Lemezismertetők

VINTERSORG – Naturbål

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: facebook.com/vintersorganic

Kiadás éve: 2014

Stílus: Viking / Folk Metal / Progressive Metal

Brief Sum: Though it may be that the new “Vintersong” disc is not perfect in every detail, it is still a great album and can still point upcoming new bands in the right directions.

 

Vintersorg neve nem szorul különösebb bemutatásra az északi metal kedvelői között. Én magam is nagyon bírom a csávó hangját, a dallamosat és a keményebbet egyaránt. Szerencsére számos formációban hallatja magát, talán ezek közül a legismertebb a norvég Borknagar. A sok banda közül azonban sohasem hanyagolta el a szóló dolgait sem, melyet 1994-ben keltett életre Vintersorg néven és azóta, már a kilencedik lemezt jelenteti meg „Naturbål” címmel. Mielőtt azonban ebbe belemerülnénk azért érdemes a múltba is turkálni egy kicsit hisz az első két lemez klasszikus voltát nem érdemes vitatni, mint ahogy azt sem, hogy azóta, egy progresszívabb irányba fordult, úgy hogy a jellegzetes északi ízt meghagyta és a zenei gyökereket sem felejtette el. Ez eredményezett jobb és kevésbé jó albumokat is, de számomra az abszolút csúcspontot a „Cosmic Genesis” jelentette, mikor csatlakozott hozzá, Mattias Marklund akit azóta is hű társa maradt.

A már említett progresszív fordulat a zenébe is behozott egy több rétű megközelítést, így az új lemezen is a már megszokott dolgokra kell készülni. Vannak itt északi dallamok szép számmal, durvább dallamosabb zene fordulatok, progresszívabb kiállások, északi riffek és a billentyűs hangszer is fontos szerepet tölt be. Erre jön rá Vintersorg egyedi hangja és maga az egész zene jellegzetes karaktere, mely egyből felismerhető, és ha már meglepetésekre nem is kell felkészülni, (magam részéről nem is várok ilyet) azért igazi északi himnuszokat még mindig joggal várhatunk el Vintersorg-tól. Az új lemezre is jutott ezekből szép számmal a nóták kellő változatossággal lettek felépítve és majdnem mindegyikben akad maradandó, emlékezetes énekdallam is. Így az első négy nóta hengerel. Aztán érdekes a „Rymdens brinnande öar” a több helyen is feltűnő női énekkel ellátott duett részével. Aztán ezután egy kicsit leül a korong nem tud már olyan emlékezetes ötleteket felvonultatni amit nagyon sajnálok mert a kezdés tényleg méregerősre sikerült. Maga a hangzás is lehetne egy kicsit erőteljesebb, de ezen azért különösebben nem akadok fent.

Ha nem is minden hangjában tökéletes az új Vintersorg lemez azért még így is egy remek album, ami még mindig irányt tud mutatni a mai kezdő zenekaroknak.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Ur aska och sot
2. Överallt och ingenstans
3. En blixt från klar himmel
4. Lågornas rov
5. Rymdens brinnande öar
6. Natten visste vad skymningen såg
7. Elddraken
8. Urdarmåne
9. Själ i flamma


Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Vintersorg – Release First Music Video Ever!

KMZ

Hot News: Vintersorg – Re-Release Till Fjälls On Vinyl!

KMZ

VINTERSORG – Jordpuls

Saint-Savin

VINTERSORG – Solens Rötter

akarmi

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek