Lemezismertetők

VENTED – Cruelty And Corruption

Verbuválj össze jó zenészeket a nagyvilágból, találd meg a korszerű, de nem túl futurisztikus hangzást, építs bele erőteljes groove, death és old school heavy témákat, majd öntsd nyakon az egészet egy nagy adag nu metallal, így megkapod a Vented supergroupot.

Mivel az elmúlt nagyjából fél év semmi másról nem szólt csak az amerikai-magyar formációt alkotó tagságról, ezért kezdésként – tényleg csak felsorolás szerűen – leírom kikről is van szó pontosan. Az énekért és dalszövegért Sean Zatorsky (Sinsaenum, Daath, ex-Chimaira) felel, a dobokat Austin D’Amond (DevilDriver, Bleed The Sky, ex-Chimaira) kezeli, a billentyűs és sampleres betétek Simon C. Bondarhoz (White Tiger, Sexual Education) köthetők, a gitár és bass témákért pedig Hájer Gergő áll jót, akit az olvasó a hazai Omega Diatribe kapcsán jól ismerhet.

És ha mindez nem volna elég, az albumon olyan vendégzenészek is hallhatók, mint Ahrue Luster (LATG, ex-Ill Nino, Machine Head), Matt Szlachta (Broken Hope, ex-Chimaira) és Dustin Lei Griboski (Arise In Chaos).

A 13+1 dalt tartalmazó, most debütáló Cruelty And Corruption című nagylemez stúdió munkálatait ugyanúgy egy legenda, HK Krauss (Sinsaenum, Betraying The Martyrs, Dagoba, stb.) producer vette kézbe a Maintenon-i Vamacara Studio-ban.

Rátérve a korongra, alapvetően bizalmatlan vagyok a modern metal/metalcore témákkal, emiatt először gondolkodóba ejtett megpróbálkozzam-e a Vented lemezével, ami a napokban fog megjelenni a hazai METAL.HU gondozásában. A Cruelty And Corruption azonban pár perc után pozitív csalódás volt.

A zene szaggató, egyúttal dinamikus üteme, valamint az erőteljes dalszövegek rögtön meggyőztek róla, hogy nem egy sokadik „cukin keménykedést” hallok, hanem valódi profik munkájának gyümölcsét. Bízvást kijelentem, a Cruelty And Corruptiont, azon hallgatók számára is élvezhető lesz, akik fénykorában ferde szemmel nézték a nu metál túlkapásait. A Vented alkotásában, ugyanis megszólalását tekintve patikamérleg pontossággal lett kimérve és kerek egésszé kovácsolva minden, amit a kilencvenes–kétezres évek nagy zenekaraiban, főként a Slipknot-ban és Chimaira-ban, kisebb mértékben a Meshuggah-ban, esetleg Korn-ban annyira imádott a közönség. Elérkeztem ahhoz a ponthoz, ahol ajánlanom kell az albumot. De kinek is? Nyilván elsősorban az előbb említett együttesek rajongóinak, viszont garantáltan nem fog csalódást okozni a Machine Head és Soilwork rajongóknak sem. Mindemelett hasznosan leköti majd azoknak a figyelmét is, akik nem az ehhez hasonló bandákon nőttek fel, egyszerűen csak szeretnek kalandozni kicsit a metál végeláthatatlan horizontján.

A zenekar nevének ötlete még 2021-ben Joey Jordisontól (ex-Slipknot, Vimic, Sinsaenum) származott, miként a dalszerzési folyamatban és a zenei irány felépítésében ugyanígy része volt, mivel eredetileg ő ült volna a dobok mögött. A végeredmény tehát nem véletlenül sikeredett ennyire „Slipknotosra”. Agresszív, egyben könnyed hangzásán épp úgy érződik Joey keze nyoma, mint az arculaton. Egyik interjújukat olvasva szintén megtudtam, hogy ebben közrejátszik Austin D’Amond is, aki törekedett Joey játékának a hangulatát visszaadni. Nos, ez minden ízében sikerült neki! Személyes élményem, hogy a Vitriolic című szám hallgatása közben érkeztek meg a barátaim „Ez Slipknot?!” felkiáltással.

Az elmúlt hónapokban a CD négy száma is kikerült a legnagyobb videómegosztóra (Requiem For Myself, The End Game, My Desire, Vitriolic), amiből jól lemérhető, mire számíthat, a Cruelty And Corruption-t megvásárló rajongó. A korong az I Am Death-el indul, ami lényegében egy intro. Ezt követően Flawless-el indul egy, a korai Slipknot-ra (Slipknot, Iowa) emlékeztető, de összhatását tekintve erőteljesebb, a groove/heavy/thrash témákat kiválóan ötvöző blokk, amit szerintem a hatodik szám, a Requiem For Myself tör meg kissé. A soron következő Withered, felépítésében közel négy és fél percben egyesíti mindazt, amit annakidején ezeknél a zenekaroknál én már kifejezetten nem szerettem a túl szelíd vokáltémák keltette hangulat miatt. Szerencsére A New Trend kissé Marylin Manson-ra emlékeztető kezdése, és nem utolsó sorban Matt Szlachta szólójátéka visszazökkentette a mérleg nyelvét a szeretem tartományba, majd a The Darkness-ben újra egyensúlyba kerülnek az erős és lágy részek. Az album elnyújtott, dallamos részei a black/death témákon edzett fülemnek még éppen a hallgatható tartományba estek, ámbár őszintén be kell vallanom, hogy a korong végére elfáradtam, és a Vigil-től már végképp nehezemre esett úgy lelkesedni ezekért a breakdown jellegű részekért, mint az elején. Az In Question – amelyben Ahrue Luster szólógitározik, Dustin Lei Griboski pedig vokálozik – és a Self Destruct még utoljára felrázott, de a Zero nekem már túl sok volt. Talán jobb lett volna a Final Hour-ral zárni a lemezt és helyette a Zero-t tenni meg bónusznak, de persze az is lehet csak bennem van a hiba.

Az összhatást tekintve a Cruelty And Corruption mindenestere egy határozottan jól sikerült lemez, ami tökéletesen felidézi az amerikai metál újhullámát. Minden dal úgy üt, ahogy kell, az anyag egésze pedig rendkívül letisztult, érzelmes, lendületes és magas minőséget képvisel. Bármit csinál is a hallgató közben, mindig pontosan tudni lehet hol jár a korong. Bemutatkozó albumnak, egy ezen a vonalon mozgó zenekartól, nem tudok ennél jobbat elképzelni.

VENTED_cover221205
Kiadó: Metal.hu
Kiadás éve: 2022
Stílus: Groove
Web: facebook.com/ventedmusic

Tracklist:

1. I Am Death
2. Flawless
3. The End Game
4. My Desire
5. Vitriolic
6. Requiem For Myself
7. Withered
8. A New Trend
9. The Darkness
10. Vigil
11. In Question
12. Self Destruct
13. Zero
14. Final Hour (DIGIPAK bónusz dal)

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Vented – Érkezik a „Cruelty And Corruption” vinyl kiadása!

KMZ

Megjelent a Vented debütáló lemeze a Cruelty And Corruption!

KMZ

Új Vented dal a közelgő debütáló nagylemezről

KMZ

A nemzetközi groove metalos szupercsapat, a Vented lemezét a Metal.hu Records adja ki és terjeszti világszinten!

KMZ

My Desire címmel megérkezett az amerikai-magyar Vented szupergroup harmadik dala!

KMZ

‘The End Game’ címmel megérkezett az amerikai Vented szupergroup új klipje!

KMZ

Magyar gitárossal debütál az amerikai Vented supergroup!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek