Lemezismertetők

TROLL – Trolldom

1000000721

Bár 2020-ban egy rövid szösszenettel már életjelet adott magáról, de csak tavaly decembertől mondhatjuk hivatalosan is: Nagash visszatért!

Hogy ez most mekkora elégedettséget, örömet okoz, azt mindenki döntse el maga. Tény, hogy nem váltja meg a világot a friss produkció, de legalább nem hazudtolja meg önmagát a szintetizátor alapú black metal fenegyereke. A klippel is megtámogatott első szám előrevetíti, hogy nem a fűrész fogakkal operáló raw black metal fog kényeztetni minket.

Mintha egy folyamatosan forgó hipnotikus spirál fókuszpontjába zuhannánk. Talán azzal a hasonlattal is élhetnék, hogy egy torz, beteg vidámpark abszurd, kifacsart helyiségeit járjuk sorra végig egyedül. Stian – szinte – folyamatos szintetizátor-szőnyegei szépen összetartják, kohézióba kovácsolják a dalokat. Igaz, idővel ez már fárasztó lesz, el kezdenek összefolyni a szerzemények. Szinte képtelenség kiemelni közülük is egyet, mert nem csak a hangulat, a koncepció, de a zenei eszközök tárháza sem változik. Ha a komplett kiadványt egyben nézzük, akkor fejezetekkel találkozunk ugyanabból a delejes, vészjósló álomból. Még tempó váltásokkal sem vagyunk nagyon elkényeztetve. Maximum a relatíve gyors dalt esetleg gyorsabb követi, azonban ezzel sem jut sok kapaszkodó. Egyébként ahogy haladunk a lemez vége felé, egyre gyorsabb szerzemények következnek. Azért is írtam fentebb, hogy „szinte”, mert a zárótétel, a He Who Dwells, ami tényleg kilóg a sorból. Számomra a legerősebb dal az albumról.

Többször is végighallgattam a kiadványt, szerencsére nem hosszú. Időnként elkapott a hangulata, következő hallgatáskor meg hamar meguntam. Voltak pillanatok, amikor erősen kritikus gondolatok fogalmazódtak meg bennem, de úgy döntöttem, nem trollkodom, azt inkább meghagyom a norvég zenészeknek.

Kiadó: Polypus Records
Kiadás éve: 2023
Stílus: Black Metal
Web: facebook.com/trollofficial

Tracklist:

1. To the Shadows (Ad Mortem Aeternum)
2. Dominus Infernus
3. Angerboda (Sorgvarsleren)
4. Ancient Fire
5. The Soil Runs Red
6. The Beast
7. He Who Dwells

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Troll interjú

KMZ

Hot News: Norwegian Black Metallers Troll Release Back Catalogue Digitally

KMZ

TROLL – Neo-Satanic Supremacy

gradU

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek