Lemezismertetők

VINCE NEIL – Tattoos & Tequila

Kiadó: Frontiers Records

Weboldal: www.vinceneil.net

Kiadás éve: 2010

Stílus: Hard Rock

 

 

 

Vince Neil a Mötley Crüe-ben olyan nagyszerű rockslágerekhez adta a hangját, mint a Home Sweet Home, a Girls, Girls, Girls, a Kickstart My Heart, a Same Ol’ Situation, vagy legutóbb a Saints Of Los Angeles. De szólóban is letette már a névjegyét, olyan listás dalokkal, mint a Can’t Have Your Cake vagy a Sister Of Pain, így kvalitása, a benne rejlő siker elvitathatatlan. Most azonban felmerült bennem a kérdés, hogy az igazán jól sikerült, 2009-ben Grammy díjra is jelölt, a hírek szerint jól is fogyó Crüe lemez, a Saints Of Los Angeles után, a csapat sűrű elfoglaltságai közepette mennyire lehet ideje Vince-nek a kreatív munkára, egy új anyag létrehozására. Illetve, hogy mi motiválhat ilyenkor (15 évvel az előző megjelenése után) egy szólólemezt, főleg, ha az az anyazenekarral azonos vagy nagyon hasonló stílusban fogan.

Menő vállalkozásai, gazdasági érdekeltségei (Vince Neil Ink, Feelgoods Rock Bar and Grill, Tres Rios tequila, Vince Neil Aviation), és az 1995-ben rákban elhunyt lánya, Skylar emlékére létrehozott 2 millió dolláros alapítvány (The Skylar Neil Memorial Foundation) mellett nem valószínű, hogy az anyagiak, vagy a túl sok szabadidő motiválta volna, ezért bíztam benne, hogy jófajta zsigeri rock zenét hozott össze társaival. Aztán kiderült, hogy tulajdonképpen egy rock klasszikusokat tartalmazó válogatás lemezt üdvözölhetünk, melyen hősünk válogat zenei hatásaiból, és azokat adja elő némiképp felfrissítve. Ezeket egészíti két új dal, a címadó és az Another Bad Day.
A lemezt producerként Vince mellett olyan nagy nevek jegyzik, mint Jack Blades és Marti Frederiksen. A hangzás ennek megfelelően korrekt, bár szerintem olykor talán lehetne picit koszosabb, zsírosabb, és néha az ének is kerülhetett volna hajszállal előrébb.
A borítót először kicsit semmilyennek találtam, aztán ahogy nézegettem, rájöttem, hogy minden rajta van, ami egy Vince Neil albumra kellhet: tetkók, tequila, fürdőrucis csaj, medence és persze Vince maga.

A nyitó, címadó és az ars poetica-t megfogalmazó, a riffelősebb Mötley nyomait magán viselő, Tattoos And Tequila-t lüktető nyitás, szaggatott verze jellemzi, de szájgitár és effektezett ének is hallható benne. Egy-két hallgatás után nem voltak túl meggyőzőek és emlékezetesek a He’s A Whore énekdallamai, szemben a már elsőre is ismerősen ható alapriffel. Kevéssel később viszont már sokkal barátságosabbnak hatott ez a nóta. Nem vagyok nagy Cheap Trick fan, de ettől biztosan lehetett volna jobb tételt is választani tőlük. A lemez egyik legjobb húzása a Sweet AC/DC-je, mely már elsőre is a lemez legemlékezetesebb, legütősebb dalának bizonyult. Könnyed, energikus, R’N’R nóta kiállásokkal, dinamikai játékokkal, hangulati és zenei fokozásokkal. Gut. Riffelősebb, súlyosabb, némiképp borultabb, s a Sick Lovesong c. Crüe dal világát idézi a Nobody’s Fault, mely eredetileg az Aerosmith agyából pattant ki.
A félakusztikus lazulásnak induló, szomorkás, popos, balladás hangulatú, de annyira nem visszafogott tempójú nóta, az Another Bad Day, Nikki Sixx 2000-es szerzeménye, s bár Vince már akkor is szerette, a New Tattoo c. Crüe lemezről anno lemaradt valamiért. Jól elkapott, kicsit rock „n” rollosított verzió készült a Pistols No Feelings-éből, de ez a korábban a Crüe-vel elkövetett Anarchy In The UK után már nem igazán meglepő. Viszont hatásos húzás. Az eredetiből megtartott zenei és énekbéli megoldásokból is átsüt a Pistols jellege, stílusa, koncerten tuti rá az őrület! Apró bőgős villanásokkal színezve nyit (a lemezen gyakran előfordulnak hasonló finomságok), és olykor meglepően mély hangtartományú éneket és ritmikus szövegmondást is hoz a Long Cool Woman (The Hollies), mely bár nem rossz, eredeti előadója iránt nem keltette fel túlságosan az érdeklődésemet. A tempósabb tételek és az eredetiben is jobb nóták egyike, az Another Piece Of Meat (Scorpions) rövid szólócskákat, szaggatásokat és a refrénben kis utánérzést is hoz.

A Creedence Clearwater Revival”s klasszikusa, a country-s, kicsit negédes, akusztikus Who Will Stop The Rain egy ügyes, de üresnek, érzelemszegénynek tűnő verzió, elég fölöslegesnek érzem. Nem igazán sikerült bármit is hozzá tenni a dalhoz, hacsak Vince hangját nem vesszük:) A Viva Las Vegas (Vince las vegas-i tetováló stúdiói miatt is érthető, bár véleményem szerint halálosan elcsépelt választás) a You Could Be Mine hangulatában, hangszerelésében induló, zakatolós, refrénjében igazi rock „n” roll, de nem túlságosan fantáziadús feldolgozás. Ezzel szemben Elton John nótája a Bitch Is Back jófajta, lendületes, tökös, együtténeklős verzióban jelenik meg, a 90-es évek elejének hangulatában, stílusában, CC Deville-t idéző gitárszólóval, dalvégi basszusszólócskával. Szintén a jobbak között említendő.
A bónuszként felvett Beer Drinkers And Hell Raisers, egy középtempós, motoros himnusz jellegű, döngölős, az igazi ZZTop ízt sem nélkülöző koncertnóta, egyszerű, karcos énektémával.

Első hallásra meglehetősen középszerűnek tűnt az anyag és a mindössze két új nóta is a kreativitást, a motivációt érintő kételyeimet látszott alátámasztani. Talán megrendelésre készült a lemez, a Crüe sikereit meglovagolandó? Nem tudom. Persze az sem kizárható, hogy Vince összeült a cimborákkal és el-, majd felnyomtak pár régi kedvencet, melyek egy részét biztosan mind játszották már itt-ott, így vagy úgy.
Vince honlapja és a kiadói info lap szerint a Tattoos & Tequila a rock „n” roll életmód dicsőítéséről szól, szerintem meg ahhoz kicsit poros és túlságosan átütőre sem sikeredett, sem a dalok kiválasztása, sem azok új köntösbe bújtatása. Kellemes hallgatnivaló, de semmi több.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Tattoos And Tequila
2. He s A Whore
3. Ac/Dc
4. Nobody s Fault
5. Another Bad Day
6. No Feelings
7. Long Cool Woman
8. Another Piece Of Meat
9. Who Will Stop The Rain
10. Viva Las Vegas
11. Bitch Is Back
12. Beer Drinkers And hell Raisers (Bonus Track)

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek