Lemezismertetők

U.D.O. – Navy Metal Night

Kiadó: AFM Records

Weboldal: www.udo-online.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Heavy Metal

Brief Sum: One of the most noted legends of Heavy Metal has laid another milestone with this remarkably pleasant and unique release.  

 

 

Anno – siheder koromban – amikor az általános iskola hatodik osztályának padjait koptattam (és véstem bele különféle együttesek logóit), volt egy zenekar, ami a szünetekben az egykazettás, mono magnónkból egyfolytában bömbölt. Az a zenekar, az a zene akkoriban libabőröztető hatással nyűgözött le újra és újra. Az Acceptről és a Balls To The Wall lemezről van szó. A feledhetetlen döngölős riffek mellet az énekes semmihez sem hasonlítható smirglis hangja teljességgel elvarázsolt. A dalok masszív, erőtől duzzadó monolitok voltak és amint lejárt a kazetta már tekertük is vissza… Nem csoda, hogy sokként hatott, amikor az apró, fehér hajú energiabomba elhagyta ’87-ben a társakat. Egy nem igazán tudatos salamoni döntést követően egyik vonal munkáját sem követtem ezután egy jó darabig. (Ekkor kezdett kibontakozóban lenni egy Sepultura nevű banda…)

Soha nem voltam oda különösebben a koncertlemezekért. Ez hatványozottan igaz az „álljunk össze egy orchestra zenekarral és toljuk együtt a régi nótákat” –típusú ötletekre. Márpedig mostanában ennek nagy divatja van. Véletlenül elém került egy friss U.D.O. kiadvány, amit hirtelen nem tudtam hová tenni (nem úgy…), ráadásul kiderült: ez pont a nemkívánatos kategória. Lassan szoktattam magamat a gondolathoz, hogy bele kellene merülnöm ebbe az anyagba, lesz ami lesz.

Már az első percek meglepetést okoztak. Lévén a Német Haditengerészet Zenekara (Marinemusikkorps Nordsee) szolgáltatta a nem annyira háttérzenét, az introként funkcionáló negyvenhat másodperces szonár hangok abszolút stílusosak voltak. Azonban, amikor a kilencvenes évek elektro nagyágyújának, a U96-nek a Das Boot-ját egy az egyben elnyomta az orchesta zenekar, nem kicsit esett le az álam. Persze azért nem vitték túlzásba, mert egy régi klasszikussal (Future Land) Udo és zenekara máris metal ünnepet varázsolt a színpadra. Az Independence Day és az Animal Instinct után a nagyzenekar megkapta a lehetőséget, hogy stílusában hazai vizekre evezzen :), amikor is előadták Grieg In The Hall Of The Mountain King-jét. Ezt követően Udóék újból a húrok közé csaptak és jöttek sorra a Nagy Dalok, majd Doro vendégszereplésével egy kis romantikára is jutott idő (Dancing With An Angel). Ami a későbbiekben igazán odab@szott, az a Cut Me Out volt. Egyébként sem egy tipikus U.D.O. nóta, de ez a szalonzenekaros feldolgozás igencsak bizonyítékul szolgált, hogy a terepszínű zubbony alatt Herr Dirkschneider is sokoldalú ember. No, de hát azért már nem a zabolázatlan húszas éveit tapossa. Szóval mindent összevetve ebben a formában is nagyon jól áll(t) neki ez a dal.

Úgy általában pozitívan csalódtam a Navy Metal Night anyagában. Mivel nem spontán jamről van szó, volt idő felkészülni, összekovácsolódni, így nem meglepő, hogy kitűnően szól a produkció, amit DVD-n is lehet élvezni. Sajnos hozzám csak a CD jutott el, de mint tudjuk barátunk a gugö és a legnépszerűbb videó megosztó is, így könnyen be tudtam pótolni a vizuális élvezetet. Aki teheti, vagy egyébként is rajongója Udo-nak, annak ajánlom, hogy inkább DVD-n szerezze be az anyagot, mert óriási pluszt ad a látvány, illetve ahogy látni lehet, egyes orchestrás arcok is élvezik a bulit. Ezen minden tekintetben kellemes, nem tucat kiadvánnyal egy mérföldkövet fektetett le a heavy metal egyik legismertebb legendája.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

Live – CD1
1. Intro (Das Boot)
2. Das Boot
3. Future Land
4. Independence Day
5. Animal Instinct
6. The Hall Of The Mountain King
7. Heart Of Gold
8. Man And Machine
9. Dancing With An Angel (feat. Doro Pesch)
10. Faceless World

Live – CD2
11. Ride
12. Days Of Hope And Glory
13. Cut Me Out
14. Trainride In Russia (Poezd Po Rossii)
15. Stillness Of Time
16. King Of Mean
17. Book Of Faith
18. Animal House

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Március végén érkezik az U.D.O.

KMZ

Kedden érkezik az U.D.O.

KMZ

Game Over: megjelent az új U.D.O. album, márciusban élőben is meghallgathatjuk

KMZ

U.D.O. – tavaszi lemezbemutató a Barba Negrában

KMZ

U.D.O. – Bemutatja új dobosát

KMZ

U.D.O. – Decadent videoklip

KMZ

U.D.O. – „Decadent” borító és turnédátumok

KMZ

U.D.O. „Decadent” új album januárban

KMZ

Hot News: U.D.O. – new Live clip “Trip To Nowhere” available!

KMZ

Hot News: U.D.O. – „Steelhammer – Live From Moscow” to be released on May 23rd!

KMZ

Hot News: U.D.O. – „Heavy Rain“ video clip available!

KMZ

Hot News: U.D.O. – „Basta Ya!“ / new song from upcoming album available!

KMZ

Hot News: U.D.O. „Metal Machine“ video & digital single available!

KMZ

Hot News: U.D.O. – „Anniversary Editions“ of classic albums available now!

KMZ

Hot News: U.D.O. – „Steelhammer“ album cover & first teaser available!

KMZ

Hot News: U.D.O. unveil tracklisting of new album “Steelhammer”!

KMZ

Hot News: U.D.O. – European chart success for „Live In Sofia“ / re-releases of classic albums in December!

KMZ

Hot News: U.D.O. – „Live In Sofia“ DVD released „Anniversary Editions“ of classic albums coming soon!

KMZ

Hot News: U.D.O. “Live In Sofia” preview-clip “Heart Of Gold” available!

KMZ

Hot News: U.D.O. – DVD “Live In Sofia” to be released on September 28th!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek