Lemezismertetők

V.A. – Destruction Of The Heavenly Realms II

Kiadó: Deathgasm Records

Weboldal: –

Kiadás éve: 2007

Stílus: Black / Death

 

 

 

 

Sokakkal ellentétben én szeretem a válogatás albumokat, no persze nem mindet, kizárólag a minőségieket! Alapvetően az ilyen jellegű kiadványoknak három alapfajtája van. 1. A pénzhajhász kiadói fajta: elemeznem azt hiszem, nincs értelme, jellemzőjük, hogy semmi exkluzív dolog nem található rajtuk, leginkább a rajongók kizsigerelésére alkalmasak. 2. Feltörekvő csapatokat bemutató válogatások, ezeknek jóval több értelmét látja az ember. Persze sokszor ezeken elég nehéz kimazsolázni a minőséget, de néha igazán kellemes meglepetések (is) érhetik az embert. 3. A harmadik típus pedig az igazán kiváló, később legendává nemesedő anyagokat tartalmazza. Vagy például valami ideológiai koncepció rejlik a zenekarok kiválasztását illetően. Azt hiszem, elég csak néhány címet megemlítenem. Projections of a Stained Mind, Nordic Metal, Presumed Guilty… A valóság persze azért sohasem ilyen sarkos (egy „újoncnak” például akár egy pénzhajhász-típusú válogatás is rejthet értéket), mint ahogy én most leírtam, vannak különböző hibrid válogatások is, ha úgy tetszik, de nagyjából azért mindegyik válogatást el lehet elhelyezni a fenti palettán.

Jelen írásom tárgya az amerikai Deathgasm kiadó kiadványaiból szemezget (bár még tavalyi kiadású a CD), tehát nagyon nagy meglepetésekre ne számítsunk. Az mindenképpen pozitívum, hogy nagyjából egész korrekt minőséget felmutató kiadóval van dolgunk, több klassz zenekarral, így a 14 számot felvonultató korong végighallgatása nem okoz túl nagy traumát végső soron. Én kicsit szerencsétlennek érzem, hogy két olyan zenekar is van az előadók között (NOMINON, SEMARGL), akiktől rögtön két felvétel is helyet kapott. Szerintem a kiadónál lett volna még mit bemutatni (s mellesleg számomra ezen két csapat, nótáik minősége alapján – s ez főként a SEMARGL-ra igaz, nem feltétlenül érdemelte volna ezt a bánásmódot, noha a NOMINON azért nem egy rossz DM csapat, ezt elismerem, de egy nóta mindkét banda esetében elég lett volna…), de nem én állítottam össze az anyagot.

A bemutatott csapatok stílusa egyébként, válogatásoknál megszokott módon, egészen változatos, kezdve a Doomos beütésű extrémebb Metaltól (NEX), a szélsőségesebb Black/Death pusztításig (MANTICORE). Engem nem minden csapat győzött meg 100%-osan, több helyen voltak jó ötletek ugyan, de néhányuknak lenne még hová fejlődniük azért (DARK FAITH, QUINTA ESSENTIA). Legjobbnak számomra a lengyel THRONEUM bizonyult kiváló, ősi hangulatot árasztó, súlyos zenéjével, de a hírhedt PROFANATICA „Weeping in Heaven” koncertverziója (ami egyébként a nemrég megjelent DVD-ről származik), szintén kellemes kis darab, miként az okkult hangulatú CRIMSON MOON és a kiváló extrém Doom banda, a LOSS dala is.
Nehéz az ilyen anyagokat pontozni, s most nem is igazán van kedvem átlagokat számolni, így a pontszám kicsit inkább érzésre épül, de nem valószínű, hogy távol áll a matematikai művelet elvégzésével kapott értéktől…

Tracklist:

1. Nex – Veiled perfection
2. Loss – Conceptual funeralism (Unto the final act of being)
3. Crimson Moon – The serpent beneath the skin
4. Quinta Essentia – The universal longing
5. Semargl – Selection
6. Nominion – Arcanum
7. Dark Faith – Suffering
8. Abominant – Of night and flame
9. Manticore – Liturgical desecration
10. Profanatica – Weeping in heaven (Live)
11. Occidens – Tyrants warlust
12. Semargl – Blessing of insanity
13. Throneum – The unholy ones
14. Nominion – Hordes of flies

Pontszám: 6

Kapcsolódó cikkek

V.A. – Grind Madness At The BBC

Black_wizard

V.A. – Metalmania 2007 DVD/CD

Davkov

V.A. – Ferret – Under The Gun DVD

xfixbitchx

V.A. – Bam Margera Presents: Viva La Bands, Vol. 2

KMZ

V.A. – Obscene Extreme 2007

KMZ

V.A. – Underground Warrior Compilation 5

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek