Lemezismertetők

VISITANT – The Sword Without Eyes EP

Kiadó: Celestial Frequency

Weboldal: myspace.com/officialvisitant

Kiadás éve: 2012

Stílus: Epic / Folk / Death

 

(scroll down for English Version)

 

A maláj Visitant, bár még 1996-ban alakult és debütanyagként 1999-ben megjelentetett egy split kazettát testvérzenekarukkal, a Tasyimmal, abszolút ismeretlennek számít a folkos/epikus és a death metal színtéren. Ennek pedig az az oka, hogy 2000-ben a tagság nagy része teljesen átállt az említett testvérbandához, míg az alapító és mozgatórugó, Fizan (vokálok, fő gitárok) a tanulmányaira koncentrált. A passzivitás 2008-ban ért véget, mikor Fizanhoz új tagság csatlakozott. A megújult csapat végül idén, 2012-ben saját házi kiadójuk, a Celestial Frequency gondozásában jelentette meg második anyagát, a The Sword Without Eyes kislemezt.

Az EP négy számot tartalmaz és nincs 20 perces. A nyitónóta a címadó The Sword Without Eyes, mely klasszikus brutális death metal tétel epikus billentyűs részekkel, némi keleties ízzel és hősi torz vokálokkal. A Through Me I Can’t See a törzsi dobok mellett modern hangzású szintit tartalmaz és a riffek is a modern melodeath világához állnak közelebb. A hörgések furcsa egyvelegét képezik a core-os és az epikus vokáloknak, kifejezetten érdekesek, ahogy a powerös hatású szóló is. A Nida’ Lil Haq a korong egyetlen maláj nyelvű tétele emelkedett, hősi tiszta énekkel, rendkívül fogós refrénnel. A zárótétel, a Tales Of The Past II (melynek előzménye még a ’99-es spliten szerepelt) egy akusztikus, szintén tiszta vokálos, tábortűz mellé való regösének némi szimfonikus elemmel.

A banda alapvetően szimpatikus, érdemes volt újra belevágni a zenekarba. Azonban a hangzás minősége bőven hagy kivetnivalót maga után, ez alól az utolsó tétel kivétel. A borító egyszerű, de hangulatos. Talán még a délkelet-ázsiai népzenéből férne el egy kevés ebbe a zenébe és egy igazán hangulatos és egyedi csapatot kapnánk. (Újra)indulásnak mindenképp megfelelő anyag az EP!

—————————-

ENGLISH VERSION:

Although the Malaysian Visitant was founded in 1996 already and their debut material was released as a split tape with their fellow-band, Tasyim in 1999, they are absolutely unknown in the death and the epic/folkish metal scene. Its reason is that most of their line-up started to focus on the mentioned fellow-group, while the founder and leader Fizan (vocals, lead guitars) started to concentrate on his studies in 2000. The passive era ended in 2008, when new members joined Fizan. The reborn group released their second material, The Sword Without Eyes EP via their own label, Celestial Frequency this year, in 2012.

It contains 4 tracks and it’s less than 20 minutes long. The first song is the eponymous The Sword Without Eyes, which is a classic brutal death metal piece with epic keyboard parts, some oriental tastes and heroic harsh vocals. Through Me I Can’t See has modern synths besides the tribal drums and its riffs are also closer to the world of modern melodeath. The grunts are a strange combination of core-like and epic vocals, they are really interesting as well as the power metal influenced solo. Nida’ Lil Haq is the only Malay track on the minidisc with elevated heroic clean singing and with really catchy choruses. The last song is Tales Of The Past II (its first part was on the split of ’99), which is an acoustic heroic chant with clean vocals again and some symphonic elements. It should be sung around a camp-fire.

I really like this band; it was worth them to restart playing. But the sound quality is quite weak, except for the last track. The cover is simple, but has a good atmosphere. Perhaps they should add some Southeastern Asian folk music to become really interesting and unique. For a (re)start, this EP is absolutely okay!

Tracklist:

1. The Sword Without Eyes
2. Through Me I Can’t See
3. Nida’ Lil Haq
4. Tales Of The Past II

Pontszám: 7.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek