Lemezismertetők

VAINGLORY – Vainglory

Kiadó: MTM Music

Weboldal: www.vainglorymetal.com

Kiadás éve: 2007

Stílus: Metal

 

 

 

 

A Vainglory neve az Államokban már jobban fut, mert odavalósiak, s az ottani körökben már jobban megy a nevük, mint Európában, de gondolom ide is akarnak majd koncentrálni. Ebben a bandában egy énekesnő nyomja a frontemberi teendőket, s nem is rosszul. Jó hangja van, elég magas, erős, heavys, dögös, ha kell. A zene pedig, egy dallamos metál, amiben vannak kemény, dögös részek egy kis hard rock-val is vegyítve. Bár mindenképp a metál a megfelelő címke a zenéjükre. Abban az esetben, ha bandákat kell mondani, akkor lehetne klasszikus vonaltól is közelíteni, de biztos, hogy a mai modern bandák is hatottak rájuk. Persze csak a heavy/rock keretein belül. A lemezt jól összerakott dalok jellemzik, amelyek annak ellenére, hogy jól zúznak, azért nyomot hagynak benned, mert dallamos a zene a heavy metálhoz mérve. Persze ez a fogalom is eléggé tág, mert sok banda neve van egy adott skatulya alatt. Ezért is talán fölösleges ez a címke, ezért azt mondom, hallgasd meg, mert a dalok elég jók illetve a maguk módján slágeresek.

A “Walking dead” remek nyitónóta, ezzel megadják az alaphangulatot, a kezdő lökést, hogy mire is számíthat az ember. A második a klippes nóta, a “Burdened”. Jó kis groove-os, fejrázós résszel kezdődik, ami után megy a dögös, kemény ének, amit remekül ad ki magából az énekes Kate. Természetesen a gitárszólók sem maradhatnak ki, jól nyomja a két gitáros (Corbin King, J.M. Youngblood) a talpalávalót, hallatszódik, hogy képzett játékosokról van szó. Van érzés a zenében, amikről sokszor a korábbi nagy kedvencek ugorhatnak be. A lemez meghallgatása után újra van kedve az embernek hallgatnia a többi jó kis metállemezét, mert ez a zene arra ad kedvet. Nem halt meg a metál, mert mindenhonnan hallhatunk különféle zenéket, s nem is rosszakat, a jó példa erre a Vainglory. Színvonalas kis lemezt raktak össze jó dalokkal a georgia-i arcok. A metálnak, heavy metálnak nem egy ágát lovagolják meg, hanem megpróbálnak érzésből zenélni különféle skatulyák nélkül. Lehetséges, hogy nem eredeti, amit csinálnak, de abszolút élvezhetőek ezek a metál témák ebben az előadásban.

A fejrázós részekből sincs hiány, sok fejleszakítós rész is betalál a korongon. Többfajta énekhangja van a lánynak, aki már nem lány annyira, inkább nő a maga 28 évével, ami fiatal még, de inkább akkor nőnek nevezem. A magasabb hangok is simán kijönnek belőle, de a rekedtes heavy-s témákat is simán kiszórja magából, szóval nincs panasz rá ezen a téren, hogy alulképzett lenne. Nincsenek nagy világmegváltások zenéjük hallatán, de jól nyomják és remek metál tételek vannak egymás mellé felsorakoztatva egy hiteles előadásban. A szövegek mindenféléről szólnak, amiről szólhat egy ilyen zene, az élet dolgairól, vagy a sötét oldalról, vagy akármiről. Attól függ, ki hogyan értelmezi. Akár a halál arcáról, vagy a halhatatlan szerelemről, hehe. Sok melódia is van a zenében, amit a gitárszekció szolgáltat az ének kíséretében. Powernek is lehet mondani muzsikájukat vagy heavy metálnak, de sokan meg más metálnak mondanák, ami sztem mindegy, a végeredmény a lényeg, ami szerintem elég jó. Sokan bizonyára majd a német metál énekesnőhöz, Dorohoz fogják hasonlítani a női éneket, de azért ez másabb zene valamelyest, hehe. Sok metálos nagy kedvence lehet ez a lemez, mert van benne élet, nekem is bejön, koncerten még nagyobbat durranhat ez a muzsika. Kíváncsi vagyok rá, milyen sikereket érnek el ezzel a lemezzel. METÁL!!!!ÉRTED?!

Tracklist:

1. Walking dead
2. Burdened
3. The only way i know
4. Face of death
5. Midnight hellfire
6. Undying love
7. Decapitation attack
8. Act of god
9. Vainglory
10. Endlessly
11. Blackened soul
12. My living hell

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek