Lemezismertetők

V.A. – Mongol Metal

Kiadó: Mongol Metal

Weboldal: www.mongol-metal.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Folk Metal

Brief Sum: Inner Mongolia is the southern/eastern part of historic Mongolia, nowadays part of China and a region with unique culture – being the part of the promising Chinese metal scene. So it’s not surprising that it has its own metal style: “nomadic metal”, a subgenre of folk metal. Bands like Tengger Cavalry, Nine Treasures and Ego Fall are combining their own metal tunes with the folk music of the Mongol nation using throat-singing and exotic instruments, e.g. morin khuur (aka horse-head fiddle), yatga zither, dombra or balalaika. But unfortunately this extraordinary subgenre is not well-known in the Western world. Maybe Mongol Metal project and its first split album with four-four tracks of each above mentioned bands will help this case! Check it out, check them out!

 

„Belső-Mongólia a történelmi Mongólia déli-keleti területe, ma Kína része, […] egy különleges, egyedi kultúrával rendelkező régió, ami ma egy, a metalszíntéren feltörekvő hatalmas országhoz tartozik. Nem meglepő hát, hogy egy sajátos műfajt is kitermelt, méghozzá a folk metal alstílusának tekinthető „nomád metal”-t olyan érdekes bandákkal, mint az Ego Fall, a Nine Treasures vagy épp […] a Tengger Cavalry.” – írtam nemrég, utóbbi banda legújabb nagylemezének, a Blood Sacrifice Shamannek az ismertetőjében. Hát mit ad az Örök Kék Ég? Alighogy ezt megírtam, beérkezett hozzám egy háromzenekaros split Kínából, a Mongol Metal, mely pont a fent említett három csapat négy-négy dalát tartalmazza és célja, hogy egyrészt összefogja, másrészt nemzetközi szinten népszerűsítse e vonalat.

Bár mindhárom banda más-más oldalról közelíti meg a folk metalt, közös pontjuk, hogy zenéjük népi alapját főként a mongol (kisebb részben a belső-ázsiai, kelet-szibériai és kínai) népzene adja és olyan tipikus mongol védjegyeket sorakoztatnak fel, mint a többszólamú torokének vagy épp az alig ismert helyi, főként húros hangszerek, mint a morin húr (alias lófejes hegedű), a citeraféle jatga vagy épp a pengetős dombra és balalajka. Szövegviláguk szintén komoly átfedést mutat, hiszen egyrészt népük ősi hitvilágát, legendáit és eposzait, illetve a szintén meghatározó buddhista filozófiát, másrészt pedig történelmük nagy eseményeit és a nomád életmód szépségeit regélik el, főként mongol és kínai nyelven. A lemezen a csapatok dalai váltva követik egymást, új, exkluzív tétel azonban nem került e splitre, pusztán egy rövid válogatást kapunk az eddig megjelent lemezekről, így a dalok helyett inkább a bandákra koncentrálok írásomban.

A hét nagylemezzel rendelkező, sokféle elismerésben részesült és a folkos pogány metalt nomád témákkal ötvöző Tengger Cavalry bemutatásától most eltekintek, hiszen azt megtettem a fent már említett lemezismertetőmben nem olyan régen. Amit most érdemes megemlíteni, hogy augusztusban a zenekarvezető Nature Ganganbaigal áttelepedett az amerikai New Yorkba és új, helyi tagokat vett maga mellé, hogy folytathassa a zenekart – bízok benne, hogy ez nem csak USA-beli turnékkal, hanem néhány európai körrel is kecsegtet a közeljövőben!

A némileg fiatalabb, mindössze két teljes lemezzel bíró Nine Treasures életében szintén volt egy hasonló költözés: ők a belső-mongóliai Hailarból telepedtek át Pekingbe a könnyebb érvényesülés kedvéért. Dalaik egytől egyig mongol nyelven íródnak, zenéjük miatt pedig többen jellemezték már őket „mongol Korpiklaani”-ként. Ennek fő oka, hogy ők a klasszikusabb, lazább hangulat felől közelítik meg a műfajt. Gyors, pörgős, a pusztai lovak vágtatását idéző dalaik könnyedek és általában vidámnak hatnak (itteni négy dalukból három egyébként kicsit pont komorabb), az általuk alkalmazott torokénekstílus pedig emlékeztet a finnek által előszeretettel használt számi joikra. Nem véletlen tehát, hogy 2013-ban a kínai Metal Battle-t megnyerve a német Wacken feszt nagyszínpadán kötöttek ki, idén október 22-én pedig az ezúttal Budapesten megrendezésre kerülő, sajnos nem épp a metálosok pénztárcájára és ízlésére szabott WOMEX világzenei expón is bemutatkoznak, az azt követő napokban pedig Prágában, Varsóban és Rigában lehet elcsípni őket!

A szintén hailari, 2000 óta aktív, három albumos Ego Fall ezzel szemben a modern műfajokból, főként a melodikus death és indusztriális metalból és a metalcore-ból merít, amit sok elektronikával fűszerez – és persze az elmaradhatatlan morin húrral és torokénekkel. Ennek megfelelően jellemzőek rájuk a tördelt riffek, a derékból bólogatós breakdownok és a screames-hörgős vokálok, emellett pedig a kínai népzene is jelen van néhány dalukban. Ők szövegileg is kilógnak kicsit a sorból, hisz ahogy nevük is mutatja, az egyén belső vívódásai és modern szociális problémák is szerves részét képezik főként kínai nyelvű dalszövegeiknek, bár a stílusra jellemző módon gyakran a régi korok történeteibe fűzik e témákat. Jó hír a banda kedvelőinek, illetve azoknak, akiknek felkeltették az érdeklődését, hogy a Távol-Keleten sűrűn turnézó, de idén nyáron Finnországot is megjárt csapat 2016 elején visszatér Európába, méghozzá a Therion „best of” turnéjának előzenekaraként, így január 22-én Budapesten is elcsíphetjük őket!

E nagyszerű kezdeményezés első korongja elérhető, meghallgatható a legtöbb webes felületen (Youtube, Itunes, Spotify…) és megrendelhető CD-ként is, ahogy külön-külön a bandákat is érdemes támogatni. Remélhetőleg a Mongol Metal projekt segítségével sikerül ismertebbé válniuk Európában is és az Ego Fall példáját követve ellátogatnak idővel hozzánk is!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Ego Fall – Wind the Horn
2. Tengger Cavalry – War Horse
3. Nine Treasures – Tes River’s Hymn
4. Ego Fall – Back to the East
5. Tengger Cavalry – Expedition
6. Nine Treasures – Fables of Mangas
7. Ego Fall – The Legend
8. Tengger Cavalry – Horseman
9. Nine Treasures – Sonsii
10. Nine Treasures – Arvan Ald Guulin Honshoor
11. Ego Fall – Soul Judgement
12. Tengger Cavalry – Legend on Horseback

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Therion: The Best Of Tour ’16 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

TENGGER CAVALRY – Blood Sacrifice Shaman

ST. Toma

Megjelent a ‘Mongol Metal’ című válogatás a Tengger Cavalry, Ego Fall, és Nine Treasures bandák anyagaiból

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek