VADER – The Empire

Print Friendly, PDF & Email

2017. Már 14, 13:17 :

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.vader.pl

Kiadás éve: 2016

Stílus: Death Metal

Brief Sum: Each and every member takes his own part in putting together the musical dimensions of “Vader”. They are past their pinnacle considering the quality of the records, but I will still give “The Empire” a few spins gladly, even though it is a bit more one-sided and there are fewer tracks that really stand out of the rest.

 

A lengyel Vader egy megingathatatlan kőszikla a death metal tengerén, ehhez nem is férhet kétség. Szinte hihetetlen hogy 1992-ben megjelent első albumuk óta megállás nélkül készülnek lemezek, folyamatos turnékra járnak stb. Ez mindenféleképpen óriási elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot, ami megsüvegelendő. Már szinte megszámolni sem tudom hányadik Vader albumot tartom a kezembe, de a „The Empire” tökéletesen beleillik az eddigi pályafutásba. Már a kezdeti időkben kialakult egy tipikus „Vader hangzás” amihez továbbra is ragaszkodnak, bár tény, hogy azért apró változásokat mindig eszközöltek, ha az ember nem csak  felületesen hallgatja a dolgaikat.

A „The Empire” lemezen is tetten érhetők ezek, most egy kicsit több a „thrash” vonal a megszokottnál, de a klasszikus jegyek most  is megfigyelhetők. Gondolok itt a „vijjogós” szólókra (ami egyébként nem tartozik a zeneiség csúcsához), és persze a lebilincselő kegyetlen tempó is akad bőven. Meg persze egy-két jól elkapott nóta is helyet kapott, ami bőven ki foglya elégíteni a fanokat. Az első három dal a maga 3 perc alatti hosszával tipikus megoldásokat tartalmazó gyorsabb kapkodós tételek egy-egy kiállással megszakítva az aprítást. Szellősebb tipikus „thrashes” témákból épül fel az „Iron Reign” ami koncerten őrült fejrázást fog kiváltani. A „No Gravity”, „Genocidius” kettősében aztán nincs kegyelem megindul a Vader úthenger sok izgalmat persze nem tartalmaznak, de a tűz kétségtelenül továbbra is ott van. Aztán jön az egyik legjobb tétel a „The Army-Geddon” kegyetlen jó gitár/dob témáival földbe döngöl. Jó még a „Feel My Pain” is és egy középtempósabb tétel a „Send Me Back to Hell” zárja a lemezt.

Félreértés persze ne essék nem kell már világmegváltást várni a Vader zenekartól.  Több riff is ismerősen cseng már, de a magam egyediségében mégis működik. A hangzás és a külalak milyenségére nem is érdemes pazarolni az időt mind tökéletesen tükrözi a zenekar igényességét. A zenészek hangszeres teljesítményébe szintén ne menjünk bele. Mindenki tökéletesen adja hozzá a magáét a Vader zenei dimenziójához. Lemezek minőségében már túl van a csúcson a Vader , de a „The Empire”-t is szívesen fogom elővenni, még ha ez egy kicsit homogénebbre is sikerült és kevesebb a kiemelkedő tétel.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Angels of Steel
2. Tempest
3. Prayer to the God of War
4. Iron Reign
5. No Gravity
6. Genocidius
7. The Army-Geddon
8. Feel My Pain
9. Parabellum
10. Send Me Back to Hell

Pontszám: 8

VN:R_U [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Ezt a cikket eddig 443 alkalommal tekintették meg.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..