Lemezismertetők

URSTEN – Alla Kvävs

A lengyel metal dömping közepette sem mehetek el szó nélkül a svéd színtér aktualitásai mellett. Az elmúlt hónapokban ugyanis feltűnt egy nagyon tehetséges új black formáció, az Ursten.

A 30 perces bemutatkozó középlemezükbe beleégették a gyűlölet, a pusztulás és a blaszfémia számos aspektusát. És amint a svéd nyelvű dalszövegek szinte árasztják magukból az elkerülhetetlen, mégis nagyszerű elmúlás zord érzetét olyannyira, hogy szinte már érezzük a tetemek bűzét, úgy a partitúra is az utolsó csata leghevesebb fegyvercsörtetését képezi le. Mindezt karcos dobokkal, mélyre hangolt gitárokkal, valamint a legutolsó gondolatokat világgá üvöltő vokállal.

A megállíthatatlan tűzfolyam elején a címadó Alla Kvävs áll. Vészjósló gitárok, tiszta, egész cincsapások és a jegessé dermedt, a reménytelen szívekbe maró torokének vezetik fel ezt a mefisztói borzalmat. Másfél perc után dobálni kezd a félőrült kalapálás és a dübörgő-érzés között, amit kétségbeesett ordítások kísérnek. Vad, gyors tempójú tombolás jellemzi a kompozíciót, hátratolt riffsávval. Nincs kételyem afelől, hogy egy mészérlás közepébe csöppentem. A Där Döden Skördar fémötvözetét szintén vér és rozsdafoltok borítják, miként a kellemes cinjáték gondoskodik a figyelem ébrentartásáról. Az erőszak itt nem olyan halálosan pusztító, mint az előző tételnél, a vokál ugyan vicsorgóbb, de akad néhány könnyebb pillanat, és a gitárok is nagyobb szerephez jutnak, ámbár ebből a szempontból a lassú tempóból rohammá fejlődő Stanken Av Lik jobban kidolgozott. Hála a blast beat csapásoknak a dob militáns karaktere úgy passzol az erősebb riffekhez, hogy mindeközben nem nyomja el azokat. Ez a fajta egyszerűen felfogott dalszerzői megközelítés mindig magával ragad, mert intenzív, ugyanakkor nyers és dinamikus marad.

Az alkalmazott énekminta számomra a Den Onde Vittrar Blod alatt már fájdalmas volt, nem így a Karman Slår Tillbaka esetében. Előbbi dal inkább depresszív jelleget ölt, de a megfeketedett gitármunka az albumon itt találja meg leginkább az összhangot a dobokkal. A Karman Slår Tillbaka harcias tompa ütéseinek kezdeti feszültséggel teli pulzálását hamarosan sokkal levegősebb, kicsit crust punkos megszólalás váltja, ami nagyszerű kontrasztot nyújt a kezdő másodpercekhez képest. A fináléban gyors tempóban pörög a Drömmen Om Evig Sömn. Mint egy hosszú roham az örökké tartó háborúban, amely nem ismer lélegzetvételnyi szünetet és egy pillanatnyi pihenést sem. A lezárásban hallható templomi orgona monumentalitást kölcsönöz a vastag dallamtextúrának, egyúttal fenségesen gonosz befejezést ad az Alla Kvävsnak. Azonban hangozzék ez bármennyire is epikusan, az Ursten ettől függetlenül ugyanúgy megőrzi bensőséges kapcsolatát az elhagyott csataterek kísérteteivel.

Az Alla Kvävs esetében – ahogy azt az igényes borító is hirdeti –senki ne számítson megbocsátásra! Ez az alkotás amellett, hogy a műfaj megkérdőjelezhetetlen brutalitását mutatja, egyben a black metal vérgőzös kezdeteihez kalauzol, ahol még tényleg a halál az úr. Igazi gyötrelem az elejétől a végégig!

Kiadó: Dala Destroi Records
Kiadás éve: 2023
Stílus: Black Metal
Web: –

Tracklist:

  1. Alla Kvävs
  2. Där Döden Skördar
  3. Stanken Av Lik
  4. Den Onde Vittrar Blod
  5. Karman Slår Tillbaka
  6. Drömmen Om Evig Sömn

Pontszám: 9,5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek