Lemezismertetők

URFAUST – Drei Rituale Jenseits Des Kosmos MCD

Kiadó: Debemur Morti Productions

Weboldal: facebook.com/urfaustofficial

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black Metal / Ambient

 

(scroll down for English Version)

 

 

Talán néhány embernek meglepő lehet, de addig még nem hallottam az URFAUST zenéjét, mielőtt ezt a három számos, 20 perces MCD-t meg nem kaptam. Csak a nevükkel talákoztam ilyen-olyan ‘zine-ben. (Bár azóta már meghallgattam a debütáló “Geist ist Teufel” albumukat is…)
A legelső benyomásom egyébként az volt, mikor meghallottam az anyagot, hogy ez egy afféle keveréke a BLUT AUS NORD-nak és a BAD SECTOR-nak. Igen, a(z újabb) BLUT AUS NORD-nak az alkalmazott disszonáns témák miatt, és a BAD SECTOR-nak a furcsa, kozmikus zajok miatt. És most, jó néhány hallgatás után, is azt mondom, ebben van némi igazság. A tiszta ének (amit már az első albumon is használtak, csak ott dallamosabb módon) inkább egy afféle hangszerként hangzik, mivel itt-ott nem kimondott ének dallamok vannak. Az pedig a disszonáns témák használata miatt van, hogy a hallgató kissé kényelmetlenül érzi magát a dalok hallgatása során, de pozitív értelemben. Nekem különösen tetszenek a hangminták, zajok, ezek tényleg kellő sötétséget adnak az egyébként is különös anyaghoz.

A debütáló lemezhez hasonlítva azt mondom, hogy ez a három dal kétségkívül más. Míg a némiképp jelenlévő bizonyos folkos jelleg egy “földhözragadt” érzést sugallt, ez a dalcsokor egy afféle kozmikus utazás a fekete lyukak és antianyag világába. Ha a kozmikus koncepcióról beszélünk, manapság meg kell említeni a DARKSPACE nevét is, akik egyik mesteri ennek a stílusnak. Hozzájuk hasonlítva az URFAUST absztraktabb. Míg a DARKSPACE némileg hagyományosan építkezik riffekkel, stb., addig az URFAUST-nál nem számít, hogy egy temetési menet tempójával ellátott téma jön, vagy valamilyen zavaró zaj. Ezek mind egy célt szolgálnak, az atmoszférát és koncepciót.
Nem egy könnyen hallgatható mini CD ez, de a saját miliőjében szerintem jó.

———————

ENGLISH VERSION:

To some people it may sound strange but I have never heard URFAUST’s music prior to getting this three-tracker MCD clocking at 20 minutes. I just came across with their name in ‘zines. (Meanwhile, I have listened to their “Geist ist Teufel” album though…)
The very first impression when I first heard the material was that it’s a sort of BLUT AUS NORD blended with BAD SECTOR. Yeah, (newer) BLUT AUS NORD due to the use of dissonant themes here and there, and BAD SCTOR due to the use of strange, cosmic noises. And now, after quite a lot of spins, I still think there is some truth in this statement. The clean vocals (that were also used on the debut though in a more melodic way) sound like another instrument for them using not explicit vocal lines in some parts. And that is due to the dissonance of the stuff that the listener feels a bit uncomfortable listening to their songs but in a positive way.

I especially like the samples and noises they use they are truly adding the necessary Darkness to the already weird material. If I compare these three untitled tracks to the debut it’s definitely different. While the somewhat folkish feeling of the first album has a down-to-earth feeling, it’s like a journey into the world of black holes and antimatter. If we speak about cosmic concept in this genre, DARKSPACE should also be mentioned nowadays being one of the leading acts. Compared to them, URFAUST’s sound is more abstract. While DARKSPACE build their compositions in a more traditional way using riffs and all, URFAUST is less conventional in this aspect. It doesn’t matter if they use a tempo reminding of a funereal march, or some disturbing noise, they serve one purpose seemingly, the atmosphere and concept.
Not an easy mini CD for sure but it’s really good in its own milieu I think.

Tracklist:

1. Untitled
2. Untitled
3. Untitled

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

URFAUST – IX: Der Einsiedler MCD

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek