Lemezismertetők

V.A. – Metalmania 2007 DVD/CD

Kiadó: Metal Mind Productions

Weboldal: www.metalmind.com.pl

Kiadás éve: 2008

Stílus: Metal

 

 

 

 

Ez a kiadvány a 2007-es katowicei (Lengyelország) Metalmania fesztivált hivatott dokumentálni. Egy DVD-ből és egy CD-ből áll; előbbi a nagyszínpad zenekarainak fellépéseiből tartalmaz válogatást, ezen kívül interjúkat, képeket és asztali háttereket is, továbbá a zenekarok biográfiáját. A CD-n a kisebbik színpad fellépőitől hallhatók stúdió- (és nem a koncerten készült!) felvételek.

Kezdjük a DVD-vel. Visszanézve a felvételeket, a fellépők
teljesítménye korántsem volt egyenletes. A finn Korpiklaaninál leginkább az ének volt nagyon gyenge. Az már az albumokon is hallható, hogy Jonne Järvelä nem egy nagy dalos pacsirta, itt viszont kimondottan rosszul énekel (dörmög.) Azt, hogy a három a DVD-re került nótából miért csak a harmadik igazán jó, már valószínűleg nem csak én nem értem, hanem a közönség sem, ugyanis nem volt túl nagy mozgás a fellépés alatt.

A Korpiklaanit egy kevéssé ismert együttes, az orosz Crystal Abyss követte. Szigorúan riffelgető, erőteljesen az évezredforduló környéki Dimmut idéző szimfonikus “black” metált játszanak. Kár, hogy csak egy daluk van a DVD-n, szerintem meggyőző teljesítmény nyújtottak – ennek a bandának még érdemes lesz utánajárni.
A hazai színeket a Darzamat képviselte. Már pár évvel ezelőtt hallottam egy demójukat, és úgy tűnik, azóta sem változott semmi a házuk táján. Még mindig is meglehetősen klisés gothic metált játszanak a hagyományos szépség/szörnyeteg felállásban, a kellemes szinti futamokon és Nera csinos pofiján kívül nem sok érdekeset találtam bennük (Flauros a legrosszabb hörgőember, akit az utóbbi időkben láttam). Lengyelország tele van remek metál zenekarokkal, érdekes lenne megtudni, kinek jutott eszébe meghívni éppen ezt a harmadligás csapatot a nagyszínpadra…

Mindent helyre tett viszont az őket követő Zyklon. Jóllehet a hangzás a felvétel alapján kicsit víz alólinak tűnt, a rendkívül feszes, halálpontos játék megtette a magáét. Túl nagy színpadi mozgás nem volt, ennek ellenére szépen beindították a nagyérdeműt, különösen a minden bizonnyal közönség kedvenc Psyklon Aeonnal.
Ezután következik a nap (véleményem szerint) legjobb fellépése, mégpedig a Vital Remainstől. Itt aztán tényleg minden a helyén volt; precíz hangszeres játék, szerencsésen belőtt hangzás, és óriási beleélés. Még a gyakran nevetség tárgyát képező Glen Benton is nagyot alakított, és úgy tűnik, tényleg új technikával hörög – megjegyzem, ez remekül működik! A közönség is levette a zenét, szinte egész végig komoly pogózás volt a színpad előtt. A dobost külön dicséret illeti, helyenként nagyon komoly blastokat nyomott le, nem magától értetődő, hogy valaki ezt élőben is produkálni tudja.

Ehhez képest az Entombed kifejezetten halovány teljesítményt mutatott. A hangzás aránytalan volt – túl halk gitárok, túl hangos ének -, a dobos helyenként félreütni látszott, és az öregedő (viszont az interjún igen szimpatikus) Lars Petrov is csak árnyéka volt önmagának. Igazán jól csak az első albumról származó Revel in Flesh sikerült, ez visszahozott valamit a régi idők Entombed-jából. Ezzel szemben a Destruction játékára nem lehetett panasz. Óriási rutinnal játszottak, és majdnem hogy betöltötték a színpadot annak dacára, hogy csak hárman vannak. A közönség gyakran együtt üvöltötte velük a refréneket, szóval úgy tűnik, osztatlan és jól megérdemelt sikert arattak.

Ezután következtek Blaze Bailey-ék. Mit is mondhatnék? Blaze énekesi teljesítménye éles kontrasztban állt megjelenésével. Nem énekelt rosszul, de szerintem a jó fellépésnek része egy legalábbis elfogadható színpadi megjelenés. Blaze kikandikáló sörhasa és enyhén hobós mozgása az egész produkciót zárójelbe tette. És szerintem maguk a számok is elég unalmasak. Az őket követő Sepultura már meggyőzőbb volt. A színpadi játékba itt kevéssé lehetett belekötni, inkább a számok lehetnek azok, amelyek itt is megoszthatták a rajongókat. Kérdéses, a többség meddig tudja követni őket ebben a tribal-őrületben. Csak egyetlen szám található a DVD-n a Paradise Losttól. Erről nem sokat tudok mondani. A PL sosem tartozott a kedvenceim közé, de úgy tűnik, a közönségnek tetszett az előadás.
Az este fő fellépője a Testament volt, előttük pedig le a kalappal. A hangzás az elején kicsit bizonytalan, de a DVD-re került második számnál már rendben van. Érdemes kiemelni az énekes Chuck Billy-t, aki szintén a második szám közepe táján lendült be igazán, és hatalmas mosollyal az arcán vezényelte le az egész bulit. Ha a többihez arányítva soknak is tűnik az öt Testament szám ezen a korongon, érdemes őket végignézni! Annak ellenére, hogy otthon ritkán hallgatom, nagyon jó koncertbandának tartom őket; eddigi egyetlen fellépésük, amin voltam, és ez a DVD is egyaránt erről tanúskodnak.

A DVD-hez egy kiegészítő CD is jár, ám ezen már csak stúdiófelvételek vannak. Sajnos a legtöbb itt hallható zenekar elég felejthető, nem teljesen véletlenül kerülhettek a másodhegedűsök színpadjára. (Beleértve az egykor legendás Benedictiont és az egyre felkapottabb TYR-t is. Fogalmam sincs, utóbbit miért ajnározzák ennyire, szerintem nagyon unalmas a zenéjük.)
Pár bandát mégis kiemelnék, azokat, akik bármilyen irányban is eltérnek a középszerűségtől. A pozitív csalódást számomra főképp két lengyel death metál együttes jelentette. Az ex-Pyorrhea és Hate tagokat is felvonultató Sphere brutál US death metálban utazik, amit
különösebb eredetiség nélkül, ám mégis magas szinten közvetítenek. A Deivos pedig nagyon király, néha a Morbid Angelre emlékeztető technikás death metált játszik. A hat perc körüli szám igen változatos, jól megírt – miért nem ők kerültek a nagyszínpadra a Darzamat helyett?! Harmadikként pedig a cseh Rootot említeném, akiknek új albumáról most hallottam először számot. Ez alapján úgy tűnik, hogy az utóbbi idők epikus-áriázós dark metálját most a korai években játszott black metállal keverik. Az eredmény elég biztató; aki még nem ismeri a Rootot, hallgassa meg őket, egyedi és könnyen megszerethető együttesre lelhet bennük.

A CD mélypontjáról sem hallgathatok, ezt számomra a Witchking jelentette. Klasszikus heavy metált játszanak, annak is legklisésebb, leggázabb formáját: a Hammerfall-paródiába hajló galoppozó dörgedelem valami ultragiccses mű-epikus iszonyattal keveredik. És mindehhez társul az elviselhetetlen ének: folyamatos sikoltozás, roppant kellemetlen és idétlen vibratókkal. Számomra ők okozták a nap legrémesebb öt és fél percét.

Végül egy mondat az interjúkról: többségükben sajnos nem nagyon sikerült túllépni a szokásos kérdéseken, amelyekre az alanyok a szokásos sablonválaszokat adták. (Milyenek voltak a reakciók az új albumra? – Csodálatosak, ez az eddigi legjobb!; Mi a véleményed a
metalcore-ról? – Utálom, kommersz!; Mi inspirálja a szövegeket? – Maga az élet! / A minket körbevevő világ / A vallás, ami egy nagy hazugság! / Sátán és a pogány istenek… stb.) Egyedül a Testament interjúban sikerült lényeges pontra tapintania a riporternek, amikor arra kezdett célozgatni, hogy nem büdös-e a munka az együttesnek, hiszen hosszú évek óta csak koncert DVD-kel állnak elő, amelyekkel túl nagy megerőltetés nélkül azért egy kis pénzt is lehet keresni.

Összességében vegyes érzelmeim vannak a kiadvány láttán/hallatán. A fellépők színvonala nem egységes, mint ahogy a nagy nevek színpadi teljesítménye sem. Annak, hogy a bónusz CD-n stúdiófelvételek vannak, nem látom sok értelmét. Az interjúk többnyire unalmasak, a sok-sok kép helyett pedig valami szellemesebbet is ki lehetett volna találni. Szóval nekem mindez még mindig kevés. Persze néhány remekre sikeredett fellépés sok mindenért kárpótol…

Tracklist:

DVD

1. Korpiklaani -Tuli Kokko
2. Korpiklaani – Pellonpekko
3. Korpiklaani – Wooden Pints
4. Crystal Abyss – Darkness Awakes
5. Darzamat – Labyrinth of Anxiety
6. Darzamat – The Burning Times
7. Zyklon – Underdog
8. Zyklon – Wrenched
9. Zyklon – Psyklon Aeon
10. Vital Remains – Intro – Let the Killing Begin
11. Vital Remains – Dechristianize
12. Vital Remains – Infidel
13. Entombed – When In Sodom
14. Entombed – Carnage
15. Entombed – Revel In Flesh
16. Destruction – Total Disaster
17. Destruction – Bestial Invasion
18. Destruction – Nailed to the Cross
19. Blaze Bayley – Alive
20. Blaze Bayley – Kill & Destroy
21. Blaze Bayley – Sign of the Cross
22. Sepultura – Convicted in Life
23. Sepultura – False
24. Sepultura – Dead.Embrionic .Cells
25. Paradise Lost – Say Just Words
26. Testament – The Preacher
27. Testament – The New Order
28. Testament – The Haunting
29. Testament – Electric Crown
30. Testament – D.N.R.

CD

1. Carnal – My Salvation
2. Horrorscope – Killers Breeding
3. TYR – Brother”s Bane
4. Witchking – Flame of Udun
5. Sphere – Next Morning’s Mass
6. Deivos – Blackness Incarnate
7. Benediction – Suicide Rebellion
8. Forever Will Burn – It Ends in Darkness
9. Root – And They Are Silent
10. Ciryam – łowcy światła
11. WU-HAE – Pacan

Pontszám: 6.5

Kapcsolódó cikkek

V.A. – Grind Madness At The BBC

Black_wizard

V.A. – Destruction Of The Heavenly Realms II

Stillborn

V.A. – Ferret – Under The Gun DVD

xfixbitchx

V.A. – Bam Margera Presents: Viva La Bands, Vol. 2

KMZ

V.A. – Obscene Extreme 2007

KMZ

V.A. – Underground Warrior Compilation 5

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek