Lemezismertetők

TÝR – By The Light of the Northern Star

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.tyr.net

Kiadás éve: 2009

Stílus: Viking metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

Örülhetnek a folk metal rajongók! A Feröer-szigeteki illetőségű Tyr folk metal zenekar ugyanis május 27-én jelenteti meg a legújabb albumát a Napalm Records által, mely a „By The Light of the Northern Star” címet viseli.
A banda még 1998-ban alakult Feröer-szigeteki tagokkal, akik abban az időben Koppenhágában éltek. A 11 év alatt összesen 4 albummal örvendeztettek meg minket. A legutóbbi tavaly jelent meg „Land” címmel.
Az idei évhez még hozzátartozik az is, hogy egy split albumuk is megjelent, „Black Sails Over Europe” néven, az Alestrom és a Heidevolk társaságában.

Az album 9 dalt tartalmaz és az egész anyag majdnem háromnegyed órás. A szövegek témái nem nagyon változtak, így a fő témakör itt is az északi mitológia, kultúra, pogányság. A tempó nagyjából mindenhol középtempó, ez teszi egy nagyon kicsit unalmassá az egészet. Szerintem simán lehetnének lassabb-gyorsabb témák is. A gitártémák viszont lenyűgözőek, szinte mindegyik dalnál van egy szép gitárszóló, vagy olyan téma, amit nem tudnék mihez hasonlítani.
Az „Into the Storm” az egyik olyan dal, ami slágergyanús, ezekkel az ötletes gitártémákkal: tetszik, hogy a dallamos szólógitár mellett néhol thrash vagy heavy ritmusgitár-témákat alkalmaznak.

A „Turid Torkilsdóttir”-ről gyanítom, hogy valami ősi népdal feldolgozása, de ez is tetszetős. Nincsenek durva dob- vagy gitártémák, csak olyanok, amik pontosan illenek az ének hangulatához. Ennél a számnál szintén megjelennek némi thrashes, heavy metalos témák.
Kicsit hasonlítanak a témák a svéd „konkurens” csapat, azaz az Amon Amarth egyes témáihoz a „By The Sword In My Hand”-nél, aztán akkor eszmélsz rá, hogy nem Amon Amarth-ot hallgatsz, amikor elkezdődik az ének.
A „Ride”-nál pedig nagyon tetszik a kezdő vidám gitártéma.
A legutolsó szerzemény az album címével megegyezik. Ez egy kicsit mintha eltérne a többitől, hiszen gyorsabb, erőteljesebb, és ha mégegy slágergyanús dalt kéne választani az albumról, hát egyértelműen ez lenne a másik.

Összességébe véve annyira nem ragadott magával ez az album. Mint már említettem, kicsit unalmas, hogy egy dal kivételével az összes többit középtempóban játszák. Ha egyesével hallgatod a dalokat, tulajdonképpen mindegyik remek, de ha végighallgatod az egész albumot, olyan mintha egy számot hallgatnál, csak kicsit más témákkal. És amit mindig is hiányoltam a Týr zenéjéből, azok a népi hangszerek (ha már egyszer folk metal banda). Könnyen fel lehetne dobni a zenét egy-egy olyasmi stílusú hangszerrel, amilyeneket például az Eluveitie alkalmaz.

————————-

ENGLISH VERSION:

Folk metal fans can be glad! Tyr folk metal band’s (Faroe Islands) releasing their new album in 27th, May via Napalm Records, called „By The Light of The Northern Star”.
The band was formed in 1998 by Faroe Islanders living in Copenhagen (at the time). They released 4 full-lenght albums in the last 11 years. They released their last album in last year, called „Land”.
In this year they also released a split album with Alestrom and Heidevolk, called „Black Sails Over Europe”.

The album includes 9 songs, and the length is about 45 minutes. Lyrical themes didn’t change, so the themes are also northern mythology, culture and paganism in this album. The tempo is middle-tempo in almost everywhere. This album is a bit boring because of it. I think there can be faster and slower themes, too. Guitar themes are amazing, almost every song has great guitar theme, or things, which I can’t compare to anything.
„Into the storm” can be a hit song, with Its great guitar themes. I like the heavy and trash guitar themes in this song.

I think „Turid Torkilsdóttir” is an assimilating of an ancient folk-song, but I like it. There aren’t robustic drum or guitar themes, but there are themes, which befit to the feeling of the lyrics.
Themes are a bit similar to the swedish folk-metal band, Amon Amarth’s themes in the song: „By The Sword In My Hand”, then you realise, that you don’t listen Amon Amarth, when you hear the vocals.
I really like the gladsome guitar themes in „Ride”.
The last song’s name is like the album’s title. It differs from the other songs, because It’s faster and more energetic, and If I should choose another hit song from this album, I’ll choose this.

All in all, this album Isn’t so catching. As I mentioned, It’s a bit boring, that every song has middle-tempo, except one song. If you listen 1-1 song, It’s OK, but when you listen the hall album, you feel that you hear a song with different themes. And I always missed the ancient instruments in Tyr’s music. They can refresh their music with other instruments, like Eluveitie does.

Tracklist:

1. Hold the Heathen Hammer high
2. Tróndur í Gøtu
3. Into the Storm
4. Northern Gate
5. Turið Torkilsdóttir
6. By the Sword in my Hand
7. Ride
8. Hear the Heathen Call
9. By the Light of the Northern Star
10. The Northern Lights (Bonus Track)
11. Anthem (Bonus Track)

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Tyr – 5 zenekaros folk metal party vasárnap a Barba Negrában

KMZ

TYR – európai turné és budapesti buli áprilisban a HEIDEVOLK és a DALRIADA társaságában

KMZ

Eluveitie, Týr, Metsatöll – Koncertbeszámoló

Lothwen

Hot News: Týr to tour with Sabaton and Korpiklaani

KMZ

Hot News: Týr debut „The Lay of Our Love” videoclip at RevolverMag.com!

KMZ

Finntroll, Týr, Skálmöld – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Hot News: Týr releases „Blood of Heroes” video with live footage from Faroe Islands music festival!

KMZ

Týr Interjú

ST. Toma

TÝR – Valkyrja

ST. Toma

Hot News: Týr releases ‘Another Fallen Brother’, the third single taken off new album ‘Valkyrja’, exclusively via website of Metal Hammer Germany!

KMZ

Hot News: Týr releases ‘Valkyrja’ studio video!

KMZ

Hot News: Týr release new single, ‘Mare Of My Night,’ on MetalInsider.net!

KMZ

Hot News: Týr announce new album ‘Valkyrja’, launch single and pre-orders!

KMZ

Hot News: Týr recruits George Kollias to track drums on new album!

KMZ

Hot News: Týr on Paganfest USA tour with Ensiferum!

KMZ

Hot News: Metal Blade Records signs Týr!

KMZ

Moonsorrow, Týr, Crimfall – Koncertbeszámoló

Gwanath

TÝR – The Lay of Thrym

Menegroth

Hot News – Týr: On Top of the World

KMZ

TÝR – Land

Darkjedi

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek