Lemezismertetők

UNLEASHED – As Yggdrasil Trembles

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.unleashed.se

Kiadás éve: 2010

Stílus: Death metal

 

 

 

Yggdrasil a kőrisfa, mely az eget köti össze a Földdel és az alvilággal. Gyökerei közt fakad Mimir, az óriás forrása, mely a bölcsesség kútja. Odin fél szemét adta, hogy ihasson belőle. És ezen a fán lógott fejjel lefelé 9 napon és 9 éjen át, lándzsája által átdöfve, hogy megszerezhesse a rúnák titkát. A világfa számos titkot rejt. Felső ágain laknak az istenek, középsőkön pedig az emberek. Amikor a fa elpusztul, eljön a világ vége.

Ezt választotta alapkoncepciónak az Unleashed új lemezén. Erre utal a cím és a borítófestmény. Testhezálló körítés a svéd deth metal hordának. Az immár 21 éve működő zenekar 11. lemezéről van szó. Impozáns számok, nehéz ilyenkor már újat mondani, ráadásul az Unleashed sosem arról volt híres, hogy letérnének az általuk kijelölt útról. Bár ez egy széles ösvény, amelyben a death metal stílusjegyek barátságosan osztoznak a punkos hevülettel, thrashes kalapálással, néha egy kis epikus megközelítéssel nyakon öntve. Ráadásul némi humor is fellelhető, szimpatikusabb, ha valaki nem veszi magát túl komolyan. Aki ismeri akár egy lemezüket is, tudja, miről beszélek.

A Courage Today, Victory Tomorrow-val indul a lemez, a srácok nem változtak. Tipikus Unleashed dal, a folytatás sem idegen tőlük. A So it begins-ben black-es riffek is felütik a fejüket, kellemes színezetet adva a dalnak. A címadó igazi viking himnusz, egy másik, szintén skandináv csapat jut róla eszembe.

A kissé kellemetlen csengésű, német című dal sem idegen tőlük, sőt a refrénbe bekerült pár sor németül. Szövegileg amolyan zenekari hitvallásnak tűnik a dolog. Itt vagyunk és játsszuk a viking death metalt. Esetleg aki kategorizálni szeretne, itt megkapja, melyik skatulyába kell tenni őket.

A folytatásban részünk lehet pár lendületes tételben, sőt, a rövid dalok ellenére kapunk amolyan unleashedes epikus szösszenetet is a Master of the Ancient Art képében.

Remek dalok sorakoznak a lemezen, kellően változatosak, figyelemreméltó szólókkal, sőt a Return Fire-ban feltűnik egy kis ismerős futam a metal őskorából. A megfejtését nem árulom el, rá lehet jönni, és még csak lógni sem kell a Yggdrasil-ról.

Az utolsó dal, a sokat igérő Cannibalistic Epidemic Continues remek zárása a lemeznek. A legjobb Unleashed slágerek között a helye.

A szerencsésebbek még kapnak egy bónusz dalt is, az Evil Dead-et, ami egy korai Death nóta. Sok újat nem tesz az eredetihez, de remek kis thrash a vége utánra.

A lemez minden pillanata ízig-vérig igazi Unleashed, pár hang után felismerhetőek. Meglepetések, újítások nincsenek, de ezt senki nem várja tőlük, viszont cserébe itt van 12 remek szerzemény, nagyjából háromnegyed órában előadva. Ez most egy jól sikerült dalcsokor. Sőt azt mondom, jelenleg a kedvenc Unleashed lemezem.

A Yggdrasil gyökereit Nidhögg, a sárkány rágja, de amíg a fa elég táplálékot és vizet kap, nincs pusztulásra ítélve. A vízről három istennő gondoskodik: Urd, a múlt, Verdande a jelen és Skuld pedig a jövő. A küzdelemről pedig az Unleashed fest zenei képet. Long live viking death metal!

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Courage Today, Victory Tomorrow!
2. So It Begins
3. As Yggdrasil Trembles
4. Wir Kapitulieren Niemals
5. This Time We Fight
6. Master Of The Ancient Art
7. Chief Einherjar
8. Return Fire
9. Far Beyond Hell
10. Dead To Me
11. Yahweh And The Chosen Ones
12. Cannibalistic Epidemic Continues
13. Evil Dead (Death Cover Song) (Bonus)

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

UNLEASHED – No Sign of Life

Georgius

UNLEASHED – Dawn Of The Nine

Saint-Savin

Unleashed – Kiadja a “Defenders Of Midgard” dalszöveges videóját

KMZ

Unleashed – Harmadik számról-számra előzetes

KMZ

Unleashed – Második számról-számra előzetes

KMZ

Unleashed – Első számról-számra előzetes

KMZ

Unleashed – „Where Is Your God Now?“ dalszöveges videó és digitális single

KMZ

Unleashed – Album cím és artwork beharangozva

KMZ

Unleashed – Befejezi közelgő albumának felvételeit

KMZ

Unleashed – Új album felvétele

KMZ

UNLEASHED – Odalheim

Saint-Savin

Hot News: Unleashed – „Odalheim” Lyric Video Now Available!

KMZ

Hot News: Unleashed – „Rise Of The Maya Warriors” Lyric Video Now Available!

KMZ

Hot News: Unleashed – Tracklist And Artwork Of “Odalheim” Announced!

KMZ

Hot News – Unleashed: Announce Album Title!

KMZ

Hot News – Unleashed: Check In From The Studio!

KMZ

Hot News – Unleashed: Recording A New Album

KMZ

Unleashed Interjú

Vodka

UNLEASHED – Midvinterblot

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek