Lemezismertetők

UNRULY CHILD – Worlds Collide

Kiadó: Frontiers Records

Weboldal: www.unrulychild.net

Kiadás éve: 2010

Stílus: AOR

Brief Sum: The band made a decent work. Twelve remarkable songs, perfect and modern AOR album.

 

Ismét egy AOR műfajú lemez került hozzám, az UNRULY CHILD most megjelenő Worlds Collide c. munkája. A zenekar gyökere 1991-92-re nyúlik vissza, és az eltelt időben igazán nagy népszerűségre nem tettek szert, a rengeteg leállás, tagcsere nem tett jót nekik. Tagjaik viszont megfordultak idő közben igen nagynevű zenekarokban is.

A zenekart AOR/Hard rock műfajba sorolhatjuk, és tegyük hozzá, hogy Made in USA, mert úgy gondolom AOR műfajt csak az amerikaiak tudnak jól (hitelesen?) játszani. A zenekar 80%-ban AOR és csak kis mértékben lelhető fel hard rock a zenéjükben. Ez a műfaj csak akkor jó, egyfajta érdekes és szerencsés vegyülete a dögösségnek és a lírának, ami lehetőleg ne fulladjon nyáladzásba, de legyen egyértelműen csajozós. Bár a műfaj alapjai kissé távol állnak tőlem, (illetve zenehallgatásnál nem szempont) az igazán jó AOR zenét szívesen hallgatom.

UNRULY CHILD albumát hallgatva érdekes problémám adódott már az elején, a zene jó, remekül ki van találva, tökéletesen szól, de az énekkel barátkoznom kellett. Kicsit olyan volt, mintha Samatha Fox mögé véletlenül egy benyugtatózott metálzenekart raktak volna, mondjuk egy Metal Church-öt :). Nem tévedtem. Énekesnőjük, Marcie Michelle Free (aki 1954-ben született) valamikor férfi volt :). Vagy fordítva :), és ez sajnos „átjön” az éneken is, dögös, de nem férfias, és itt érzek egy kis problémát az ének és a kíséret illeszkedésénél. Ezzel együtt az album kellemes, hallgatható, és ha Michelle Free nem vesztette volna el hangjának dögösségét is, akkor tökéletes lenne.

Kár kiemelni dalokat, mert a fenti konfliktustól eltekintve mind jó, igazi tradicionális AOR, de az ének se férfias, se nőies, valahol a kettő között lebeg, olyan semmilyen popos. Ez biztos sokaknak bejön hiszen ilyen kort élünk, de a „hagyományos” identitás szerint élőknek inkább nem ajánlom, mert feltűnő. Nagyvonalúan tekintsünk el a fenti kis közjátéktól, és lássuk be, az album komoly költségvetéssel készült, igen remek a borítója (amit Hugh Syme készített), a Very First Time c. dalukból élvezhető videoklip is készült, a zene a műfajnak megfelelően slágeres, de nem nyálas, jó gitárok, gitárszólók, vokálok. A zenekar igen tisztességes munkát végzett, 12 remek, sőt ha mondhatom a fentiek ellenére, tökéletes, korszerű AOR albumot készített. Szerintem a műfaj rajongói nem fognak fennakadni azon amin én kicsit fennakadtam, ők csak élvezik majd és talán még helyénvalónak is találják a „furcsa” éneket. Én emiatt (és csak emiatt) levonok 3 pontot, de hozzáadok egyet, mert a műfaj fanatikusainak ez akár még pozitív is lehet. Így 8 pont.

Tracklist:

1. Show Me The Money
2. Insane
3. When We Were Young
4. Tell Another Lie
5. Love Is Blind
6. When Worlds Collide
7. Talk To Me
8. Life Death
9. Read My Mind
10. Neverland
11. Very First Time
12. You Don’t Understand

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

UNRULY CHILD – Can’t Go Home

Dehumanizer

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek