Lemezismertetők

VARG – Rotkäppchen EP

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.varg.de

Kiadás éve: 2015

Stílus: Folk / Black / Death

Brief Sum: The Bavarian wolf-pack, Varg became a sensation in 2010 with Blutaar and in the next years they toured across Europe and North America with the biggest names of the pagan/folk metal scene. However the modern, less blackened but a bit monotonic approach of their longplayer of 2012, Guten Tag eased down their run of luck. But after 3 years they signed with Napalm Records and are going to release a new album in January! Moreover they are releasing an exclusive material on October 9thRotkäppchen EP based on their hit from 2011. It contains the original and the current version of the title-track as well as its special versions and two brand new exclusive songs. Hopefully the upcoming Das Ende aller Lügen (“The End of All Lies”) LP will be somewhere between Rotkäppchen and those two, darker new songs with enough fun and seriousness at the same time. We’ll see!

 

A mai napig élénken emlékszem, amikor a bajorországi Coburg vörösre és feketére mázolt farkasfalkája, a Varg berobbant a köztudatba 2010-es, egyébként második nagylemezével. Az Európa-turné mellett abban az évben két hazai fesztiválon is hatalmas sikert arattak blackes-deathes hatású viking metaljukkal és a következő két évben komoly turnék során többször bejárták Európát és Észak-Amerikába is eljutottak. Magam is így ismertem meg őket és hamarosan nagy kedvencemmé vált mind  első nagylemezük, a Wolfszeit és az azt követő Schildfront kislemez és a 2010-es, sikert hozó Blutaar is. A 2011-es Wolfskult már annyira nem fogott meg, bár voltak rajta nagyszerű pillanatok, mégis inkább a bónuszlemezt találtam hallgatásra érdemesebbnek. A 2012-ben kiadott Guten Tagon aztán modernebb ízek is megjelentek, főként melodeathes hatások formájában és a black metalos elemek kissé visszaszorultak (és az addigi bőrvértes, fáklyás „pogány” imázst is lecserélték egyszerű fekete ujjatlanokra és ingekre, amit én indokolatlannak és kevésbé látványosnak találtam). Ez a korong az újítások ellenére elég egysíkú lett és kicsit unalmasabbnak hatott nekem és mások számára is, így a Varg sikerszériája alábbhagyott. Három évnek kellett eztán eltelnie, hogy a csapat ismét komolyabban hallasson magáról: új anyagon dolgoznak, amit a Napalm Records fog kihozni 2016 elején!

A Das Ende aller Lügen („Minden hazugság vége”) nagylemez előtt azonban szintén az osztrák kiadó gondozásában október 9-én érkezik egy, csak részben előzetesnek tekinthető kislemez, a  Rotkäppchen EP. E minialbum központi eleme, mint ahogy címe mutatja, a 2011-es Wolfskult egyik bónuszdala, a Piroska történetét más szemszögből bemutató Rotkäppchen. Annak idején hamar közönségkedvenccé vált az Eluveitie-s Anna Murphy-t (tekerőlant, női vokálok) felvonultató „mese” részben fogós dallama, részben pedig jópofa, mégis véresen komoly szövege miatt, mely szerint Piroska csábítja el az ártatlan farkast és még a nagyi brutális meggyilkolását is rákeni. E tétel hat, azaz 6 verzióban került fel az új EP-re: eredeti, 2011-es formában; frissen újrahangszerelve modernebb hangzással meg sramlis tubával és harmonikával megtámogatva; instrumentális/karaoke változatban; angol szöveggel Chris Bowes (Alestorm, Gloryhammer) közreműködésével; norvégul a Trollfest tolmácsolásában és zárásként jó bajorokhoz méltóan egy 17 perces (!) akusztikus, sramlis avagy „sörsátorba való” hangszereléssel.

Persze a címadón túl kapunk két új, exkluzív tételt is, melyek nem kerülnek fel a január 15-én megjelenő nagylemezre: az Ein Tag wie heute („Egy olyan nap, mint a mai”) gitárjaiért az Equilibriumból és Nothgardból ismert Dom Ragnar Crey felel és a dal kicsit olyan, mintha a Varg munkásságának minden időszakából merítene, de mégis főleg a Wolfskult-érát idézi csordavokálokkal, kórussal, klasszikus gitárszólóval és némi dudajátékkal. A másik új dal az Abendrot („Alkonypír”), melyet szintén a dallamosabb riffelés és a többszólamú és változatos vokalizálás jellemez.

A digipakk kiadású EP-hez „mesekönyves”, A5-ös formátumú szövegkönyv tartozik, borítója pedig inkább idézi Tyr isten és Fenrir szembenállását, mint a jól ismert mesét, ezzel is ötletesen kifejezve a banda „álláspontját”. Mivel az utóbb említett számok komolyabb-komorabb hangvételűek, így főleg valami hasonlóra számítok a nagylemezen is, némi modern metalos hangzással (a már publikált címadóban pl. sok a tördelt téma). De azért bízok benne, hogy a Rotkäppchenre jellemző humor és könnyedebb megközelítés sem fog hiányozni róla.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Rotkäppchen 2015
2. Ein Tag wie heute
3. Abendrot
4. Red Riding Hood
5. Rødhette
6. Rotkäppchen 2011
7. Rotkäppchen 2015 Karaoke
8. Rotkäppchen im Bierzelt

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

VARG – Das Ende Aller Lügen

ST. Toma

A Varg felfedi “Rotkäppchen” néven közelgő EP-jének részleteit!

KMZ

A Varg lemezszerződést írt alá a Napalm Records kiadóval!

KMZ

Hot News: Varg – Free Mp3 track download! One week until album release!

KMZ

Hot News: Varg – Bonus DVD Clip for „Schwertzeit“ available!

KMZ

Hot News: Varg – Official video clip for „Guten Tag” available! Digi pack preview!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek