Lemezismertetők

TSORER – Return To Sodom

Kiadó: Black Hate Prod.

Weboldal: mspace.com/skeweredmetal

Kiadás éve: 2010

Stílus: Black metal

Brief Sum: It certainly won’t turn the black metal scene upside down. Third-league material.

 

 

Törzsolvasóink (remélem sokan vannak) nagyjából képben vannak (lehetnek) kollégáim zenei ízlését illetően. Amennyiben black metalról van szó, Stillborn és Rebelproud társaim számítanak ebben a műfajban szaktekintélynek, övék a terep, ha egy fekete fém alkotásról van szó.
A Tsorer egy egyszemélyes(!) (Tom Davidov áll a banda mögött, aki a Hell Darknessben is érdekelt, bár egy internetes adatbázisban Avnert is feltűntették gitárosnak), izraeli (!!) black metal csapat, amely 2006-ban alakult. Nem akarok senkit sem provokálni, de ugye Izrael hallatán nem a metal színtér jut eszünkbe elsőként. A Bishop Of Hexen, a Melechesh (igaz ők nemzetközi társasággá alakultak át) és a Bestial Death-en kívül nem tudnék másik izraeli metal bandát megnevezni. Ha a Tsorerről nem hallottál/hallottatok volna nem meglepetés, ugyanis a Return To Sodom előtt semmilyen anyagot sem publikáltak a nagyérdeműnek, ez a srác bemutatkozó alkotása. Felmerül a kérdés, miért én írok róla? Roppant egyszerű és prózai a válasz: mert én választottam ki a listáról. Nem azt mondom, hogy nem szeretem a stílust, csupán nem hallgatom annyit, a számomra etalonnak tartott zenekarok (pl. korai Immortal, Emperor, Bathory, Gorgoroth, Beherit, Impaled Nazarene) klasszikus munkáin kívül nem nagyon forog otthon fekete fém album.

Az infolapon olvasott „Raw as fuck with a sound from hell” szlogent lehet komolyan vagy nevetségesnek venni, felkelti a hallgató érdeklődését vagy elrettenti. Ami engem illet, komolyan vettem és felkeltette az érdeklődésemet, a végeredményért viszont nem tudok lelkesedni. Kétségtelen, necro hangzása van az anyagnak, polírozottságnak, sterilitásnak nyoma sincs, de nem dönt le a lábamról, a zene sötét, brutális élét nem adja vissza élethűen. Az is olvasható az infolapon, hogy a Tsorer a ’80-as évek old school metal elemeit kombinálja a ’70-es évek pszichedelikus és experimentális témáival. Kérdezem én: melyik anyagról van szó? Biztos jó lemezhez mellékelték az infolapot? Sem pszichedelia, sem experimentális dolgok nem hallhatóak az anyagon, csak a gyors, szélvész tempók és doomos részek (pl. Gifts, Old). Határozottan valami egészen eredetit teremtett a Tsorer –folytatja tovább az infolap-, amelyet sosem várnánk el egy izraeli csapattól. Ez teljesen megmosolyogtató. A Fenriz által a „hét zenekarának nevezett” Tsorer muzsikáját a Katharsis, a Craft, a régi Darkthrone és az epikus Bathory (ez röhej) hívőinek ajánlják, kötelező a számukra. Ha már hatásokról van szó, akkor a régi Celtic Frost közelebb áll a megfejtéshez. Persze, értem én, hogy el kell adni a kiadványt, de hol van ez a lemez mondjuk az első-kettő Immortal vagy Impaled Nazarene-hez képest? A korai Bathory anyagokhoz pedig szentségtörés (enyhe képzavar) lenne hasonlítani.

Ettől függetlenül nem akarom a black metal hívőket elriasztani a korongtól, mert lehet, hogy ők felfedezik a lemez szépségét, különlegességét, nekik valószínűleg többet ad, nyújt, jelent ez a mű, mint nekem. Lehet, hogy mégis csak Stillbornéknak kellett volna megírniuk ezt az ismertetőt?

Tracklist:

1. Misantrope
2. Sodom
3. Again
4. Gifts
5. Old
6. Messiah
7. Dreamer
8. Penetration Skills
9. End

Pontszám: 6

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek