Lemezismertetők

VANIR – The Glorious Dead

Kiadó: Mighty Music

Weboldal: facebook.com/vanirdenmark

Kiadás éve: 2014

Stílus: Viking Metal

Brief Sum: The third album of “Denmark’s folk metal hope” is not their best one in my opinion. Its sound is apparently weaker than the earlier ones’ and the CD is monotonous as a whole – only the faster parts at the end gives some excitement. Also, the vocals of the new singer are not so unique, the style became too raw and the drums and bagpipes could be much better. However The Glorious Dead is not bad – it even has some interesting solutions (melodeath-like riffing, heavy metalish solos) but Vanir can do it much better; they have already proven it with their earlier materials!

 

A korábban Dánia folk metal reménységeként beharangozott Vanir harmadik nagylemezét adta ki nemrégiben. Első lemezük, a még teljesen dán nyelvű Særimners Kød zeneileg még az egyszerűbb, mulatósabb megoldásokat képviselte, míg a már angol szövegekkel is kísérletező Onwards Into Battle a zene terén egy következő szintet képviselt és kiegyenlítődött a komoly és korsólengetős témák aránya is. A The Glorious Dead című új matéria betudható e vonal tudatos folytatásának, bár én a magam részéről úgy érzem, hogy a zenekar átesett a ló túloldalára…

Egyrészt az új lemezen egy dal kivételével teljesen visszaszorult a dán nyelv, az angol szinte egyeduralkodóvá vált. Másrészt kiestek a zenéből a billentyűk, hisz a korábbi frontember énekes-billentyűs még 2013-ban elhagyta a csapatot. Ez pedig azt is eredményezi, hogy a korábban igen változatos férfivokálok helyét az egykori dobos-háttérvokalista acsarkodó, néhol gruntba, néhol mély growlba hajló, kevésbé egyedi hörgése vette át. Persze ettől még nem rosszak a vokálok, csak valahol úgy érzem, hogy e nyersebb hörgésekhez próbálták igazítani a zenét is. Egy-két jobb melodeathes pillanatot/riffet leszámítva a zene most valahol inkább a black és régisulis death metal határán mozog. Még ez sem gond alapvetően, de a dobok és a végig indokolatlanul háttérben szóló duda hangzása tompa, zörgős és főleg utóbbié igencsak műanyagszerű, mintha egy rosszabb elektromos dudával került volna rögzítésre a lemez. Eleve célszerűbb lett volna e kitűnő népi fúvóst szólószerepekkel és (jóval) kevesebb dallamszereppel ellátni, hiszen több esetben kifejezetten kaotikus hangulatú a dallamszekció (jó példa rá a Written in Blood). Mindezek mellett részben a hörgések nem túl nagy változatossága, részben pedig a sűrűn ismétlődő gitártémák és zenei megoldások okán a 49 perces korong eléggé vontatottnak tűnik, erre pedig kifejezetten ráerősít a lemez közepén található, még inkább középtempóra lassító 7 perces dán nyelvű I Valkyriernes Skød, amiben csak egy pár másodperces félakusztikus átvezető jelent változatosságot. Persze vannak előremutató újítások is a CD-n. Izgalmas és a jövőben is megtartandó elem a modern melodeath metalra jellemző riffelés, amilyet pl. az Overlord kiállásának gitártémájában és több átvezetőben/ritmusszekcióban hallhatunk vagy épp néhány rövidebb heavy metalos szóló (pl. The God Emperorban). Emellett az utolsó pár dal felpörgetése, gyorsabb tempója is tetszetős.

A The Glorious Dead nem egy kifejezetten rossz korong, de nem is igazán erős. A dalokat egymás után hallgatva némileg monoton, de van benne pár érdekesebb momentum – a számok külön-külön meg is állják a helyüket, de ez a csapat már megmutatta, hogy tud ennél sokkal izgalmasabb anyagokat is produkálni. Mindemellett hangzás terén komoly visszaesét tapasztalunk, ez persze lehet a stúdióválasztás hibája is… Remélhetőleg következő lemezük afféle visszatérés lesz a korábbi irányvonalhoz – beleépítve persze e friss albumuk dicsőbb pillanatait is!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Fall of the Eagle
2. March of the Giants
3. Written in Blood
4. The Glorious Dead
5. I Valkyriernes Skød
6. Overlord
7. The Flames of Lindisfarne
8. Blood Sacrifice
9. The God Emperor


Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Vanir – „Fall Of Arkona” (lyric video) premier

KMZ

Vanir – „One Man Army” (lyric video) premier

KMZ

Vanir – „Twisting The Knife” (lyric video) premier

KMZ

Vanir – „Day Of Reckoning” (lyric video) premier

KMZ

Vanir – „Dødsfærd” (lyric video) premier

KMZ

Vanir – „Kringsatt av Fjender” (official lyric video) premier

KMZ

Vanir – MCCXIX (official video) premier

KMZ

Vanir Interjú

KMZ

VANIR – Aldar Rök

ST. Toma

Vanir Interjú

ST. Toma

VANIR – Onwards Into Battle

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek