Lemezismertetők

VASTUM – Carnal Law

Kiadó: 20 Buck Spin

Weboldal: myspace.com/vastum

Kiadás éve: 2011

Stílus: Death Metal

Brief Sum: A very good start. The band established Vastum’s future with heavy riffs, remarkable songs and awesome sound. Keep it up!

 

A napfényes Kalifornia, pontosabban San Francisco a „hazája” a Vastum zenekarnak. A quintet egyik tagja sem új a szakmában, több másik bandában is zenéltek(zenélnek). Az is igaz, hogy ezen formációk egyike sem tört ki az underground világából, a helyi elismertségen túl csak kicsiny népszerűségre tettek szert. Nem mintha ezzel bármi gond lenne. Sőt.

Régen hallottam már ennyire hangulatos, atmoszférikus death metal-t, mint amit a Vastum képes nyújtani debütáló lemezén, a Carnal Law-n. Nem a vég nélküli brutalitásra, az intenzív sebességre hajtanak, hanem sokkal inkább egyfajta ősi, poros, doom-os hangulat megteremtésével fejezik ki mondanivalójukat. Mely mondanivaló elsősorban a szexualitás és az ebből eredeztethető fizikai diszfiguráció, a zaklatottság, az elkülönülés, és a halál témájából táplálkozik. Tehát, mint látható ezúttal (bár a zene elbírná) távol maradnak a sátánista, démonidéző, kultikus témák.

Ahogy korábban is említettem a doom-os súlyosság, komótosság alapvető jellegzetessége a Vastum-nak, de nem mindegyik dalnak alkotja a vázát, helyesebben nem a komplett szám teljes terjedelmében vonul végig, mert bőséggel kapunk a középtempós részekből is. De semmi kapkodás, észnélküli tempózás. Ennek ellenére a headbangerek sem lehetnek elégedetlenek, mivel a zenészek gyakran olyan egyszerű, de nagyon impresszív riffeket tolnak, amellyek könnyen nyakizomlázhoz vezetnek. Nem egyszer a Bolt Thrower legjobb pillanatai, a korai Death munkássága merült fel zenehallgatás közben. A nyolcvanas évek végi, kilencvenes évek eleji death metal hangzás ellen lehet versenyezni, de nem érdemes.

Dan vokálja nem túl eredeti, nem mondhatnám, hogy ezer közül felismerni, viszont a szerepét tökéletesen betölti. De ennyivel még nem tudhatjuk le a vokált, mert a gitáros(!) hölgy, Leila Abdul-Rauf is használja a torkát és egyáltalán nem marad el Dan mögött. Lehet, hogy nem olyan öblös a hangja, de kellően túlvilági. A többiek is profin végzik a dolgukat, egyikük hangszere sincs alulkeverve, mindenki megkapta a lehetőséget, hogy odategye magát és részese lehessen annak a letaglózásnak, amelyet a hallgatóra mérnek.

Tartok tőle, hogy ezzel a lemezzel a Vastum nem fogja magát beírni a rocktörténeti lexikonokba, sőt lefogadom, hogy a következőkkel sem. Annak van inkább esélye, hogy véletlenül rábukkan az erre a zenére fogékony ember (majd hálát rebeg a szerencséjének), mert a média biztos, hogy nem fogja vállára kapni őket. De szerencséjükre léteznek fanzine-k, webzine-k…

Tracklist:

1. Primal Seduction
2. Re-Member
3. Devoid
4. Umbra Iterna
5. Carnal Law
6. Spirit Abused

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Vastum’s Patricidal Lust LP Stream Flanks Meticulous Interrogation Of Band Via Invisible Oranges

KMZ

Hot News: Vastum Penetrates Pitchfork Streaming Music And More With „3 AM In Agony”

KMZ

Hot News: Vastum – San Fran Death Horde To Discharge Second LP Via 20 Buck Spin

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek