Lemezismertetők

VALKYRJA – Contamination

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: myspace.com/valkyrjaswe

Kiadás éve: 2010

Stílus: Black Metal

 

 

 

A svéd Valkyrja egy viszonylag új formációnak számít, úgy durván hat éve alakultak Stockholmban. A szűk környezetben elég jó visszhangot kiváltó bemutatkozó lemezükhöz nem volt szerencsém, de most már a Metal Blade Records által kiadott „Contamination”-re keresztelt második anyagot hallva számomra mindenképp egy ígéretes zenekarnak számítanak. Már csak azért is, mert mostanában elég nehéz kikoptatni a lejátszómból ezt a lemezt. A zenekar a black metal északi vonalát erősíti, olyan zenekarok nyomdokain, mint például a Marduk. Viszont a Valkyrja zenéjébe némi dallamosság is szorult, amiről még a Dissection is eszembe jutott. Itt semmifajta billentyűs varázslásra nem kell gondolni. A zene száz százalékig gitárcentrikus, olyannyira, hogy a korongba préselt agresszió is tiszteletet parancsoló.

Rengeteg szélvész tempó hasít végig a hallójáratokon, melyet horzsolós riffekben és kegyetlen dobütemekben prezentálnak. Ezeket szakítják meg egy-egy lassabb málházósabb témával, néha harmonikus kiállással. Ezáltal szinte mindegyik szerzeményben felfedezhetőek azok az apróbb részletek, ami által megjegyezhetővé válnak.
A korong majd egy órája első „ránézésre” soknak tűnhet, viszont a muzsika olyan szinten tele van váltásokkal, jó ötletekkel, hogy az embernek fel sem tűnik az idő múlása. Az agresszió lenyomata az énekes jó hangi adottságában is fellelhető. A hangzás is nagyon jóra sikerült, szerintem manapság így kell szólnia egy black metal korongnak.

Dalokat kiemelnem felesleges, mert mindegyiknek megvan a maga karaktere, de vannak olyanok, amik már első hallásra is meggyőztek, mint például a lemezt nyitó „Oceans To Dust” vagy a negyedik „Solstice in Withdrawal”, vagy említhetném a „The Womb of Disease”-t is. Egyedül a szólókat hiányolom a lemezről igaz néha fellelhetők erre utaló próbálkozások, így remélem a közeljövőben ez is orvosolásra kerül. Sokkal többet nem érdemes írni a „Contamination”-ról ez egy igényes, minőségi black metal anyag északról. Nem fogja megváltani a világot újszerűségével, viszont híveket szerezhet magának, melyre eme lemez fényében minden esély meg is van.

Tracklist:

1. Advent…
2. Oceans to Dust
3. Catharsis (Contaminate the Earth)
4. Solstice in Withdrawal
5. Laments of the Destroyed
6. Ambience of the Dead
7. The Womb of Disease
8. Welcoming Worms
9. A Cursed Seed in the World
10. The Adversarial Incentive Within All

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Valkyrja stream new album on „Zero Tolerance” magazine’s website

KMZ

Hot News: Valkyrja premiere new track on Stereogum.com

KMZ

Hot News: Valkyrja premiere first track on „Decibel” magazine’s website

KMZ

Hot News: Valkyrja set release date for new album on W.T.C. Productions

KMZ

Valkyrja Interjú

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek