Lemezismertetők

UNLEASHED – Dawn Of The Nine

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.unleashed.se

Kiadás éve: 2015

Stílus: Death Metal

Brief Sum: Dawn of the Nine seems like one of the most diverse and most digestible records of Unleashed. The group has discovered the many different ways to give their music more depth, so their monotony has been replaced by variety, in the meantime keeping true to the Unleashed sound – the one I grew so fond of back in the day.

 

Talán nem kell különösebben bemutatni egy olyan csapatot, akik 26 éve alakultak és minimális tagcserét leszámítva azóta folyamatosan együtt menetelnek előre. Útjukat 12 nagylemez jelzi. Az Unleashed nem a változásokról és a zenei határok feszegetéséről szól, inkább az elvekről, elkötelezettségről és kitartásról, ők is rendelkeznek ezen erényekkel, mint a dalaikban szereplő harcosok. Azért az évek folyamán a maguk által felállított death metal határok a saját szintjükhöz képest észrevétlen módosultak. Egymás mellé téve a Where No Life Dwells-t és a Dawn of The Nine egyszerre hasonlatosak és némiképp különbözőek egymástól.

A Dawn Of The Nine az előző lemez az Odalheim folytatása. A borító meglehetősen kommerszre sikeredet, de még így is a jobb Unleashed festmények közé tartozik. A csomagolás sokszor többet mond a lemezről, mit elsőre gondolnánk. Ez esetben is meglehetősen beszédes, ha értjük szavait .

Mindenféle cicoma és hatásvadász felvezető nélkül kezdődik az album egy rájuk nagyon is jellemző dallal, az A New Day Will Rise-zal. Ez inkább középtempóban íródott, szemben a folytatással, a They Came to Die című dallal, ami jó lendülettel seper végig a hallójáratokon. A Defenders of Midgard tobzódik az apró izgalmas zenei megoldásokban. Érdemes odafigyelni rá, mert felületesen hallgatva egy szimpla dalnak tűnik, pedig vannak benne különösen ötletes dolgok. A melankólikus befejezésből a kislemezes Where is Your God Now? intenzitása zúzza szét a hangfal membránjait.

Elérkeztünk a The Bolt Thrower-hez, amiben izgalmas sliding-os basszussal van megfejelve a refrén. Ezt a megoldást én eddig csak a Mayhemnél hallottam és akkor bele is szerettem, így e dalban való felbukkanása különösen édessé teszi a csemegét. Innen aztán vagy az érzékeim lettek élesebbek, vagy a csapat lépett át egy határt, de sorakoznak a hasonlóan meglepő és érdekes megoldások. A Let the Hammer Fly gyorsan ható, lendületes dal. A verze gitár része olyan, mintha a Cannibal Corpse játszaná, aztán érkezik egy egyszerű, épp ezért gyorsan ható refrén, ahol megint nagy szerepe van a gitároknak, akik ízt adnak az elkiabált szavaknak. Kapaszkodni kell, mert sok minden történik rövid idő alatt.

A lendület nem vész el a Where Churches-nél sem. Bár az ének ráérős, a dobokat nem kímélik most sem. Van egy hangulatos balalajkázó gitárkiállás. Ha már itt tartunk, meg kell említenem, a szólók terén is mestermunkát végeztek, nem feledkeznek el róluk és ami még fontosabb, hangulatos kidolgozott játékot kapunk mindegyik dalban. Nem biztos, hogy felkapjuk rá a fejünket, de ha odafigyelünk, akkor hallhatjuk, szerves részét képzik a dalnak.

A Land of the Thousand Lakes nehéz basszushangokkal indul, ebből bontakozik ki egy lendületes verzéjű, középtempós refrénű dal, majd a végén visszatér a basszus, ami szépen beleveszik a csendbe.

A címadó Dawn of the Nine hangulatos szólóval indít, olyan harmóniák kerülnek elő, mintha nem is Unleashed lenne. A verze lassú, tovább víve a felvezető hangulatát, a szöveg csak fel van mondva, itt-ott erősebben bebrummog a basszus. Nagyon hatásvadász. Az egyik legmeglepőbb és egyben a legizgalmasabb dal a lemezen.

A záró Welcome the Son of Thor! is fel van vértezve plusz izgalommal, amiről ismét a gitárok tehetnek. Gondolok itt a refrén alá betolt harmóniára, plusz a remek szóló vége is szépen át van vezetve erre a dallamra. Ezzel és némi zajkeltéssel zárul a lemez. Úgy látszik, az intró hiányát a zárással pótolták. A történet szempontjából lehetett ennek szerepe.

Mint az elején utaltam rá nekem az egyik legváltozatosabb és egyben legkönnyebben befogadható Unleashed lemeznek tűnik a Dawn of the Nine. A csapat felfedezte, hogy a saját határain belül még azért rengeteg apró megoldásra van lehetőség, hogy árnyalják zenéjüket. Így az Unleashed monotonitását felváltotta a sokszínűség, mindezt úgy, hogy közben mégis ugyanaz a csapat, ugyanaz a zene maradt, mint amit annak idején megkedveltem.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. A New Day Will Rise
2. They Came To Die
3. Defenders Of Midgard
4. Where Is Your God Now?
5. The Bolt Thrower
6. Let The Hammer Fly
7. Where Churches Once Burned
8. Land Of The Thousand Lakes
9. Dawn Of The Nine
10. Welcome The Son Of Thor!

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

UNLEASHED – No Sign of Life

Georgius

Unleashed – Kiadja a “Defenders Of Midgard” dalszöveges videóját

KMZ

Unleashed – Harmadik számról-számra előzetes

KMZ

Unleashed – Második számról-számra előzetes

KMZ

Unleashed – Első számról-számra előzetes

KMZ

Unleashed – „Where Is Your God Now?“ dalszöveges videó és digitális single

KMZ

Unleashed – Album cím és artwork beharangozva

KMZ

Unleashed – Befejezi közelgő albumának felvételeit

KMZ

Unleashed – Új album felvétele

KMZ

UNLEASHED – Odalheim

Saint-Savin

Hot News: Unleashed – „Odalheim” Lyric Video Now Available!

KMZ

Hot News: Unleashed – „Rise Of The Maya Warriors” Lyric Video Now Available!

KMZ

Hot News: Unleashed – Tracklist And Artwork Of “Odalheim” Announced!

KMZ

Hot News – Unleashed: Announce Album Title!

KMZ

Hot News – Unleashed: Check In From The Studio!

KMZ

Hot News – Unleashed: Recording A New Album

KMZ

UNLEASHED – As Yggdrasil Trembles

Saint-Savin

Unleashed Interjú

Vodka

UNLEASHED – Midvinterblot

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek