Lemezismertetők

UNANIMATED – Victory in Blood

A legendás svéd Unanimated hosszú szünet után újra nagylemezzel jelentkezett és azt kell, mondjam, megérte a várakozást. 2009-ben jelentkeztek legutóbb LP-vel („In the Light of Darkness”), majd rá 9 évre egy új EP-vel, az „Annihilation”-nel jelezték, hogy nemsokára teljes hanghordozót bocsátanak ki.

Az „Annihilation”-ös felállás vette fel egyébként a „Victory in Blood”-ot, nevezetesen:

Richard Cabeza (Unanimated-főnök, basszusgitár, Dismember), Micke Broberg (ének, Born For Burning, The 13th Passenger, Contempt Of The Light, Massive Destruction), Jonas Derouche (gitár, ex-Carbonized, ex-Face Of Evil), Johan Bohlin (gitár, ex-Desultory, ex-Zebulon) és végül, de nem utolsósorban Anders Schultz (dobos, Unleashed).

Micke Brobergtől azt is sikerült megtudnom, hogy a szövegeket többnyire Richard és Jonas írta, valamint az ex-Dissection gitáros Set Teitan pedig 2 nótában is gitározott: az egyik az „As the Night Takes Us”, a másik pedig egy Sarcofago átirat (ezt sajnos nem küldte el a Century Media), a „Satanic Lust”.

Fredrik Folkare (Unleashed) Chrome stúdiójában vették fel a svéd srácok a „Victory In Blood”-ot, s már az első számok meghallgatása során kiderült, ez lesz számomra az év lemeze. A Century Media által elküldött promo picivel több, mint 47 perc és ha hozzácsapjuk a Sarcofago feldolgozást, olyan 50-51 játékidőnyi dallamos okkult Black/Death zúdul ránk, rendkívül jól kidolgozott dallamszerkezetekkel, irgalmatlanul sötét szövegekkel. Ezt tökéletes keretbe foglalja Daniel Valeriani olasz művész lenyűgöző alkotása. (Az itáliai mester többek között olyan hordákkal dolgozott együtt legutóbb, mint a Mayhem, Triptykon, régebbről pedig a Dark Funeralnak készített borítókat).

Visszatérve a „Victory in Blood”-ra, egyvalamit le szeretnék szögezni már az elején: aki azt várta el Richardéktól, hogy írnak egy „Ancient God of Evil” második részt, az esetleg talán ki lesz ábrándulva, hogy nem ezt várta, stb.

A Victory in Blood” már a nyitó tétellel (Victory in Blood) igazolja, hogy komolyan gondolja az Unanimated egy új, még éjsötétebb fejezet kezdetét a 33 éves múltra visszatekintő csapat életében. A „Seven Mouth of Madness” is megcsillogtatja a már hagyományos Unanimated kvalitásokat pokolibb köntösbe csomagolva. A már fentebb említett „As the Night Takes Us” középtempókkal operáló szerzemény. Az ezt követő „The Devils Ride Out” rendesen aprít, hogy egy kis megnyugvás következzék az instrumentális „With a Cold Embrace” képében. A teljes nagylemez összes nótáját nem sorolnám fel végig, aki régi Unanimated rajongó, mint jómagam, annak szerintem be kell, hogy jöjjön a „Victory in Blood”, hiszen semmiféle nyálasodás nem tapasztalható, még gonoszabb, még ördögibb az összkép. Ha kedvenc dalra kéne kitérnem, bajban lennék, hiszen mindegyik darab nagyon tetszik, egyben hallgatva lehet a legjobban elmélyedni a különböző zenei struktúrákkal felépített old school svéd melodikus Black/Death metal opusban.

Mindent meggondolva és megfontolva a pontszám egy sátánian nagy 10-es, számomra az idei év infernális fénypontja, Hail Unanimated!

Kiadó: Century Media Records
Kiadás éve: 2021
Stílus: Melodic Death / Black Metal
Weboldal: facebook.com/unanimatedofficial

Tracklist:

 1. Victory in Blood
 2. Seven Mouths of Madness
 3. As the Night Takes Us
 4. The Devil Rides Out
 5. With a Cold Embrace
 6. Demon Pact (Mysterium Tremendum)
 7. XIII
 8. Scepter of Vengeance
 9. Chaos Ascends
 10. The Golden Dawn of Murder
 11. Divine Hunger
 12. The Poetry of the Scarred Earth

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

UNANIMATED – In The Light Of Darkness

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek