már nem is váltanak az öregfiúk, azért kihoztak egy szívvel-lélekkel írt, egységesen magas színvonalú anyagot, amely nálam biztosan sokat fog pörögni mostanában. Soha rosszabbat!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Ghost Of Graceland
2. I Don’t Miss The Misery
3. Better The Devil You Know
4. Do Your Own Stunts
5. Endangered
6. Inferno
7. Alien Earthlings
8. Nonstop Madness
9. Too Late To Die Young
10. House On Fire
11. Together Alone
12. Everything To Everyone

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Treat – Celebrating Their 30th Anniversary

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek