Lemezismertetők

TROLDHAUGEN – Obzkure Anekdotez For Maniakal Massez

Kiadó: The Bird’s Robe Collective

Weboldal: http://troldhaugen.net/

Kiadás éve: 2014

Stílus: Avant-Garde Folk Metal

Brief Sum: The latest album of Australia’s talented troll horde, Troldhaugen is one of the best crossover/avant-garde folk metal materials up to date! Obzkure Anekdotez for Maniakal Massez is a perfect intermingling of grotesque but funny lyrics, crazy humppa metal and dozens of different musical genres from tribal folk through Latin music or modern electro to power metal – the only problem with the album is that it’s only 36-minute-long. If you are open-minded enough for a very surrealistic experience, give it a try – in my opinion, it’s the best folk metal album of 2014 so far!

 

Ausztrália viszonylag kevés bandával rendelkezik a folk/pogány metal színtéren, olyannal pedig főleg nem nagyon büszkélkedhet, akik a déltengeri vidékeken túl is ismertebbé váltak. A Troldhaugen ezen különleges zenekarok egyike, hiszen miután az Alestorm több ausztrál buliján ellátták a vendégzenekar szerepét, a skót kalózok meghívták őket legutóbbi Európa-turnéjukra is, hogy megmutassák tehetségüket és legújabb lemezüket az öreg kontinens metalfanjainak is.

A többség valószínűleg így találkozott először e furcsa bandával, mely jelenleg négyesfogatként üzemel (mandolinosuk év elején, billentyűsük kicsit korábban távozott), én azonban már első lemezük, a 2012-es Ramshackle kapcsán felfigyeltem rájuk. A 2008 óta aktív csapat a hagyományos (észak-)európai folk metal ösvényen indult el, első nagylemezükkel azonban már inkább a Trollfest nevével vagy a Finntroll lazább dalaival fémjelzett műfajvegyítős-bohém troll/humppa metalt képviselték – elsősorban szvinggel és cirkuszi dallamokkal bolondították meg a klasszikus receptet. Ezt követően, még 2014 elején kiadtak egy zseniálisan agyament kislemezt, a klasszikus svéd diszkóslágert feldolgozó Gimme! Gimme! Gimme! (A Troll After Midnight) single-t, ami alapján sejteni lehetett, hogy a készülő nagylemez még a korábbinál is színesebb és őrültebb lesz!

Nyár legvégén meg is érkezett az Obzkure Anekdotez for Maniakal Massez, melyen címéhez méltóan a bohém humppázós melódiák és az eszement, némileg elborult dalszövegek mellé többek között latin, klasszikus diszkó, modern elektronikus zene, power metal vagy épp őserdei törzsi folk sorakozott fel, mindez pedig olyan tökéletes egyveleget alkot, hogy azt sok másik crossover/fúziós zenekar megirigyelhetné! A nem túl jelentős ausztrál The Bird’s Robe Collective kiadó által gondozott anyag elején egy „tartalomjegyzék” (Table of Contents) már előre sejteti, mi vár ránk az elkövetkezőkben. A 36 perces korongon például olyan számok kaptak helyet, mint a spagetti western hatású The Good, The Bad and the Gristle, az ősi latin-amerikai indián átkot megidéző Día del Chupacabra, vagy épp a záró Swamp Rocket (Пуск Зажигание), mely sanzonosítva idézi meg a szovjet űrprogram legszebb pillanatait, pár trollt keverve a sztoriba. Személyes kedvencem mégis a Viva Loa Vegas, melynek címe nem véletlenül utal egy ma létező városra, zenéje pedig zseniálisan ötvözi a klasszikus diszkó, az electro és a törzsi dallamokat!

Persze kiemelhettem volna más tételeket is, de teljesen felesleges – a csapat zseniális zeneszerzői vénával van megáldva, a zenészek és vendégek igen hozzáértően teszik a dolgukat, a groteszk és szürreális szövegek ötletesek, viccesek, némelyik pedig mindemellett kifejezetten elgondolkodtató is! A „valódi” dalokon túl négy rövidebb hangulatfestő átvezető is helyet kapott a 13 számos albumon, mindemellett azonban a hagyományos tételek is elég rövidek, legfeljebb 3,5-4 percesek. Némelyik lehetne egy kicsit hosszabb is és akár néhány dallal meg is lehetett volna toldani az anyagot, hiszen véleményem szerint az Obzkure Anekdotez legnagyobb (és lényegében egyetlen) hibája a rövidsége. Persze nem mindenkit fog magával ragadni ez az avantgárd őrület, ebben biztos vagyok, mivel komoly nyitottságot igényelnek az anekdoták, de érdemes nekik esélyt adni – tőlem idén szinte biztosan a Troldhaugen újdonsága zsebeli be „az év folk metal lemeze” címet!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Table of Contents
2. Hunting Tactics for Mythical Creatures
3 The Good, The Bad and the Gristle
4. Buckle Up!
5. Lefty’s Wild Ride
6. The Rabiator Teuthida
7. Día del Chupacabra
8. Phantom Acrobats
9. Catoptric Contortions
10. Viva Loa Vegas
11. CLANG!
12. Cut to the Chase
13. Swamp Rocket (Пуск Зажигание)

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Alestorm, Brainstorm, Crimson Shadows, Troldhaugen – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek