Lemezismertetők

TURN OF MIND – A New Day, A New Hour

Kiadó: Edge Records

Weboldal: myspace.com/turnofmind

Kiadás éve: 2008

Stílus: Metalcore / Screamo

 

 

 

 

A Turn of Mind egy új csapat, friss vér a hazai metál életben. 2006-ban alakultak, és rögtön ősszel már fel is vettek egy kétszámos demót. Most pedig megjelent az első teljes hosszúságú anyaguk. Még annyit illik róluk tudni, ami azért jelentős eredmény, hogy 2007-ben megnyerték a Metalchamp tehetségkutató hazai döntőjét, majd nemzetközileg is sikert arattak.

A legelső track az “Unpredictable Fate”, egy modern intró, egy felvezetés, ami szinte olyan, mintha a jövőben ébrednénk fel, és elvarázsolnak, ami átfolyik a kettes nyitó dalhoz. Németh Attila hangját rögtön a szám elején megismerjük. Dallamosabb, kicsit magasabb hangnemben szinte dúdolva adja elő a számokat. Egy erős középtempós, de energiadús szerzeményben a gitár mellett billentyűvel előadott “prüttyögések” figyelhetőek meg, amik néhol előtérbe is kerülnek. A refrén pedig szinte mindig egy dallamosabb gitárszóló, egy kellemes, lágy dallam. A stílus, ahogy sok helyen már írták, a screamo/metalcore jegyeit viseli magán, és ez meg is állja a helyét.
A következő dalban nagy változás nem történik. Nagyjából ezek a dolgok mennek végig az albumon, mint az előző műnél. Mindenesetre, minden számban megtalálhatóak a fülbecsengő dallamok, ahol pl. egy belassulás, vagy bármilyen váltás figyelhető meg, amit könnyen dúdolhat a hallgató is. Természetesen a tiszta énekhang mellett a durvább hörgés, sikítás is megjelenik, de nagyrészt a dallamosságra törekszenek a srácok. Gyakoriak a váltások, a billentyűs kíséretnél pedig mindig próbálnak valamilyen effekttel dúsítani. Persze azért különböző harmóniákat kevernek minden egyes dalban, és máshogy hat minden energiabombájuk. Vannak részek, ahol elég keményen és feszesen játszanak, így nem mondható annyira lágynak az összkép. A hangzás szerintem jónak mondható. A CD külsőleg is igényes, és a zenéhez illő ízléses borítóval van ellátva.

Amivel nem voltam kibékülve, hogy hiába változatos és sokrétű a zene, de egy idő után unalomba fullad. Nekem valamiért az énekhang túl egysíkúnak tűnik, a dobok mintha egy kicsit eltűnnének néha és nem elég erősek az ütések. A gitárjáték izgalmasnak mondható, és pontosan játsszák és tudják mindazt, ami egy ilyen zenéhez kell. Vannak részek, amik szinte telitalálatok és öröm hallani, hogy ilyen zenével találkozunk idehaza, de van olyan is, amikor simán elmegy a fülem mellett az a tipikus refrén.
Azt kell mondanom, hogy ettől függetlenül kishazánkban is egyre népszerűbb screamo csapatok vezér alakja lehet a Turn of Mind. Kíváncsi leszek a folytatásra, mert ha tényleg tudnak egy kicsit még érdekesebben játszani, akkor még én is meg fogom szeretni ezt a műfajt. 🙂

Tracklist:

1. Unpredictable Fate
2. This Is My Dying Day
3. Clear Your Thoughts
4. New World
5. Free Man
6. Unknow Road
7. It’s So Cold
8. Somewhere In The Dark
9. I Gave My Heart
10. A New Day, A New Hour
11. Time And Time Again
12. Sleeping In My Car

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek