Lemezismertetők

VINTERSORG – Solens Rötter

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.vintersorganic.com

Kiadás éve: 2007

Stílus: Viking / Folk metal

 

 

 

 

A svéd Vintersorg szóló projektje, a róla elnevezett Vintersorg ez év március elején hozta ki új albumát, a Solens Röttert, a Napalm Records forgalmazásában. Az énekes esetében már megszokhattuk, hogy amiként az album címét, a számokat is svédül nevezi el. Nincs ez másképp a Solens Rötter esetében sem: a lemez címe magyarul “A nap eredete”. Vintersorg alakítása a Borknagarban nekem személy szerint igazán tetszett: ez is vitt rá arra, hogy a róla elnevezett bandával megismerkedjek. Első ismert album a Hedniskhjärtad (Pogányszívű) EP volt, amely mint folk elemekkel kevert progresszív black metal nagy hatással volt rám. Sajnálatos módon a következő albumokat meghallgatva egyre inkább csalódnom kellett az elején igazán tetsző együttesben. A black és a goa metál közti kezdeti összhang egyre inkább a goa felé csúszott el. Így lehet az, hogy 2007-re, a Solens Rötter kiadására már csak csírájában lehet felismerni benne a black metal magot, amely szomorú abból a szempontból, hogy a Vintersorg továbbra is progresszív black metálként van eladva az üzletekben. Én magam ezt az albumot inkább mondanám goa-folk rocknak. Ami már az első számnál mellbevágott, az volt, hogy a metálnak csúfolt él inkább a light rock bandáknál megszokott gitár riffeket használja.

Ennek ellenére megfelelően technikás módon, összehangoltan, lendületesen működnek a gitárok. Könnyed, laza, néhol trillaszerű játékával a könnyedebb rock-metál zene szerelmeseinek tetszhet. A dob ez alatt középgyors tempót diktál, majdhogynem minden számban, szerepe inkább jelzés értékű. Több akusztikus betét található a lemezen; az utolsó dal, a Vad Aftonvindens Andning Viskar teljes egészében az. A Vintersorg egyediségét adó, a dob és gitár játékából kiugró letisztult ének üdítően hathat a goa stílust kedvelők számára. Érzelemdús, több helyen túlcsordult, lírai dallama inkább hasonlít klasszikus musical betétekre, mint metál számra, ám a Vintersorg rajongók minden bizonnyal értékesnek találnák ezt a fajta csiszoltságot. Helyenként egy-egy nyersebbnek mondott betét található, ám annak keménysége sokkal közelebb áll az extreme metál zenéhez, mint a black metálhoz. Az album legkeményebb vokálja az Idétemplet nevű számon hallható. A zenének hasonló érzete van, mint az előző albumnak, a The Focusing Blur-nak, így sok újat nem nyújt az énekes. Míg az előző albumok témája a fantasztikus mitológia, az univerzum milyensége volt, a 2007-es lemez visszatér a tradicionális pogány természet motívumokhoz.

A Solens Rötter valamivel lendületesebb, energikusabb az előző lemezeknél, némileg több népzenei elem került belé. Összességében nekem nem nyerte el a tetszésem. Mint folk színeket tartalmazó együttesből hiányolom a népi hangszerek megjelenését. Néhány helyen szintetizátoros betétek vannak a zene alá vágva, ám ha igazi nemzeti hagyományokból táplálkozó zene lenne, nem csak témájában, hanem zeneiségében is meg kellene, hogy mutatkozzon ez. A lemezt minden goa metal fannak ajánlom. A maga kategóriájában egészen tűrhető, zeneisége a szférában mindenképp az élen jár. Kevésbé ajánlom azoknak, akik a black metal polcról veszik le a lemezt, mert a Solens Rötter-nek nem sok köze van ahhoz…

Tracklist:

1. Döpt I En Jökelsjö
2. Perfektionisten
3. Spirar Och Gror
4. Kosmosaik
5. Idétemplet
6. Naturens mystär
7. Att Bygga En Ruin
8. Straolar
9. Från materia till ande
10. Vad Aftonvindens Andning Viskar

Pontszám: 6

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek