Lemezismertetők

VERDUN – The Cosmic Escape Of Admiral Masuka

Kiadó: Throatruiner Records

Weboldal: http://verdun.bandcamp.com/

Kiadás éve: 2012

Stílus: Sludge / Doom

Brief Sum: Verdun managed to create an outstanding debut EP. If they continue to walk this way a hopeful future awaits them. I’m definetly looking forward to hear their first full length which will surely be a more mature material. The essential of The Cosmic Escape is the raw, brutal and grim atmosphere.

A Verdun egy francia sludge/doom banda, mely különböző underground zenekarok tagjait tömöríti egy igencsak ’80-as éveket idéző formációba. A srácok 2010-ben kezdtek el együtt zajongani, ez a mostani EP pedig remek bemutatkozó anyag, igazi gonosz, stoner csemege. A hatások teljesen nyilvánvalóak, de amellett, hogy rengeteg Sabbath, Saint Vitus, Sleep téma köszön vissza, azért érezni, hogy van egyediség a zenekarban. Első hallásra természetesen nagyon tipikusnak tűnhet a The Cosmic Escape… de ha hagyjuk egy kicsit leüllepedni az anyagot, akkor a betonkemény riffek mellett rátalálhatunk az EP atmoszférikus, pszichedeliával átitatott lényegére.

Érdekes, hogy a Throatruiner ennyire igyekszik felkarolni a kisebb bandákat, gyakorlatilag stílustól függetlenül, és valahogy mindig belenyúlnak a tutiba. A Verdun kiváló választásnak bizonyult. A korongon található három szám mindegyike jól átgondolt, ugyanakkor valahogy mégis ösztönösnek ható, aagresszív cucc. Amiért pedig külön pirospont jár, az a megkülönböztethetőség, ami a témák egyedi karakterének köszönhető. A Sons of the Atoms málházós riffjeivel nagyon korrekten indítja a lemezt, bár én a magam részéről soknak tartom az Electric Wizard nyúlást, de ez legyen a legnagyobb probléma. A második, Last Man Standing-re keresztelt szerzemény, már kicsit felszabadultabb mint a monstrumként berobbanó, nyitó track, de a súly itt sem tűnik el. Az igazán kiemelkedő témákat viszont a zárótétel mutatja fel, itt a tempót egy kicsit gyorsabbra is vették a hangszeresek, és sokkal sűrűbben is pengetnek mint előtte.

Nem tudnám megmondani mikor hallottam ilyen sajátos de egyben hagyományőrző stoner zenét, de az biztos, hogy nehéz rátalálni egy olyan brigádra, ami ki tud emelkedni a rengeteg unalmas banda közül. Ráadásul úgy, hogy a sludge színtér már lassan kezd kissé ellaposodni, igazán áttörő albumokat már rég nem lehet felfedezni csak a legritkább esetekben.

Tracklist:

1. Sons Of The Atom
2. Last Man Standing
3. Jaxa

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

A sludge/doomos Verdun befejezte debütáló albuma felvételeit

KMZ

Hot News: The debut EP from France’s Verdun is now available for free download

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek