Lemezismertetők

VIRRASZTÓK – Az Emlékezés Órája

Kiadó: Nail Records

Weboldal: www.virrasztok.hu

Kiadás éve: 2009

Stílus: Industrial Folk Metal

 

(scroll down for English Version)

 

A legnagyobb ötletek a legkézenfekvőbb dolgokból származnak. Ez volt az első gondolatom, amikor meghallgattam egy új magyar csillag – engedtessék meg nekem, hogy elöljáróban már ezt a szót használhassam a Virrasztók nevű formációra – debütáló lemezét. Ugyanis a csapat nem csinált egyebet, csak visszanyúlt a magyar zene gyökereihez, a világ egyik legszebb népzenéjéhez. Ha nem gondol bele az ember, önkéntelenül azt kérdezi, hogy mi ebben a különleges? De ha megpróbálja összeszámolni, hogy hány olyan folk metalzenekar van, aki az autentikus magyar népzenéhez nyúl vissza, szerintem nem jut el sokáig. Sőt, általában a modern magyar zenében sem sok olyan zenekar van, akik igényesen, modern hangvétellel, esetleg más stílusokkal keverve adják elő a szeretett népdalainkat vagy népdal-hatású szerzeményeiket (és itt most nem az olyan műzenekarokra gondolok, mint a Nox, hanem olyan nagyszerű előadókra, mint például a The Moon and the Nightspirit, Ghymes, Palya Bea, Napra vagy akár a Zuboly).

A Virrasztók álmodtak egy merészet, és alkottak egy olyan albumot, amelyik semelyik fent említett együtteshez, vagy egyáltalán eddig hallott dologhoz nem hasonlítható. A magyar népzenei témákat metal környezetben megszólaltatni ugyan nem új ötlet, hiszen a Sacra Arcana már megtette ezt a „Titkos szertartás” című albummal, ám míg az színtiszta metal volt, addig itt bizony rengeteg az elektronika, az indusztriális és kísérletezős elem. Ezek alapján a honi zenekarok közül a Sanguis in Nocte játszik hasonló zenét, ám az ő zenéjükre nem a magyar népdalok voltak hatással, és szerintem a Virrasztók szerzeményei sokkal kimunkáltabbak, érettebbek az előbb említett csapatnál. Távolról hasonlítható persze a Thy Catafalque népies hatású betéteihez, de „Az emlékezés órája” sokkal könnyebben emészthető, és mivel ennek a zenének más a célja mint Kátai szerzeményeinek, ezért ez abszolút pozitívum.

Még mikor nem volt meg az album, már akkor tudtam az Internetre kikerült minták alapján, hogy meg fog győzni, és nem csalódtam. Már a Bánatmalom egy nagyon beteg groove-thrashes riffel nyit, amire rá van énekelve az „Elmegyek” című népdal, ami először furán hathat, de remekül demonstrálja a csapat célját. Ugyanis a dalok nem úgy épülnek fel, hogy vesznek egy népdalt, azután pedig az énekre ráillő akkordot alákeverik, hanem teljesen újragondolják a dalok hangulatait, néhol pedig más szöveggel, de hasonló dallammal éneklik az ismerős nótákat. Mindez nagyon jól működik, bár bevallom, eleinte szokatlan volt a szöveg is és ez a hozzáállás is. De éppen ezért találkozhatunk a metal szinte minden ágából hatásokkal, néhol doomos, néhol gótikus, sok helyen thrash/groove-os elemek ütik fel a fejüket, de megjelenik ugyanígy a pszichedelikus rockzene is, a „Lépj át!” refrénjét pedig akár a Black-Out is írhatta volna. A sok irány remek ötvözése mellett még sok fronton illeti dicséret a csapatot. Az egyik az elektronikus/indusztriális alap, ami nagyon igényesen lett megírva, és az arányt is kiválóan eltalálták. A másik Papp Orsolya varázslatos éneke, illetve Bogárdi Aliz hegedűjátékának szerepeltetése. Kettejük játéka valóban felidézi azt a népies hangulatot, ami lenyűgözővé teszi az albumot. Dicséret illeti még a zenekart azért, mert a zenéjük imázsához minden téren sikeresen alkalmazkodnak, és ez esetben ez működik is.

Csodálatos, egyedi csapat a Virrasztók, ehhez nem is fér kétség. Bárki, aki elolvassa a kísérőszövegeiket, láthatja, hogy van érzékük a széphez, és ami elsőre giccsesnek tűnhet, az az első hallgatás után már inkább szép és emelkedett, hiszen olyan köntösben adják elő, amire mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy túldíszített. Sok érzés, sok stílus, sok szép és remek dal, mindez finoman, megfelelő arányérzékkel tálalva, ez a Virrasztók zenéje. „Az emlékezés órája” pedig egy remek bizonyíték arra, hogy Magyarországon van utánpótlás a kreatív és különleges együttesekből.

—————————–

ENGLISH VERSION:

The best ideas come from the most obvious things. That was my first thought when I listened to Virrasztók’s debut album, who could be a new Hungarian „star” – if this description is appropriate – within the collective of the music of high quality. This band did the most obvious thing: they went back to the roots of the Hungarian folk music, which is the most beautiful and melancholic music at the same time, but of course, I have a soft spot for the Hungarian culture. Maybe it seems that this kind of music nothing extraordinary but have you ever thought it over that how many bands are playing this kind of folk metal with Hungarian themes? Or not just folk metal but folk music in general. And if we add that they mix it with modern elements and industrial tones, well. I can mention only a few bands or musicians who play authentic folk music but modern at the same time (and I do not mean the pop-trash ‘Nox’, rather ‘The Moon and the Nightspirit’, ‘Ghymes’, ‘Palya Bea’ or ‘Zuboly’) but they are everything but metal.

Of course there is a metal band who already plays Hungarian folk metal with Hungarian/medieval themes called ‘Sacra Arcana’ and their debut ‘Titkos Szertartás’ was quite a good release but that’s „just” pure folk metal. Virrasztók have gone way further and they released an album which cannot be compared to the mentioned release and above all, it’s not similar to any release I’ve heard. They mix the authentic folk music with electronic, industrial and experimental elements. Okay, at first it sounds a bit like ‘Sanguis in Nocte’, another Hungarian industrial folk band, but their themes are just simply medieval not Hungarian, and despite I like them too, their music is not as mature and well-written as Virrasztók’s. Maybe there are few similarities with the folkish parts of ‘Thy Catafalque’ but what we got here is easier to listen to and it’s good because Tamás Kátai’s music has different purposes.

Before the album’s release I’d already known that this music won’t disappoint me according to the pre-released samples I’ve heard on their MySpace page. And I was right. The first track ‘Bánatmalom’ starts with a sick groovy riff already and when Orsolya Papp starts to sing the old folk song ‘Elmegyek’, a really odd and unique feeling sets the atmosphere. The best thing of the band’s music is this weird mixture of the heavy metal music and the not so consonant female vocals. It could sound nice if you just take out the accords from the song’s main melody but they are more creative than that, they’ve totally thought over each folk song which means they perform it with a brand new feeling or sometimes with different – but still authentic – lyrics. And it works, but if I can be honest, it was strange at the first time. But because of this, we can feel the presence of many metal genres. For instance, we can find some doom, gothic, thrash/groove elements but also some psychedelic rock parts or pop rock/metal feelings (the chorus of the track ‘Lépj át!’ reminded me a bit of ‘Black-Out’, a Hungarian metal/rock band). But we can appraise them for many causes beside their ability of creating a unique sound. The electorinc/industrial parts are well-written and of high standard. The female vocalist Orsolya Papp has a beautiful authentic voice and the violin play (performed by Aliz Bogárdi) is also great. In their performance we can feel the true Hungarian cultural essence. And so in the band’s authentic image which is well-composed and what they strictly follow with success.

Virrasztók is an amazing unique band, there’s no doubt. If you read their promotional texts you would find out that they have the sense of beauty – if you speak a little Hungarian – but their lyrics never get slushy. Many feelings, many styles and genres, many wonderful and great song chosen and written with care, that’s Virrasztók’s music in a nutshell. The ‘Az emlékezés órája’ is a proof that Hungary has the supply of creative and outstanding acts.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Bánathalom
2. Nem Arról Hajnallik
3. Bújdosó
4. A Kaszás
5. Basa Pista
6. Fehér – Fekete
7. Estvéli Ének
8. Bezsán Péter
9. Lépj Át!
10. Siralomház
11. Sirató /Lábad Nyoma A Havon/

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Folk & Gothic Prayer @ S8 Black | Virrasztók | Zizzy Vision | Guruzsmás | The Parameters

KMZ

VIRRASZTÓK – A Halál Színei

ST. Toma

Folk Farsang: Korpiklaani, Metsatöll, Silent Stream Of Godless Elegy, Avven, Virrasztók, Niburta, Ankh – Koncertbeszámoló

ST. Toma

In Fine Tempus – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Virrasztók – Világvége

KMZ

Folk-Metal Underground Extravaganza – Koncertbeszámoló

ST. Toma

SamhainFest Hungary 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Virrasztók – Memento Mori! kliptrilógia

KMZ

Virrasztók Interjú

ST. Toma

Virrasztók hírek

KMZ

Virrasztók – Pályázat

KMZ

VIRRASZTÓK – Memento Mori

ST. Toma

Korpiklaani, Eluveitie, godnr.universe!, Virrasztók – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Virrasztók Interjú

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek